Ficció
Mèdia Sèries 26/02/2023

Musulmanes punks: la comèdia anglesa que ha trencat esquemes i ha enamorat la crítica

'We are Lady Parts' arriba a Filmin emparada per la crítica anglesa

3 min
Les protagonistes de 'We are Lady Parts'

BarcelonaVa ser un dels plats forts del Serielizados Fest del 2021, però li ha costat estar disponible a l'estat espanyol. La comèdia britànica We are Lady Parts aterra aquest dimarts a Filmin disposada a trencar estereotips sobre les dones musulmanes a través de la història d'un grup de punk femení. Irreverent i molt divertida, la ficció creada per Nida Manzoor és un nou exemple dels motius pels quals Channel 4, canal impulsor de la sèrie i recentment salvat de la privatització, és un dels grans referents de la producció televisiva al Regne Unit. We are Lady Parts representa un segment de la societat britànica amb poc espai als mitjans de comunicació, però, a més, ho fa de manera intel·ligent i amb un alt estàndard de qualitat. La primera temporada té sis episodis de mitja hora, una durada que fa que la sèrie passi en un sospir. Els espectadors que es quedin amb ganes de més poden estar tranquils: la comèdia ha estat renovada per a una segona temporada.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

L'Amina Hussein, una doctoranda de microbiologia, és qui porta l'espectador a endinsar-se en la història de les Lady Parts, un grup de punk format íntegrament per noies musulmanes. La banda està a la recerca d'una guitarrista principal, una posició que podria ocupar l'Amina si no fos perquè té un pànic escènic que fa impossible que pugui actuar davant el públic sense acabar vomitant. La Saira, la líder del grup, té claríssim que ella és la guitarrista que necessiten, i l'única manera que trobarà de convèncer-la és oferint-li un pacte que no podrà rebutjar: si accepta formar part de la banda, ella li buscarà candidats a potencial marit. L'Amina acabarà dividida entre dos mons, un de més convencional representant pels seus amics universitaris, i un de més atrevit, el que formen la Saira i la resta d'integrants de Lady Parts. "Al principi de la sèrie, l'Amina busca l'amor i sembla una noia força convencional. Tots els seus amics estan casats o emparellats i ella no té cap perspectiva d'estar-ho. És bastant dura amb ella mateixa, però alhora està molt determinada, potser massa, en trobar una parella", detalla l'actriu Anjana Vasan, que afegeix que el personatge va molt més enllà d'aquesta primera impressió.

Experiència personal

We are Lady Parts mostra la diversitat de la comunitat musulmana al Regne Unit. Totes les integrants són musulmanes, però d'orígens diversos. La Saira i l'Amina són de famílies pakistaneses, mentre que la Bisma, la baixista del grup, és d'origen nigerià. La bateria, l'Ayesha, és de família iraquiana i es guanya la vida conduint un Uber. Tanca la banda la Momtaz, la mànager del grup i l'única d'elles que porta vel integral, un fet que molta gent troba contradictori quan descobreixen el seu caràcter directe. "No hi ha una única manera de ser una dona musulmana. Sento que sempre hem estat representades des d'una perspectiva massa seriosa, solemne, retratades com a víctimes oprimides. A més, la comèdia forma part del meu ADN, així que vaig veure necessari aportar alegria i divertiment", explica Manzoor, que va ser celebrada pel Guardian com un "talent emergent".

La creadora no amaga que la sèrie és el reflex d'algunes de les seves experiències personals. Per començar, Manzoor, de família pakistanesa, ha explicat que la seva primera gran passió artística va ser la música i que durant molt temps va somiar a ser la versió femenina i racialitzada de Bob Dylan. El vessant musical de la creadora es deixa notar en els temes que toca la banda –com ara Ain’t no one gonna honor kill my sister but me (Ningú matarà la meva germana per honor excepte jo) o Voldemort under my headscarf (Voldemort sota el meu mocador)–, tots originals. Manzoor és l'autora de les cançons juntament amb els seus germans, Sanya Manzoor i Shez Manzoor, i Benni Fregin. "Recordo que el primer dia que érem al set de rodatge i la banda va començar a tocar les cançons, vaig arrencar a plorar", explica.

La música i l'empoderament femení són dos dels eixos de la comèdia, però també ho són la identitat cultural i religiosa. "La religió és part de les seves identitats com a dones que volen trobar les seves veus i el seu lloc en un món on no se'ls permet ser i expressar-se, especialment com a artistes. Però la sèrie no va sobre elles i la seva fe, sinó sobre la seva confiança a l'hora d'alçar la veu i trobar el seu públic", especifica la creadora. Per a Manzoor, que va ser guionista de Doctor Who, fer la sèrie We are Lady Parts ha estat una experiència "catàrtica i gairebé terapèutica". "He bolcat les meves pors i ansietats en els personatges", confessa.

stats