Qui té por de les dones que s'estimen? Sèries i visibilitat lèsbica

La prohibició de 'Lightyear' en 14 països per un petó entre dues dones demostra que encara queda feina per fer en l'àmbit de la representació LGTBIQ+

6 min
Les protagonistes de 'Gentleman Jack'

BarcelonaLightyear, la pel·lícula que explica els orígens del popular astronauta de Toy Story, era una de les pel·lícules d'animació més esperades d'aquest any. La seva estrena, però, ha estat envoltada de polèmica després que fins a 14 països hagin decidit prohibir-la arran del petó entre dues dones que apareix a la cinta. Aquesta escena ja va ser objecte de debat dins de Disney, ja que diferents treballadors van denunciar que la companyia havia decidit eliminar-la, tot i que havia deixat les referències a la relació lèsbica entre els dos personatges. Les crítiques van obligar la companyia a fer marxa enrere. La censura no és l'únic atac que ha hagut de suportar la pel·lícula: en diferents països llatinoamericans s'ha estrenat a cinemes que alerten mitjançant cartells que la cinta conté "escenes amb ideologia de gènere".

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El cas de Lightyear demostra que la representació de la comunitat LGTBI en productes audiovisuals, sobretot quan van destinats al públic infantil, no està normalitzada. Enguany, coincidint amb l'estrena de la pel·lícula de Pixar i la defensa de la visibilitat lèsbica per part del Pride Barcelona, que en aquesta edició està dedicat a les bollomamis, repassem sèries que han posat al centre de les seves trames històries de dones que s'estimen.

1.
'Gentleman Jack'

HBO Max

'Gentleman Jack'

L'anglesa Anne Lister, nascuda el 1791, va ser terratinent, empresària, exploradora i lesbiana. De fet, està considerada la primera dona que va viure una existència obertament lèsbica. La sèrie de la HBO, protagonitzada per la sempre excepcional Suranne Jones, recorda la seva fascinant vida, durant la qual sempre va defensar el seu dret a viure com ella volia. En la segona temporada, estrenada aquest març, la sèrie mostra la vida matrimonial de l'Anne i l'Ann Walker, ja establertes com a parella oficial i amb una llar en comú a Shibden Hall. L'esperit emprenedor de l'Anne espantarà els seus veïns, que la consideren provocativa i perillosa. La ficció utilitza com a base argumental els diaris que Lister va escriure, la majoria en codi.

2.
'La fragancia del primer amor'

Filmin

'La fragancia del primer amor'

Senzilla, delicada i tendra. La fragancia del primer amor és la primera sèrie taiwanesa protagonitzada per una parella lèsbica. En la tradició dels amors retrobats, la sèrie segueix una dona, la Yi-min, ara casada i amb un fill, que coincideix amb una amiga de l'adolescència, la Tinting, de qui va estar enamorada. En la joventut va decidir renunciar a aquesta relació per por a l'homofòbia imperant en la societat taiwanesa, però en l'actualitat, amb el matrimoni homosexual ja legalitzat a Taiwan, es pregunta si no va cometre un error. En la minisèrie, de sis capítols de quinze minuts, veiem el present de les protagonistes, però també el seu passat, quan es van començar a despertar els sentiments de l'una per l'altra.

3.
'Feel good'

Netflix

Una de les escenes principals de 'Feel good'

La humorista Mae Martin interpreta una versió d'ella mateixa en aquesta comèdia romàntica semiautobiogràfica. La protagonista és la Mae, una còmica canadenca (igual que la creadora i actriu) que viu a Manchester i que durant una de les seves actuacions en un club coneix la George (Charlotte Ritchie), una noia anglesa que mai ha mantingut una relació amb una dona. Els punts de fricció de la comèdia són, per una banda, les reticències de la George a sortir de l'armari, però també les neurosis de la Mae i, sobretot, les addiccions que va tenir en el passat. Entrar a Feel good és descobrir la personalitat contradictòria i difícil de la Mae, que o t'enamora o t'acaba carregant. Com a curiositat, Lisa Kudrow, la Phoebe de Friends, interpreta la mare de la Mae.

4.
'Killing Eve'

HBO Max

Escena del final de 'Killing Eve'

L'atracció fatal entre l'Eve Polastri (Sandra Oh) i la Villanelle (Jodie Comer) ha mantingut encès el foc de Killing Eve durant quatre temporades, encara que l'interès s'hagi anat diluint entrega rere entrega. El que comença com una persecució policial s'acaba convertint en una relació tòxica a mig camí entre l'enamorament i la fascinació intel·lectual. La sèrie, que en els seus inicis comptava amb Phoebe Waller-Bridge, ha estat acusada en alguna ocasió de practicar el queerbaiting, que és com es coneix quan una ficció insinua que dos personatges són homosexuals però finalment fa que siguin heterosexuals. En aquest cas, les crítiques per queerbaiting resulten excessives, ja que si bé la sèrie ha evitat posar etiquetes, sempre ha mostrat l'atracció entre totes dues protagonistes.

