Ficció

Set sèries amb històries de dones empoderades

Ficcions com 'The marvelous Mrs. Maisel' i 'The morning show' fan retrats femenins complexos

Maria Blanch Llardén
4 min
‘The morning show’ salta del Me Too a la cultura de la cancel·lació

BarcelonaDe vegades les sèries, a més d’entretenir-nos, ens mostren històries que ens acompanyen a descobrir personatges que poden ser un reflex de la nostra realitat. En els últims anys trobem moltes sèries que han fugit del retrat estereotipat de les dones i que plantegen relats sobre el masclisme que pot condicionar-los la vida. A continuació recordem diverses protagonistes que són exemple de dones fermes i independents.  

'Cómo defender a un asesino' i Annalise Keating

Disponible a Netflix

Viola Davis a la sèrie

Advocada, professora i dona de prestigi social. Annalise Keating és la protagonista de Cómo defender a un asesino, una sèrie en què es teixeix tot un entramat de sospites i històries secretes al voltant d’un assassinat. L’actriu Viola Davis interpreta aquesta dona autosuficient, forta i confiada. La seva aparent vida perfecta, la seva fredor i el rigor professional fan que la gent que l'envolta solgui adoptar un posat entre el temor i l’admiració.

No obstant aquesta imatge inicial, durant la sèrie es descobreixen diferents aspectes de la vida de l’advocada que no són tan ideals, com l'addicció a les drogues o canvis emocionals que acaben degenerant en accions més aviat poc exemplars. La ficció revela les dues cares del personatge, la de la dona forta i imparable i una de més íntima en què afloren abusos emocionals i físics patits al llarg de la vida.  

'Gambito de dama' i Beth Harmon

Disponible a Netflix

La magnètica Anya Taylor-Joy a la sèrie 'Gambito de dama'.

Beth Harmon (Anya Taylor-Joy), la dona prodigi dels escacs que deixa els seus adversaris —tots homes— bocabadats. Aquesta noia que de ben petita ja guanyava els millors contrincants que se li posaven al davant, troba oportunitats en un món ple d'adversitats —la mort en un accident de cotxe de la seva mare, l’ingrés a un orfenat, caure en diverses addiccions en edats primerenques–. Malgrat les nombroses complicacions a què s’ha enfrontat, s'enfronta i s’enfrontarà la protagonista, la Beth aconsegueix obrir-se camí en un món habitat exclusivament per homes fent valer les seves grans habilitats i no claudicant.

'Una mujer hecha a si misma' i Madam C. J. Walker

Disponible a Netflix

Octavia Spencer a la sèrie Una mujer hecha a si misma

Aquesta minisèrie dramàtica basada en fets reals explica la història de Madam C. J. Walker (Octavia Spencer), una dona afroamericana que va acabar creant del no res un imperi de productes de bellesa i va convertir-se en la primera dona milionària. Amb aquesta producció, Netflix va donar viabilitat a una història poc coneguda i que mostra l'hostilitat a què s’enfrontaven les dones negres als Estats Units del principi del segle XX.

De família pobra, Sarah Breedlove, que era el nom real de Madam C. J. Walker, era una dona ambiciosa i decidida, que no va dubtar a fer-se un lloc en els negocis quan encara estava reservat únicament als homes, principalment blancs. Pionera i transgressora, va crear un producte de cosmètica per a dones negres que, com ella, no trobaven els productes que necessitaven. Va donar visibilitat a tota la comunitat negra femenina enviant el missatge que elles també eren dignes de la bellesa.

'Grace and Frankie' i Grace i Frankie

Disponible a Netflix

'Grace & Frankie'

Ser dona i, a més, ser major de 50 anys dona molts punts per ser invisible per a les ficcions. Grace & Frankie, una de les sèries més longeves de Netflix, es rebel·lava contra aquest mantra parlant de l’amistat entre dues dones que superen els setanta anys. Abandonades pels seus respectius marits, que comencen una relació plegats, la Frankie i la Grace acaben vivint juntes mentre solucionen els seus divorcis.

Són dues dones de personalitat oposada: la Grace (Jane Fonda) és una empresària retirada, addicta als martinis i fanàtica de la cosmètica, mentre que la Frankie (Lily Tomlin) és una pintora hippie, creativa i espiritual, que es guia per la paraula fluïdesa en la vida. La comèdia té el do de mostrar que la vida no s’acaba quan s’entra a la tercera edat.

'The marvelous Mrs. Maisel' i Miriam 'Midge' Maisel

Disponible a Amazon Prime

Rachel Brosnahan com a Midge Maisel

Pocs mesos abans d'acomiadar-se dels seus seguidors –l’última temporada s’estrena el 14 d’abril–, The marvelous Mrs. Maisel continua sent una sèrie a tenir en compte quan es parla de personatges empoderats. Quan Midge Maisel sap que el seu marit li ha sigut infidel, abandona la seva vida de mestressa de casa i dedicada a la família per intentar ser humorista, una professió en què les dones tenen poc espai.

Rachel Brosnahan interpreta un personatge trencador que no té por de desmuntar estereotips i d'enfrontar-se a una societat ancorada en els valors familiars més tradicionals i sexistes. La Midge és enginyosa, ambiciosa i amb les idees clares, però també té la sort de comptar amb el coixí econòmic dels seus pares.

'The morning show' i Alex Levy i Bradley Jackson

Disponible a Apple TV+

Jennifer Aniston i Reese Witherspoon són les protagonistes de The morning show, la gran aposta d’Apple.

La sèrie d’AppleTV+ és una de les que més esforços ha fet per retratar el moviment Me Too. Alex Levy (Jennifer Aniston), presentadora d’un matinal dels Estats Units, experimenta un daltabaix emocional quan el seu company de feina i millor amic és acusat d'assetjament sexual i és acomiadat de la televisió. Levy no només haurà d’enfrontar-se a les accions del seu amic, sinó que també haurà de fer autocrítica i saber quina part ha jugat ella en els abusos comesos pel presentador.

El tercer vèrtex del triangle és Bradley Jackson (Reese Witherspoon), una periodista amb fama de difícil que s’incorpora al programa i que és vista com una amenaça per Levy. A través del relat de la complexa relació entre les dues dones, la sèrie parla de les conductes masclistes en l’àmbit de la televisió, la cobertura que es dona als agressors i la suposada existència d’una cultura de la cancel·lació.

'La ley de Lidia Poët' i Lidia Poët

Disponible a Netflix

Matilda De Angelis a la sèrie La ley de Lidia Poët

Aquesta estrena recent de Netflix s’endinsa en la vida de Lidia Poët, considerada la primera advocada d’Itàlia i defensora dels drets de les dones, els nens i altres minories. Al llarg de sis episodis, la ficció explica la lluita de Poët per superar tota mena d'obstacles: opressió, hostilitat, menyspreu i acusacions de falta de professionalitat.

L’actriu Matilda De Angelis dona vida a aquesta transgressora i pionera dels moviments feministes dins el camp del dret.

stats