Ficció

'Els anells de poder': els fans dicten sentència

Els dos primers episodis de la sèrie d''El senyor dels anells' obren diverses línies narratives i encenen debats a les xarxes socials

4 min
Galadriel en una escena de la sèrie

BARCELONALa maquinària ja està en marxa. Des de divendres passat estan disponibles els dos primers episodis d'una de les ficcions més esperades de tots els temps, Els anells de poder, la sèrie d'El senyor dels anells, que s'acaba d'incorporar catàleg d'Amazon Prime. La ficció ha generat una gran expectació, i és comprensible, perquè forma part d'un dels universos literaris i cinematogràfics de més popularitat. A més, Els anells del poder arriba amb el distintiu de ser la sèrie més cara de tots els temps, una etiqueta que exigeix qualitat des del primer segon de metratge.

Els dos primers episodis, dirigits pel català J.A. Bayona, han resolt algunes incògnites inicials que angoixaven els exigents seguidors de l'obra de J.R.R. Tolkien. Pel que fa als aspectes més formals, la sèrie demostra des del principi que visualment està a l'altura del pressupost que mou i que podrà mirar als ulls el seu magnífic llegat cinematogràfic. Pel que fa al contingut, molt debatut les últimes hores a les xarxes socials, caldrà seguir com es desenvolupa l'acció d'una sèrie que durarà una quarantena d'hores (cinc temporades de vuit episodis cada una), cosa que pot sorprendre els lectors de la novel·la original. El motiu? L'espai que l'autor anglès va dedicar a la Segona Edat del Sol, el tram de la història de la Terra Mitjana que explica Els anells de poder, no té una extensió significativa al llibre original. Això, sumat a la problemàtica habitual d'adaptar una obra literària a la pantalla, ha fet que l'equip de guió, encapçalat per J.D. Payne, Patrick McKay i Bryan Cogman, aposti per la introducció de nous personatges propis que no apareixen a l'univers de Tolkien, una decisió que ha dividit els militants de les aventures èpiques d'elfs, nans, mags i companyia.

Els fans opinen

Hem preguntat a seguidors de l'univers d'El senyor dels anells la seva opinió sobre el primer tast de la sèrie, sobretot pel que fa a aquestes llicències de guió que s'hi han introduït: "Pot semblar un insult per als més erudits i fanàtics del món de Tolkien, però alhora és una cosa molt bona per a una sèrie, perquè permet als guionistes construir nous personatges i misteris que donin a l'espectador la possibilitat de generar teories", declara Xavi Segura, un dels seguidors de la saga consultats. Rubén Gómez, també aficionat a aquest univers fantàstic, creu que s'ha d'anar amb molt de compte amb el material inventat específicament per a la sèrie i assegurar-se que no canviï el curs de la història canònica: "Si de cas, que t'ho venguin com una història ambientada en l'univers Tolkien i no com a part de la història original", afegeix.

Bona part de la polèmica que s'ha vist a les xarxes socials és causada per la inclusió de nous personatges, que abracen la diversitat i fan possible que més papers femenins i racialitzats tinguin més protagonisme en les diferents línies argumentals. Albert Mani, un altre dels seguidors de l'obra de Tolkien consultats per a aquest article, remarca que els problemes podrien derivar-se més dels rols respecte a l'obra original: "Galadriel, per exemple, és descrita als llibres com una elf poderosa, respectada i temuda fins i tot per Sauron, però en cap moment és una guerrera amb una destresa sublim amb l'espasa", remarca. Cal recordar que els seguidors de les pel·lícules descobriran en la sèrie un univers i un ventall de protagonistes totalment nou: tot el que s'explicarà a Els anells de poder té lloc durant l'anomenada Segona Edat del Sol, força temps abans que comenci l'acció de les pel·lícules. La trilogia de Peter Jackson s'iniciava, precisament, introduint l'origen dels anells de poder i la batalla de l'Última Aliança, en la qual Isildur talla el dit de Sauron i li pren l'anell únic, cosa que dona pas a la Tercera Edat del Sol, època en què es desenvolupen tant El Hòbbit com El senyor dels anells.

La sèrie de l'any

L'inici de la ficció ha rebut el beneplàcit de crítica i públic, començant per l'espectacular desplegament de recursos. "Quant a producte televisiu, no hi haurà res millor aquest any", diu Albert Mani, que destaca entre les seves virtuts els "paisatges i localitzacions espectaculars, una fotografia grandiloqüent i un vestuari i maquillatge al nivell de les millors superproduccions". És un fet que també remarca Xavi Segura, que és realitzador i s'ha fixat especialment en la feina del director: "Bayona és elegant, continuista en les coses bones, però afegint-hi un toc personal. A més, el disseny de producció és preciós i els personatges estan ben construïts de base, mantenint l'essència de cada raça, la manera d'expressar-se de tots ells i intentant acostar-se a l'estil de l'escriptor amb modèstia i cura".

Amb la pressió d'haver d'acontentar els fans més fidels a l'obra original i la llosa de ser la ficció més cara de tota la història, cada pla d'Els anells de poder serà analitzat amb lupa. Que n'esperen els seguidors? "Una trama interessant que faci esperar el següent episodi sense tenir en compte si és canònic o no, sinó sabent que estarà tan ben estructurat com qualsevol altre xou audiovisual", reclama Rubén Gómez. Albert Mani creu que veurem una gran sèrie èpica, però tem que amb massa humor blanc: "Serà entretinguda, però lluny de la maduresa de Joc de trons o de salvatjades com The Boys". Finalment, Segura s'abona a l'optimisme: "Aquests dos primers episodis han posat les fitxes sobre el tauler de forma immillorable, i tot apunta que la partida serà molt atractiva".

stats