15/06/2024

'Succession' a la francesa: el magnat que mou els fils de la dreta

2 min
Vincent Bollore, president de Vivendi

BarcelonaAquesta setmana la periodista del diari Le Monde Raphaëlle Bacqué revelava que el ja exlíder de la dreta republicana francesa, el partit Els Republicans (LR), Éric Ciotti s'havia reunit amb el magnat mediàtic Vincent Bolloré hores abans de llançar la seva proposta d'aliança amb l'extrema dreta del Reagrupament Nacional (RN) de cara a les pròximes legislatives. La periodista explica que Bolloré, que controla un imperi mediàtic i editorial que inclou CNews, Paris Match, Europe 1 i Le Journal du Dimanche, és partidari des de fa temps de l'aliança entre la dreta republicana tradicional i l'extrema dreta nacionalista per defensar la identitat francesa i "l'Occident cristià".

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

És inevitable pensar que Bolloré, que té una bandera bretona al seu quarter general, és una mena de Logan Roy, el protagonista de la sèrie Succession d'HBO, que al seu torn està inspirat en la figura de l'australià Rupert Murdoch. Si anem més enrere hi veuríem també traces de William Randolph Hearst o, encara millor, del Charles Foster Kane que va crear el genial Orson Welles. El cas de Bolloré, doncs, està perfectament documentat tant en la ficció com en la realitat: el magnat mediàtic que mou els fils des de darrere d'uns polítics titella per conduir els destins de la nació.

Admirador de Meloni

Com en el cas de Roy, però, no es tracta només d'una qüestió de poder, sinó també d'economia. Bacqué revela que Bolloré somia amb ministres de dretes que apliquin les polítiques de Meloni i afavoreixin la patronal contra els sindicats. I considera que aquesta vegada té una oportunitat única per aconseguir-ho. La periodista creu que el magnat no comptava amb la reacció furibunda dels quadres de LR contra l'acord. Però ell té la televisió i els mèdia. Qui guanyarà?

stats