Estrenes

Batalla televisiva: 'El senyor dels anells' contra 'Joc de trons'

Amb l'arribada de les dues noves sèries vinculades als universos respectius, hem enfrontat aquests dos clàssics de la ficció fantàstica

4 min
Un fotograma d''El senyor dels anells' i un de 'Joc de trons'

BarcelonaLa tardor seriòfila arrenca amb dues grans estrenes de la ficció fantàstica. HBO Max acaba de llançar La casa del dragón, la nova sèrie de l'univers Joc de trons, i Amazon Prime Video té a punt per al 2 de setembre Els anells de poder, inspirada en el món d'El senyor dels anells. Aprofitant les dues novetats, hem posat les ficcions cara a cara per preguntar-nos quina és millor: El senyor dels anells o Joc de trons? Les respostes estan a les mans de dos periodistes de l'ARA. Jordi Garrigós ha sortit en defensa d'El senyor dels anells i Xavi Serra ha lluitat a favor de Joc de trons.

Què m'agrada d'El senyor dels anells?

Quan apel·lem a la nostàlgia en el cinema sempre cal fer-se la mateixa pregunta: ¿trobem a faltar quan vam descobrir aquella obra concreta o com érem nosaltres llavors? Amb El senyor dels anells hi ha una mica del record de l'adolescent que va llegir els llibres i el del jove que va veure les pel·lícules, però sobretot hi ha el magnetisme d'un univers desbordant. Per als que Star Wars i Indiana Jones ens va agafar petits, i Harry Potter massa grans, la trilogia cinematogràfica d'El senyor dels anells és la nostra gran saga, un món de fantasia que competeix en la lliga de ser la més gran epopeia que l'home ha imaginat mai. Una obra d'una qualitat indiscutible, avalada per milions de lectors i espectadors de diverses generacions a tot el món. 

Què m’agrada de Joc de trons?

Quan George R.R. Martin finalitza el primer llibre de Cançó de gel i foc matant el personatge referent del lector no està buscant només l’efecte dramàtic, sinó fer-nos entendre que la seva història no es regeix per les convencions de la fantasia èpica. Per això Joc de trons va enganxar gent que no s’imaginava veient una sèrie amb espases i dracs, i per això vaig tornar jo a un gènere que havia abandonat feia vint anys. Quan millor és Joc de trons és quan subverteix les expectatives de l'espectador, quan l'emprenya amb la mort d'un rei, la massacre d'una família o el genocidi d'una ciutat. La classe de gestos suïcides d'una sèrie que, tot i el seu èxit, no ha vingut per fer amics.

Per què El senyor dels anells és millor que Joc de trons?

És un fet que, sense Tolkien, l'obra de George R.R. Martin no seria tal com la coneixem, reconegut per ell mateix. Hi haurà qui prefereixi l'alumne al professor, o la millor novel·la de fantasia de sempre a una mena de culebrot turc infestat de dracs, però el temps ha demostrat que les novel·les de Tolkien, i les pel·lícules de Jackson, han envellit sense fissures. ¿Arguments per defensar El senyor dels anells? Hi ha aventura, humor, amor, valors i lliçons de vida. Una fantasia en la qual els grans protagonistes són absoluts antiherois, moguts per la bondat, la fidelitat, la valentia i la redempció com a motors de vida, un mirall vàlid per a qualsevol que s'hi acosti. Pel que fa a Joc de trons, aconsegueix atrapar-te a base de guapos normatius (d'acord, tenen un nan a l'arc de personatges), traïcions i pit i cuixa. Un mètode legítim però fàcil.

Per què Joc de trons és millor que El senyor dels anells?

Per bé o per mal, les creacions artístiques són filles del seu temps. Joc de trons, tant els llibres com la sèrie, és l'evolució inevitable i natural d'El senyor dels anells a un present en què la innocència i l'heroisme sense matisos de Frodo i companyia ja no tenen encaix fora dels registres juvenils. L'ambigüitat i els clarobscurs de Joc de trons dialoguen millor amb un món on la maldat no s'amaga a Mórdor, sinó que es presenta a les eleccions i les guanya. Joc de trons és la resposta de la fantasia èpica a la indigència moral dels nostres líders i a la cobdícia de la societat, un mirall que ens retrata com són i on també hi ha espai per al coratge i la bondat, però no tenyits d'ingenuïtat. Potser no és la sèrie que volem, però sí la que ens mereixem.

Què esperes de la nova sèrie Els anells de poder?

Es fa difícil pensar que Els anells de poder pot arribar a l'altura de la pràcticament perfecta adaptació cinematogràfica, però no serà per falta de pressupost. És una superproducció sobrada de recursos, fet indispensable per a un repte d'aquesta magnitud, sent la sèrie més cara que mai ha encarregat Amazon. Desitjo que tingui el segell personal de J.A. Bayona i una mirada curosa, respectuosa i fidel a l'obra de Tolkien i Jackson. No és un remake de les pel·lícules –se situa a la Segona Edat de la Terra Mitjana– i hi apareixeran personatges nous per a qui no ha llegit els llibres i antics coneguts del cinema. El 2 de setembre penjaran els dos primers dels vuit episodis, és a dir, més de dues hores d'El senyor dels anells per començar. Ha arribat la nostra hora.

Què esperes de la nova sèrie La casa del dragón?

Que tingui paciència. Joc de trons va ser un fenomen de cocció lenta i que es guardava asos a la màniga durant anys, sobretot quan seguien fidelment el camí traçat per George R.R. Martin. Seria decebedor que La casa del dragón s'entregués a l'efectisme i la gratificació immediata que domina el panorama actual, marcat per les streaming wars i la cerca desesperada de la nova sèrie-fenomen. També espero que sàpiga gestionar el problema de les preqüeles teledirigides cap a un final ja sabut i que, tot i conèixer el destí fatal dels Targaryen, siguem capaços de gaudir del viatge. És a dir, que tant de bo els creadors de La casa del dragón hagin pres nota de Better call Saul.

stats