Indústria audiovisual
Mèdia Sèries 27/08/2023

La vaga de Hollywood, l'oportunitat per veure les sèries que ens vam perdre

L'aturada de noves produccions permet als espectadors recuperar les ficcions del catàleg que no van poder veure en el seu moment

John Koblin / The New York Times
4 min
Manifestació en suport a la vaga de guionistes de Hollywood el dia que fa 100 que es mobilitzen.

Amb les disputes laborals a Hollywood encara en marxa i pràcticament tota la producció aturada, l'ansietat va fer acte de presència a casa de Zain Habboo, a Chevy Chase, Maryland. Ella i el seu marit tot just havien acabat de veure l’última temporada de The righteous Gemstones, a HBO, però els preocupava que els nous capítols d’algunes de les seves sèries preferides, com El cuento de la criada, s’endarrerissin. Què diantre miraran?

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Habboo, de 49 anys, es va adonar ràpidament que tenia opcions. Podia revisitar clàssics com Rockefeller Plaza i Arrested development amb el seu fill de 17 anys. També podia afegir-se a ell i mirar alguna sèrie de la qual estigui fent una marató, com ara Breaking bad i els seus 62 capítols. A més, no ha vist cap de les pel·lícules de Missió: Impossible i amb prou feines ha pogut mirar alguna de les pel·lícules nominades als Oscars dels últims quatre o cinc anys.

Per a molts espectadors, les vagues de guionistes i actors de Hollywood aviat es faran palpables a través de calendaris d’estrenes alterats i d'una programació televisiva de prime time plena de concursos, realities i reposicions.

Al mateix temps, l’aturada de noves sèries és un moment que permetrà a molts espectadors posar-se al dia després de l’allau que va suposar l’anomenada Peak TV, quan s’estrenaven dotzenes de noves ficcions cada mes.

"Tinc una llista de Netflix tan llarga i extensa que trigaria entre un i dos anys a acabar-la", diu Dan Leonhardt, un enginyer de 44 anys que viu a Copenhaguen, Dinamarca. "I això és només Netflix! També tinc una subscripció a HBO Max".

De l'allau a l'aturada

L’alentiment de la indústria suposa un gran canvi respecte als últims anys, quan els espectadors eren inundats per un flux continu de noves produccions. L’any passat es van estrenar als Estats Units la xifra rècord de 599 nous xous. Cada dia el públic es trobava passant d'una sèrie a una altra intentant discernir a través d’una única frase de descripció quina valia la pena veure.

Per als serveis de streaming l’estratègia era clara: com més sèries produïssin, més opcions tenien d’atreure subscriptors. El nombre de persones que miraven una sèrie no era tan important com el nombre de persones que pagaven pel servei. Així que la promesa d’un flux constant de nou material es va convertir en el senyal d’identitat de l’era de l'streaming. Una de les grans preguntes que ha plantejat aquesta vaga que sembla no tenir final és si els espectadors començaran a cancel·lar les seves subscripcions en massa quan cada cop hi hagi menys sèries i pel·lícules disponibles.

Per a molts usuaris, però, aquest alentiment és positiu, perquè els permet posar-se al dia dels catàlegs dels serveis de streaming que tenen, rescatant aquella sèrie o pel·lícula que en el seu moment es van perdre.

Emily Nidetz, una dona de 41 anys de Madison, Wisconsin, està alleujada perquè la vaga no ha afectat els realities i encara hi ha moltes competicions esportives per veure. I tot i que està preocupada per la desacceleració de les sèries de prestigi, argumenta que sempre pot passar per la pàgina de Facebook del podcast The Watch, del digital The Ringer, per obtenir algunes idees sobre què mirar. "Si vas a la pàgina de Facebook i escrius: «Ei, m'ha encantat The Bear, digueu-me què he de veure», hi haurà unes 400 respostes", assegura.

La durada dels conflictes laborals determinarà la durada de la interrupció. Els actors estan en vaga des del 14 de juliol. Els guionistes porten més de 100 dies fent piquets. A principis d'agost es van celebrar converses formals entre els guionistes i l'Alliance of Motion Picture and Television Producers, que negocia en nom dels estudis, per primera vegada des de principis de maig. No hi ha programades negociacions amb els actors.

Els experts creuen que la majoria dels serveis de streaming haurien d'aguantar bé si les vagues duren un mes o dos, tot i que el risc augmenta a mesura que s'allarga l'aturada de la producció. A l'inici de la vaga, els estudis van argumentar que podien continuar operant amb normalitat gràcies a la gran quantitat de continguts que ja tenen els seus catàlegs, un missatge directament dirigit als guionistes i els actors, que actualment no cobren. (Un exemple d'això és la sèrie Suits, que es va acabar el 2019 i que aquest estiu ha viscut un ressorgiment de la seva popularitat gràcies a Netflix.)

Els líders del Sindicat de Guionistes dels Estats Units, que representa els milers de guionistes en vaga, asseguren que l’afirmació que la vaga no tindrà "cap impacte perquè els serveis de streaming tenen biblioteques i alguna producció en procés" és una mostra de "desinformació".

"No és una estratègia comercial viable que aquestes empreses tanquin el seu negoci durant tres mesos o més, per molt que ho intentin i fingeixin que és així", remarcaven en un comunicat els membres del sindicat.

Molts espectadors diuen que donen suport als guionistes i els actors en vaga. Per a Habboo, no estan sent compensats de manera justa i "això és una gran desgràcia". Així i tot, quan se li pregunta si retallaria alguna de les seves subscripcions de streaming, és contundent: "No siguis ridícul –diu–. Cancel·lar mai és una opció".

Copyright The New York Times

stats