Col·leccionisme
Mèdia Sèries 23/10/2022

Els cromos i els ninots, l’altre llegat de Claudi Biern Boyd

El productor televisiu també va despertar una fal·lera infantil per col·leccionar cromos o figuretes de sèries com 'La vuelta al mundo de Willy Fog' o 'David el Gnomo'

3 min
Alguns dels àlbums de les sèries de Biern Boyd que va comercialitzar Danone

BarcelonaNomés cal passejar una mica per les xarxes socials, llegir els comentaris, records i homenatges de centenars de persones per comprendre la importància del llegat que ha deixat Claudi Biern Boyd, que va morir el 16 d'octubre als 81 anys. D’Artacan y los tres mosqueperros, La vuelta al mundo de Willy Fog, David el Gnomo, Història de Catalunya... A través de la seva empresa BRB, Biern Boyd va imaginar i fer sèries de dibuixos animats tan mítiques com aquestes, que van fonamentar el subconscient de tota una generació. Però l’eficàcia de l’imaginari que esdevindria compartit no es basava tan sols en la deglució dels capítols de les sèries, de les aventures dels personatges d’Alexandre Dumas i Jules Verne convertits en gossos i gats, sinó també en tota la marca de fàbrica associada: el marxandatge, vaja, ja a principis i mitjans dels anys vuitanta, una realitat molt ben falcada en la nostra societat de consum.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Des dels temps, una mica anteriors, de la mítica sèrie japonesa Mazinger Z, les famílies catalanes estaven acostumades a la parafernàlia del marxandatge. Del robot justicier es van comercialitzar tota mena de col·leccions de cromos, clauers, ninots, figuretes, etc. L’octubre del 1982, Televisió Espanyola va emetre per primera vegada D’Artacan y los tres mosqueperros, creació mancomunada entre BRB i la productora japonesa Nippon Animation. L’editorial Lisel va publicar un àlbum de cromos que van col·leccionar més de 20.000 nens a tot l’Estat, i l’empresa catalana Comic Spain, especialitzada en la fabricació de ninotets de goma PVC, va treure al mercat les figures de tots els personatges protagonistes: D’Artacan, Julieta, Amis, Pontos, Dogos, Milady, Richelieu...

Comics Spain. Quin homenatge no se li hauria de fer algun dia a aquesta empresa de Granollers que tants anys va poblar de figuretes de goma les mones de pasqua de tantíssims nens! Willy Fog i David el Gnomo també tenen els seus ninots de goma, esclar, alguns d’ells avui autèntics tresors de col·leccionista, buscats i introbables i que arriben a preus prou elevats a subhastes a portals de col·leccionisme. “Va ser tan forta la petjada que aquelles sèries van deixar entre els nens de cinc a dotze anys que les van veure que avui la nostàlgia els porta a voler recuperar els seus joguets i a inculcar als seus fills l’afició tant per les sèries en si com pel marxandatge que van generar", explica Marcos Pérez, expert col·leccionista i també venedor d’aquesta mena de tresors.

Un àlbum de 'D'Artacan y los tres mosqueperros', una sèrie de Claudi Biern Boyd basada en el clàssic de Dumas.

No només de ninots viu la nostàlgia. Les sèries de BRB es van materialitzar també en material de promoció alimentària. La casa Danone va editar els àlbums de cromos de David el Gnomo i Willy Fog i amb la compra de iogurts i natilles es podien anar completant. Bimbo també va farcir els seus pastissets amb cromos de Willy Fog i Dubble Bubble, una marca de xiclets imprescindible, va corcar molts queixals de nens que volien completar la col·lecció de cromos de D’Artacan que apareixien dins de tots els embolcalls. La simbiosi entre BRB i les marques comercials d’alimentació va ser total. Uns anys més tard, el Dragui, el simpàtic drac protagonista d’Història de Catalunya —emesa per TV3— també va tenir el seu corresponent ninot de PVC.

Els records, el subconscient, l’imaginari, no tan sols habiten a la memòria. També en els objectes que posseïm, que perdem i retrobem. Els objectes tenen vida i memòria.

Les figuretes de goma de la sèrie 'D'Artacan y los tres mosqueperros' que es fabricaven a Granollers.
stats