Ficció
Mèdia Sèries 17/05/2023

La sèrie més trepidant de Movistar+ acaba el seu viatge a Kabul

El 'thriller' estrena la seva darrera temporada, que porta els policies de la unitat antiterrorista a l'Afganistan

3 min
Marian Álvarez en el paper de Miriam

BarcelonaL'agost del 2021, poc després que els nord-americans decidissin retirar les seves tropes de l'Afganistan, els talibans van prendre Kabul. Gairebé dos anys després de l'assalt, l'Afganistan apareix poc als mitjans de comunicació. La tercera temporada de La Unidad, que s'estrena aquest dijous a Movistar+, però, redreça aquesta situació recordant els dies de la presa de Kabul amb un relat trepidant i dur.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La nova entrega de la sèrie arrenca amb diversos membres de la unitat antiterrorista protagonista a l'Afganistan. El seu objectiu és reunir-se amb un infiltrat que té informació sobre un possible atemptat a Europa. La seva missió es veurà interrompuda pels enfrontaments entre mujahidins, talibans i les forces de l'ISIS-K, una situació que posarà en perill les vides dels agents.

Un rodatge extremadament dur

Marian Álvarez recupera el personatge de la inspectora Miriam, del qual reconeix que es va acomiadar quan va acabar la segona temporada perquè tenia coll avall que era el final de la sèrie. L'actriu assegura que tot i interpretar la policia per tercera vegada, sempre hi descobreix nous aspectes. "Aquesta temporada no té res a veure amb el que havíem fet fins ara, però el més bonic és que la base de la Miriam hi continua sent. En aquesta temporada està més vulnerable, però encara hi ha l'espurneig de la Miriam guerrera", explica. Durant bona part de la tercera temporada, la vida de la policia estarà en perill i Álvarez confessa que això ha fet que el rodatge fos emocionalment "duríssim".

Sobre l'elecció d'explicar la caiguda de Kabul, l'actriu es mostra esperançada que la sèrie serveixi per despertar consciències. "Són fets recents, però els hem donat una mica l'esquena. Es parla poc del conflicte, del que va passar, i crec que poder posar el focus allà de forma ficcionada és una oportunitat increïble per ensenyar a generacions futures que això va passar i continua passant i que no vam fer res, que és el pitjor de tot", reflexiona Álvarez. Per a l'actriu, la caiguda en l'oblit de l'Afganistan es deu a la incapacitat de l'ésser humà per assimilar el flux constant d'informació al qual estem sotmesos. "Veiem tantes notícies i passen tantes coses, que moltes vegades no ens quedem amb res, també per una qüestió de supervivència. Encara que sigui perquè la gent es pregunti què pot fer, sí que crec que fer una ficció sobre un tema com l'Afganistan sí que ajuda una mica. Crec que la ficció és una arma molt poderosa per posar focus a la foscor i llocs que són incòmodes", diu.

En la nova entrega de La Unidad també hi participen actors afganesos, com ara Shabnam Rahimi, exboxejadora que va fugir de Kabul i que en el thriller interpreta la cap de cirurgia de l'hospital de la ciutat. Només entrar els talibans a la ciutat, la Fazela veurà com els seus companys l'arraconen i li posen dificultats per exercir la seva professió. "Cadascun dels actors afganesos amb els quals hem treballat portaven unes històries bastant imponents. Quan rodes amb ells i t'expliquen les seves vivències i les coses que encara estan passant, perquè molts encara tenen família allà, tens la clau per viatjar a l'Afganistan, encara que sigui en esperit. Ells feien que poguéssim donar vida a aquests personatges amb la seriositat i profunditat que era necessària", recorda.

La sèrie es va rodar a Madrid i al desert d'Almeria, però també al Pakistan, un país en què Álvarez va viure un xoc cultural "brutal". Des de la seva estrena, La Unidad ha estat celebrada com un dels millors exemples de thriller dins de la ficció televisiva espanyola i ha guanyat guardons com el premi Iris de l'Acadèmia TV a la millor ficció i direcció. Per mantenir el nivell, en aquesta entrega han participat 40 especialistes, 28 d'ells genets.

Altres estrenes de la setmana
  • 'High desert' (Apple TV+)

    Patricia Arquette es posa en la pell de la Peggy, una exaddicta que després de passar per la presó i patir la mort de la seva mare decideix començar una nova vida. La seva nova existència implica convertir-se en investigadora privada. A part d'Arquette, aquesta comèdia negra compta amb Matt Dillon i Rupert Friend en el repartiment i amb Ben Stiller com a productor. 'High desert' és la segona col·laboració d'Arquette i Stiller per a Apple TV+ després de l'èxit de 'Severance'. Capítols de mitja hora i d'emissió setmanal (un de nou cada dimecres).

  • 'Besos, Kitty' (Netflix)

    Arran de l'èxit de la saga de pel·lícules romàntiques adolescents 'A todos los chicos de los que me enamoré', Netflix estrena un 'spin-off' en forma de sèrie centrat en la germana petita de la protagonista, l'espavilada Kitty. Ara és ella qui vol gaudir de l'amor, i per això decideix fer l'últim curs d'escola a Corea del Sud, país d'origen dels seus avis i on és el nòvio amb qui manté una relació a distància.

stats