Estrena

Jodie Foster, al rescat de 'True detective'

La quarta entrega de la sèrie s'estrena aquest dilluns a HBO Max i Movistar+

3 min
Jodie Foster en una escena de la nova temporada de 'True detective'

BarcelonaDe la humitat de Louisiana a l'aridesa polar d'Alaska. Han passat deu anys d'ençà que True detective va aterrar a la televisió i va ser lloada com una de les millors ficcions del moment. Després de la impactant primera temporada protagonitzada per Woody Harrelson i Matthew McConaughey, la sèrie va caure gairebé en la irrellevància amb les següents entregues. Ara, la ficció busca revifar-se amb una nova dosi d'episodis que canvia la masculinitat omnipresent dels seus inicis per un repartiment marcadament femení liderat per Jodie Foster. Gairebé cinc anys després de la darrera entrega, la nova proposta de True detective arriba aquest dilluns a HBO Max i Movistar+. La sèrie està formada per sis episodis que s'estrenaran setmanalment.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Desaparicions, ambient pertorbador i asfixiant i unes gotes de misticisme i fenòmens sobrenaturals. Els elements fundacionals de la sèrie es mantenen, ara traslladats a una Alaska que viu permanentment en una foscor en sintonia amb l'estat d'ànim de les protagonistes –els capítols es van rodar a Islàndia–. L'actriu de Taxi driver interpreta l'agent Liz Danvers, que ha de resoldre la desaparició de vuit homes de l'estació d'investigacions àrtiques Tsalal. L'únic rastre humà trobat a l'estació és una llengua tallada, que sembla que pertany a una dona. La descoberta cridarà l'atenció d'una altra agent, Evangeline Navarro (Kali Reis), obsessionada amb un cas irresolt del passat.

Més enllà del repartiment, una diferència fonamental entre aquesta temporada i les anteriors és l'absència de Nic Pizzolatto com a guionista. El creador de la sèrie ha cedit les regnes del seu univers a la mexicana Issa López, que és la guionista, directora i showrunner d'aquesta quarta entrega, que retorna True detective al desassossec i l'estranyesa de la seva cèlebre primera temporada (per acabar de remarcar el to, la cançó triada per als títols de crèdit inicial és Bury a friend, de Billie Eilish). Amb cap experiència en televisió, López va presentar a la HBO una història complexa influenciada per La cosa, de John Carpenter, pel·lícula ambientada a l'Antàrtida, i 30 días de oscuridad, un còmic de vampirs situat a Alaska. La mexicana estava convençuda que HBO no donaria llum verda al seu projecte i, per això, va presentar la proposta més arriscada que va poder imaginar: "un misteri existencial" localitzat a la zona més aïllada d'Alaska.

Primera sèrie en anys

Fins ara, en l'àmbit televisiu Jodie Foster ha tingut tendència a estar més darrere de la càmera que davant. Ha dirigit episodis de sèries com Orange is the new black, House of cards o Black Mirror, però com a actriu no s'ha deixat veure gaire (l'última aparició televisiva seva és dels anys 70). Per al seu retorn a la pantalla petita, Foster ha optat per un personatge que podria ser parent de la Clarice Starling d'El silenci dels anyells, una dona forta i dura que amaga una foscor dins seu, com la resta dels habitants del nou True detective.

Tot i que durant la promoció de la sèrie Foster ha evitat fer comparacions entre Clarice Starling i l'agent Danvers, sí que ha parlat de les similituds que tenen El silenci dels anyells i True detective pel que fa al to. "Aquesta sèrie se situa en el marc de la ficció de gènere, ja sigui el gènere de terror, sobrenatural o el thriller. Però bona part de l'exploració que es fa del terror es fa a través del drama psicològic, del drama íntim d'aquests personatges", destaca l'actriu, guanyadora de dos Oscars.

Amb 61 anys i un interès en el món de la interpretació que ha anat fluctuant, com ella mateixa ha explicat, Foster assegura que True detective és la sèrie amb la qual es va començar a interessar pel món de l'streaming. "Va ser l'inici de la meva addicció. Una d'aquelles coses que vaig veure en marató i em va encantar i a la qual sempre torno", confessa.

Mentora de joves actrius

Foster assegura que l'actuació no és una de les seves prioritats. En canvi, confessa que gaudeix intentant ajudar joves actrius a trobar el seu lloc a la indústria, sobretot en els inicis de la seva carrera. D'aquesta manera, pot compartir el que ha après al llarg dels més de 50 anys que porta a Hollywood (va debutar amb sis anys). "Han d'aprendre a relaxar-se, a no pensar massa, a trobar allò que els convé, que és molt més divertit que ser l'heroi de la història, amb tota la pressió que això comporta", explica.

Una de les actrius a les quals ha allargat la mà és la britànica Bella Ramsey, protagonista de The last of us. Foster va triar la intèrpret no binària perquè fes la seva presentació en l'acte Women in Hollywood (Dones de Hollywood), organitzat per la revista Elle.

stats