Xarxes
Mèdia 31/03/2023

Sis consells pràctics per intentar retornar al 'vell Twitter'

Les llistes i les paraules silenciades poden fer més amable i menys crispada la navegació

3 min
Un home consultant Twitter amb el seu mòbil

BarcelonaQuan l’ocellet blau va començar a piular, l’any 2006, el seu cant de seguida va ser prou estrident perquè la xarxa es convertís en la més calenta, des del punt de vista de la temperatura de la conversa. Però mai com fins ara la crispació s’havia apoderat tant de Twitter. Des que Elon Musk va comprar el servei, el discurs de l’odi ha augmentat, segons un estudi del Center for Countering Digital Hate. Una altra prospecció determinava, al novembre, que la xarxa no eliminava el 99% dels insults racistes dirigits contra futbolistes. En aquest context, i a la vista dels canvis recents i futurs, aquestes són sis propostes per als que vulguin pacificar la seva experiència a la xarxa.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

1. Descartar la pestanya Per a tu. Tan senzill com això: a la pestanya Seguint només es veuen els missatges dels perfils a qui l’usuari ha prestat el seu follow, ordenats en un simple però efectiu ordre cronològic.

2. Declarar l’interès per alguns temes. A banda de proposar persones a qui seguir, Twitter intenta detectar també quins assumptes són de l’interès de l’usuari. Quan en troba algun, fa la proposta de seguir-lo, com si es tractés d’un perfil individual. Si es clica, aleshores el timeline mutarà per incorporar una profusió més gran de missatges sobre aquesta temàtica.

3. Declarar el desinterès per alguns temes. Molt més útil que el punt anterior, l’usuari té la possibilitat d’assenyalar alguns temes i marcar-los negativament. Això ho pot fer, per exemple, des de la pestanya Descobreix, quan se li proposen temes i hashtags personalitzats, però també des de l’apartat Configuració, submenú Temes, on Twitter llistarà –si n’hi ha– les temàtiques que s’estiguin seguint, qui sap si inadvertidament. A Configuració hi ha una opció que permet descarregar totes les dades que la xarxa guarda de l'usuari. Allà hi ha també els interessos detectats per l'algoritme, que solen tenir una ràtio d'encert relativa: una cerca puntual i concreta sobre, per exemple, seitons en vinagre pot acabar fent aparèixer "peixos" al llistat llarguíssim que guarda Twitter.

4. Silenciar paraules si notes saturació sobre un afer concret. Els temes solen ser categories molt generals i, a vegades, costa una mica renunciar-hi a l’engròs. Però hi ha una manera d’intervenir-hi molt més quirúrgica, o per a assumptes més concrets: silenciar paraules. L’opció està enterrada en els menús de configuració. Cal anar a Privacitat i seguretat i, després, clicar en Silenciar i bloquejar. Allà hi ha l’opció de Paraules silenciades. La icona del signe + permet afegir termes que ja no apareixeran ni al timeline ni a les notificacions, tot i que sí que sortiran a les cerques.

5. Crear llistes. Pitjar Seguir costa només un clic, però els que són de gallet fàcil a vegades es queixen de no poder gestionar l’allau de contingut que els arriba. És el que es coneix en anglès com a FOMO, per les sigles de fear of missing out o por a perdre's alguna cosa. Una manera d’endreçar-ho, i evitar les intrusions de perfils no desitjats, és crear llistes temàtiques, amb un nombre abastable de seguits a cadascuna. Els algoritmes estimulen els continguts susceptibles de generar reaccions, i per això la part més crispant de la política acaba obrint-se pas pels timelines. Tenir pestanyes creades per a “viatges”, “ciència” o “cinema” pot ajudar a rebaixar la percepció de polarització permanent.

6. Silenciar els perfils paparra. Un parell de likes donats a deshora poden fer que els missatges d’algun determinat usuari apareguin inexorablement en posicions destacades del timeline un cop i un altre. Si no es vol bloquejar, o treure’l de la llista de seguits per alguna qüestió diplomàtica, un recurs pot ser silenciar-lo. D’aquesta manera, els seus continguts deixaran de ser visibles.

stats