Ficció

El dia que Truman Capote va apunyalar les seves amigues

HBO estrena la segona temporada de 'Feud', la història de com l'escriptor va trair algunes de les dones més poderoses de Nova York

4 min
Tom Hollander com Truman Capote

BarcelonaSaber escoltar i ser un bon confident dona un gran poder, i Truman Capote ho sabia. L'any 1975, en ple auge del seu alcoholisme i amb un important bloqueig creatiu, publicava a la revista Esquire l'article que posaria fi a la seva vida social, un relat en què esbombava els secrets i les intimitats d'algunes de les seves millors amigues. Tot i que va utilitzar noms ficticis, tothom va identificar qui eren les protagonistes d'aquelles històries, el grup d'amigues de Capote, a les quals anomenava afectuosament cignes. El conte, titulat La Côte Basque 1965 i que havia de formar part de la novel·la Answered prayers, que l'autor mai va acabar, va ser tot un daltabaix en la societat novaiorquesa. Ara, el totpoderós Ryan Murphy, un dels creadors més prolífics de la televisió, s'endinsa en aquesta història de traïcions i punyals per l'esquena amb la segona temporada de Feud, que s'estrena aquest dimecres a HBO Max.

Murphy ha tirat la casa per la finestra amb el repartiment de Feud: Capote vs the swans. Les amigues de Capote –gent com Lee Radziwill, germana de Jackie Kennedy, o la socialité Babe Paley– eren dones poderoses, envoltades de riqueses i comoditats però també amb inseguretats i febleses. Per interpretar-les el creador ha buscat actrius amb solera que saben què és ser estimades per tothom però també criticades. Com els personatges de la sèrie, Demi Moore, Calista Flockhart o Naomi Watts coneixen de primera mà el que significa ser protagonista de xafarderies i que les seves intimitats siguin comentades per persones que ni tan sols les coneixen. En l'apartat femení, el repartiment es completa amb Chloë Sevigny, Diane Lane i Molly Ringwald.

Diane Lane, Chloë Sevigny, Naomi Watts, Tom Hollander, Molly Ringwall, Demi Moore i Calista Flockhart a l'estrena de 'Feud: Capote vs the swans'

"Volia que aquestes icones fossin interpretades per icones. Dones que eren icòniques i que tenien un cert grau de fama i èxit i que poguessin entendre què era ser un cigne. Creia que elles entendrien la importància i també l'estrès de la fama", explica Murphy al New York Times. Seguint una de les normes no escrites de la seva producció, Murphy ha optat per actrius amb les quals ja ha treballat anteriorment, com és el cas de Watts, protagonista de Vigilante, o Sevigny, que va formar part del repartiment d'American horror story: Asylum i que serà a la nova segona entrega de Monster.

L'encarregat de fondre's amb la personalitat de Capote ha estat el britànic Tom Hollander (The white lotus), que assegura que quan va acceptar el paper va repassar la interpretació que Phillip Seymour Hoffman havia fet de l'escriptor a la pel·lícula de 2005, per la qual va guanyar el seu únic Oscar. Sortosament, explica l'actor, va trobar que encara podia aportar alguna cosa al rol, ja que la sèrie i la pel·lícula retraten dos moments vitals molt diferents de la vida de l'escriptor. La cinta se centra en el procés d'escriptura d'A sang freda, el seu gran èxit literari, mentre que Feud mostra el Capote que maldava per aconseguir una nova obra magna mentre es dedicava a gaudir dels plaers de ser estimat per l'alta societat.

El 'cigne' favorit

La gran damnificada per la ploma de Capote va ser Babe Paley, que es considerava la seva amiga més propera. Naomi Watts brilla en la seva interpretació de la dona ferida, quasi de mort, pel seu confident, que no té problemes per fer saber al món que la seva amiga fa anys que aguanta les infidelitats del seu marit, fundador de la cadena de televisió CBS. Per a l'actriu, l'escriptor i la socialité tenien punts en comú que van fer que connectessin ràpidament. "Per a mi, patien de manera similar, tot i que aquest dolor es manifestava molt diferentment", diu Watts, que afegeix: "Crec que tots dos estaven mancats d'amor des de petits; sens dubte hi havia una manca d'amor en la relació de la Babe. El seu marit li era infidel, i això la feia patir i indignar-se. Quan es van conèixer, es veien reflectits l'un amb l'altre i la Babe es va entregar a aquesta amistat. Els escriptors són alguns dels millors investigadors i conversadors, i [Capote] va fer que s'obrís. A ella li encantava mostrar-se tal com era i que finalment fos interessant i dinàmica per a algú".

Naomi Watts com a Babe Paley, un dels 'cignes' de Truman Capote.

Ryan Murphy ha trigat quasi set anys a estrenar la segona entrega de la seva antologia sobre rivalitats mítiques. La primera temporada, centrada en l'odi entre Bette Davis i Joan Crawford, va ser celebrada per la crítica i va aconseguir 13 nominacions als premis Emmy, entre les quals la de millor actriu protagonista de minisèrie tant per a Susan Sarandon com per a Jessica Lange. Aquesta última, actriu fetitxe de Murphy, també apareix en la nova entrega en un personatge cabdal: Lillie Mae Faulk, la mare de Capote, que té una aparició estel·lar com una mena d'àngel de la mort, o un cigne negre, com l'anomena el creador de la sèrie.

stats