5.
'Atypical'

Netflix

Una escena d''Atypical'

Tot i que el protagonista d'Atypical és el Sam i el seu autisme, en aquesta sèrie de Netflix també s'explora el procés de sortir de l'armari a través de la Casey, la germana del protagonista. L'adolescent s'identifica com a bisexual i a partir de la temporada tres, després de deixar-ho amb el seu nòvio Evan, començarà una relació amb l'Izzie. Abans, però haurà d'entendre quins són els seus sentiments i la seva sexualitat.

6.
'Luimelia'

Atresplayer

En fenomen fan ‘#Luimelia’ arriba a Atresplayer Premium

La ficció espanyola també s'ha sumat a la visibilitat lèsbica. Una de les sèries que millor ho ha fet és Luimelia, ficció derivada d'Amar es para siempre i protagonitzada per la Luisita i l'Amelia, una parella que havia generat furor entre els seguidors del serial de sobretaula. A Luimelia l'acció deixava enrere els anys 70 i s'ambienta al moment actual per tal de mostrar les diferències entre viure una relació lèsbica en un moment de repressió total o un de llibertat. Carol Rovira, ara flamant coach d'Eufòria, donava vida a l'Amelia. De fet, la popularitat de la sèrie a Llatinoamèrica, i en conseqüència de Rovira, ha fet que molts fans de fora de l'estat espanyol s'animessin a seguir el talent show català. Aquest any Luimelia ha estat nominada al guardó que lliura l'Aliança Gai i Lesbiana contra la Difamació (GLAAD) dels EUA a la millor sèrie en castellà, premi que finalment es va endur Maricón perdido.

7.
'Heartstopper'

Netflix

La Darcy i la Tara

Sí, a Heartstopper els protagonistes són el Charlie (Joe Locke) i el Nick (Kit Connor), que viu el procés de descoberta de la seva sexualitat. Tot i així, la parella formada per la Darcy (Kizzy Edgell) i la Tara (Corinna Brown) juga un paper fonamental en la història: no només donen suport al Nick i li mostren que viure una relació amb una persona del mateix sexe és normal i preciós, sinó que també tenen els seus propis debats interns. En aquest sentit, és la Tara qui experimenta les dificultats que, a vegades, comporta sortir de l’armari. Quan la noia decideix publicar a Instagram una foto amb la seva nòvia el seu perfil es comença a omplir de comentaris ofensius com ara “quina pena que sent tan guapa t’agradin les noies”. Aquest tipus de respostes faran que la Tara es tanqui en ella mateixa i se senti malament. Però no patiu, que a Heartstopper l’amor sempre triomfa.

8.
'Dickinson'

AppleTV+

L'Emily i la Sue

Es pot explicar la història de la poeta Emily Dickinson d’una forma moderna i trencadora? La sèrie d’AppleTV+ ha demostrat en tres temporades que sí. Hailey Steinfeld protagonitza i produeix aquesta comèdia que intenta acostar la vida i l’obra de Dickinson al públic actual. Al cor de la ficció hi ha l’amor profund que l’escriptora sentia per la poesia, però també per la Susan Gilbert, la seva millor amiga, a qui dedicava molts dels seus poemes. La sèrie mostra l’amor entre totes dues dones i també la gran frustració que la poeta va sentir quan la Susan va decidir casar-se amb el seu germà gran, Austin Dickinson, per aconseguir la seguretat i la família que no tenia, ja que era òrfena des dels 11 anys.

9.
'Betty'

HBO Max

'Betty'

Nova York, skates i cinc noies. Betty, nascuda com un spin-off de la pel·lícula indie Skate kitchen, de Crystal Moselle, és una sèrie de marcat esperit urbà que segueix el dia a dia d’un grup d'amigues que intenten fer-se un forat en la cultura de l'skate de Manhattan, eminentment formada per nois. En la vida diària d’aquestes noies també hi juguen un paper fonamental les diferències de raça i classe i la sexualitat. Algunes són lesbianes, altres no. La més oberta amb la seva condició de lesbiana és la Kirt, la líder del grup que encaixa dins del cànon de tomboy, paraula amb què es defineix les noies amb estil i actitud masculinitzats. En canvi, la Honeybear és una noia queer que rebutja qualsevol tipus d’etiqueta.

10.
'Wynonna Earp'

Movistar+

Les protagonistes de 'Wynonna Earp'

Aquesta sèrie de ciència-ficció està considerada una fita en la representació de les lesbianes en la televisió. Creada per Emily Andras, aquest western sobrenatural segueix Wynnona Earp, descendent de l’agent de l’ordre del Far West Wyatt Earp, que torna a la seva ciutat natal, Purgatorio. La Wynonna té una germana petita, la Waverly, que s’enamora de la policia del poble, la Nicole, des de gairebé el primer episodi. La parella de seguida va aconseguir una nombrosa base de fans que patien perquè alguna de les dues acabés morta, una tendència habitual en les sèries de televisió. Andras va prometre als seguidors del western que esquivarien la coneguda com la síndrome de la lesbiana morta i que cuidarien la relació entre tots dos personatges, i així ho han fet.

stats