Mèdia Sèries 07/06/2022

Musulmana i adolescent, així és la superheroïna Ms. Marvel

Disney+ estrena la seva última incursió en el segell de còmics amb una història protagonitzada per una estudiant amb poders

4 min
Iman Vellani interpreta una estudiant d'institut que descobreix que té poders

BarcelonaVa néixer com un esforç de Marvel per tenir un planter de superherois més diversos i ara fa el salt a la petita pantalla, on la inclusió fa temps que és un dels motors de les noves ficcions. Kamala Khan, o el que és el mateix, la superheroïna Ms. Marvel, és una adolescent musulmana i filla d'immigrants pakistanesos que descobreix que té uns poders que desconeixia. Així, la noia passarà d'admirar els herois de Marvel a ser un d'ells. Després d'endinsar-se en les històries més clàssiques del segell de còmics, Disney+ estrena aquest dimecres les aventures d'una de les seves heroïnes més recents, ja que Ms. Marvel va debutar amb el seu propi còmic el 2014.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La fantasia i la ciència-ficció són gèneres que tradicionalment han servit de mirall per a lectors i espectadors que se sentien poc representants. Precisament per això, moltes vegades les històries de superherois han posat en relleu identitats que estaven soterrades o tenien poca visibilitat. L'any 2018, la cadena The CW estrenava Batwoman, la primera sèrie de superherois amb una protagonista obertament lesbiana. El mateix any, Marvel estrenava Black panther, una pel·lícula que va suposar una fita per a la població negra dels Estats Units, que per primera vegada podien veure un blockbuster de superherois protagonitzat per un home afroamericà. En una de les últimes estrenes de Disney+ i Marvel, Caballero Luna, apareix Layla El-Faouly, una arqueòloga que al final de la sèrie és identificada com una "superheroïna egípcia". La representació també és la clau de volta de Ms. Marvel, sèrie amb la primera gran superheroïna musulmana. Una de les creadores del personatge és Sana Amanat, escriptora de còmics americano-pakistanesa i actual directora de continguts i desenvolupament de personatges a Marvel. En una Ted Talk de l'any 2014, Amanat explicava com per a ella crear una superheroïna musulmana era una opció evident. A més, assenyalava que durant tota la seva adolescència es va sentir diferent pel seu origen i les tradicionals familiars i que la seva salvació van ser els còmics de X-Men. "Per què no expliquem històries que siguin empoderadores, aspiracionals i que ens reptin a ser millors persones? Això és el que fan precisament les històries de superherois", explicava l'escriptora.

Quan Amanat va crear Ms. Marvel el seu desig era que la història reflectís "algunes de les tribulacions de ser una adolescent estranya i de pell fosca, que va anar al ball de promoció sola, que seguia el Ramadà, que jugava a bàsquet o lacrosse, i que duia mitges sota els shorts tot i estar a més de 30 graus". En els primers còmics, Kamala Khan intentava assemblar-se a la Capitana Marvel, un referent escollit expressament per demostrar la falta de referents que tenen les adolescents no blanques. "Les persones negres miren cap enfora, i quins són els personatges que estimen i als quals volen assemblar-se? No s'assemblen en res a elles. El personatge de la Capitana Marvel ho il·lustra molt bé: és rossa, té els ulls blaus i és alta. La història va néixer d'aquí", recordava Amanat.

Actriu debutant

Si l'escriptora de Marvel va trobar els seus ídols en el grup de superherois de X-Men, Iman Vellani, l'actriu protagonista de la sèrie, els va trobar en els personatges del segell de còmics de Disney. Com el personatge que interpreta, Vellani, que va fer 19 anys just quan estava rodant Ms. Marvel i que debuta amb aquesta ficció, és filla d'una família que va emigrar des de Karachi, la ciutat més poblada del Pakistan, quan ella tenia un any. Fanàtica de Marvel –en una prova per entrar al grup de teatre de l'institut va dir que el seu personatge somiat era qualsevol de l'univers de superherois–, es va presentar al càsting per a la sèrie després que la seva tia li enviés l'anunci per WhatsApp. El seu entusiasme va seduir els responsables de Marvel.

Vellani assegura sentir-se orgullosa de donar vida a la primera superheroïna musulmana de la televisió, però també reconeix que és conscient que ha rebut moltes crítiques per part d'un reducte de fans de Marvel que estan en contra de qualsevol intent de dotar de diversitat la franquícia. "És la naturalesa d'aquesta indústria, no entenc per què tenim una visió tan reduccionista de les coses. No estem intentant arrabassar res al Capità Amèrica. Només estem fent la nostra pròpia història. M'entristeix i em frustra una mica", diu l'actriu.

Ms. Marvel serà la primera superheroïna musulmana que es podrà veure a la televisió, però el món del còmic ha anat sumant progressivament altres herois amb identitats similars, sobretot en països musulmans. Un dels referents més importants és la sèrie de còmics The 99, creada per Naif Al-Mutawa i publicada per Teshkeel Comics, que segueix les aventures de 99 superherois que tenen habilitats que s'inspiren en les 99 virtuts d'Al·là. Al-Mutawa, que viu entre Kuwait i Nova York, va començar a escriure aquestes històries després de l'11-S i, des de llavors, s'ha hagut d'enfrontar a pressions polítiques i amenaces de mort de l'ISIS, especialment després que Barack Obama lloés la seva feina. "No importa de quina cultura siguis, et pots sentir apel·lat. El que diu The 99 és «Ei, els nostres valors són els mateixos que els vostres, són els mateixos que la resta del món. Centrem-nos en les coses positives", explica l'autor.

stats