Conflicte laboral

Drew Barrymore, enemiga número u de la vaga de Hollywood

L'actriu ha decidit tornar a la feina amb el seu programa de televisió, tot i l'aturada del sector

3 min
Drew Barrymore a Nova York

BarcelonaEn plena vaga de guionistes i actors de Hollywood, Drew Barrymore ha passat en pocs mesos d'heroïna a dolenta de la pel·lícula. L'actriu i presentadora de The Drew Barrymore show s'ha convertit en el blanc de les crítiques dels guionistes després que anunciés que el seu talk show reprèn les emissions tot i l'aturada del sector. Els vaguistes han titllat l'estrella de Hollywood d'esquirol i han traslladat les protestes al davant de l'estudi de CBS a Manhattan, on s'enregistra el programa. Paradoxalment, Barrymore va ser una de les primeres personalitats del sector que van donar suport a la vaga quan al maig va anunciar que renunciava a ser la presentadora dels MTV Movie & TV Awards. Llavors molts membres del sindicat de guionistes van agrair la decisió de Barrymore.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La vaga de guionistes va arrencar el 2 de maig. Dos mesos més tard, el 14 de juliol, els actors se sumaven a l'aturada del sector. En el context de l'explosió de l'streaming, tots dos col·lectius reclamen compensacions econòmiques més justes per la feina que fan a sèries i pel·lícules. La vaga ha provocat l'aturada de tots els programes que utilitzen guionistes habitualment, com ara late shows o talk shows com el de Drew Barrymore.

L'actriu explicava aquest cap de setmana que el seu programa torna a la feina, tot i que sense la participació dels guionistes afiliats al sindicat. En un missatge publicat a Instagram, Barrymore recordava que la darrera temporada del programa es va acabar el 20 d'abril i que, per tant, tècnicament no van deixar de treballar per la vaga. "Així i tot, prenc la decisió de tornar per primer cop durant la vaga pel nostre programa, que potser té el meu nom al títol, però que és més gran que només jo. Assumeixo aquesta decisió. Complirem amb la normativa de no parlar ni promocionar pel·lícules o sèries que estiguin sota el paraigua de la vaga", assegurava en el seu missatge a Instagram. El programa reprendrà les seves emissions el dilluns 18 de setembre.

En la decisió de tornar a la feina, Barrymore ha rebut el suport de CBS, que forma part de Paramount i que produeix el programa. "No podríem tenir una millor sòcia que Drew Barrymore i estem desitjant oferir nous episodis als fans i a les cadenes a les quals donem servei", ha detallat Wendy McMahon, presidenta de CBS News and Stations i CBS Media Ventures. Tot i que l'actriu i presentadora té el suport del seu estudi, l'opinió pública s'ha girat en contra d'ella i ha perdut feines. Els National Book Awards han decidit prescindir d'ella com a conductora de l'acte d'entrega.

Protestes davant de l'estudi

Tot i que Barrymore nega que el retorn del seu programa suposi una violació de les normes de la vaga, el sindicat de guionistes dels Estats Units ha mostrat el seu descontentament i ha remarcat que les protestes davant de l'estudi continuaran. De fet, entre els piquets hi ha guionistes que formen part de l'equip del programa, com Cristina Kinon, una dels tres guionistes sindicats del xou. Kinon ha explicat al New York Times que es van assabentar que el programa tornava quan van veure anuncis per buscar públic. La guionista, que treballava al programa des del principi, assegurava que se sent "decebuda". "M'agradaria que tothom de la indústria fos solidari amb els sindicats, però cadascú pren les seves pròpies decisions".

La vaga de guionistes i actors està enquistada i no es resoldrà aviat perquè els estudis i les plataformes no estan disposats a negociar. Tot i el retorn de The Drew Barrymore show i altres talk shows com The view, la majoria dels programes continuen aturats. És el cas dels late shows, que depenen molt dels guionistes. De fet, els conductors dels principals late shows han mostrat el seu compromís i suport a la vaga –alguns d'ells abans de ser presentadors van ser guionistes–. Stephen Colbert, Jimmy Fallon, Jimmy Kimmel, Seth Meyers i John Oliver han començat un podcast els beneficis econòmics del qual aniran destinats als guionistes dels seus equips que estan en vaga.

Els conductors de late shows no són els únics famosos que estan fent accions per donar un suport econòmic als treballadors que estan en vaga i que estan en perill de perdre les prestacions sanitàries perquè no tenen accés a una assegurança mèdica arran de l'aturada. Aquest dimarts va començar una subhasta, organitzada per la Coalició per la Solidaritat Sindical, que ofereix trobades presencials i virtuals amb celebritats i objectes personals d'artistes. Així, es pot accedir a un sopar amb Bob Odenkirk, protagonista de Better call Saul, i aconseguir el davantal de Jeremy Allen White, actor principal de The Bear, i un barret del cantant Tom Waits.

stats