Mèdia 14/05/2018

La 1 torna a posar famosos a la pista de ball

Estrena ‘Bailando con las estrellas’, l’adaptació d’un format d’èxit de la BBC

Albert Castellví
3 min
Roberto Leal i Rocío Muñoz, presentadors de 'Bailando con las estrellas', amb els concursants del programa

BarcelonaTelevisió Espanyola va iniciar la temporada recuperant 'Operación Triunfo' i la tancarà fent reviure l’essència de '¡Mira quién baila!'. El concurs de talents musical va reaparèixer a La 1 a l’octubre, catorze anys després d’haver-la abandonat, i es va convertir, novament, en un èxit d’audiència. Ara la televisió pública estatal aspira a repetir el mateix patró amb l’estrena de 'Bailando con las estrellas', que malgrat el canvi de nom és un format pràcticament idèntic al del concurs de ball amb famosos que es va emetre a La 1 entre el 2005 i el 2009, i que ja va retornar fugaçment a la graella, sense gaire èxit, l’any 2014. El nou programa s’estrena aquest dimarts a les 22.35 h.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

'Bailando con las estrellas' és l’adaptació del format britànic 'Strictly come dancing', estrenat per la BBC l’any 2004 i que des de llavors ha arribat a 55 països diferents sota la marca 'Dancing with the stars'. Als Estats Units, per exemple, la cadena ABC ja n’ha produït 26 temporades (n’emet una edició a la tardor i una altra a la primavera des del 2005). El curs 2010-2011 va arribar a ser el tercer programa més vist de la temporada en aquell país, amb gairebé 22 milions d’espectadors cada setmana. Des de llavors l’audiència ha anat a la baixa, però encara se situa per sobre dels 12 milions de seguidors.

El concurs de La 1 tindrà una plantilla de dotze personatges famosos, d’àmbits diversos, que cada setmana hauran d’aprendre una nova coreografia i demostrar els seus progressos davant del jurat. Els aspirants, sis homes i sis dones, són l’exnedadora de sincronitzada Gemma Mengual; l’estilista i bloguer Pelayo Díaz, exmembre del jurat del programa de Telecinco 'Cámbiame'; el cantant David Bustamante; la cantant i compositora Merche; l’actriu, galerista i activista argentina Topacio Fresh; el col·laborador de televisió Pablo Ibáñez, conegut pel seu personatge d’El Hombre de Negro a 'El hormiguero'; l’actor i guionista Fernando Guillén Cuervo; l’actriu Rossy de Palma; l’humorista Manu Sánchez; l’empresària Amelia Bono, filla de l’expresident del Congrés José Bono; la 'youtuber' i 'influencer' Patry Jordán, i el piragüista Javier Hernanz.

A cadascun dels concursants se li assignarà com a parella un ballarí professional (un home en el cas de les participants femenines, i una dona per als masculins), que l’acompanyarà al llarg de tota la seva trajectòria al programa. Precisament, aquesta és la principal diferència entre aquest programa i '¡Mira quién baila!', ja que en aquell format les parelles canviaven en cada gala en funció de l’estil que hagués de defensar cada concursant. Entre els experts hi ha professors de ball de saló, campions d’Espanya de diverses modalitats i ballarins de musicals.

En cada entrega del programa les parelles hauran de demostrar “la seva complicitat i versatilitat en diferents balls de saló”, com ara la rumba, el tango, la samba, el pasdoble, el foxtrot, el vals o el txa-txa-txa. Els ballarins seran els responsables de dissenyar les coreografies que prepararan cada setmana amb les seves respectives parelles, i dues supervisores comprovaran que s’adeqüin a les característiques de l’estil corresponent i que a tots els participants se’ls exigeixi un nivell similar.

El bailaor Joaquín Cortés, la coreògrafa Moira Chapman i la ballarina i jutge de ball de saló Isabel Pérez formaran el jurat, que valorarà l’actuació dels concursants en cada gala. Els seus vots se sumaran als que facin arribar els espectadors, i la parella que sumi menys punts quedarà eliminada. La primera expulsió tindrà lloc la setmana que ve, i el nombre de participants s’anirà reduint fins que només quedin les tres parelles finalistes. “Hi ha un nivell d’exigència molt alt”, assegura la directora del programa, Laia Vidal, que promet “un gran espectacle musical i televisiu”.

'Bailando con las estrellas' és una producció de Gestmusic, responsable també d’'Operación Triunfo'. Al capdavant del programa hi haurà Roberto Leal, en qui TVE torna a confiar després del seu bon rendiment com a conductor, justament, d’'OT'. En aquesta ocasió, però, estarà acompanyat de Rocío Muñoz, una actriu que ha fet carrera sobretot a Itàlia i que havia fet de ballarina a '¡Mira quién baila!'.

Molts títols per a un mateix format

Quan TVE va estrenar '¡Mira quién baila!', el 2005, la BBC va acusar-la d’haver copiat 'Strictly come dancing', nascut un any abans. Però Gestmusic, la productora del format espanyol, va argumentar que s’havia inspirat en un programa australià creat per una productora local que, igual que Gestmusic, pertanyia al grup Endemol, i el conflicte es va acabar.

Cinc anys més tard Telecinco va comprar els drets de '¡Mira quién baila!', però TVE li va prohibir utilitzar aquest nom, i la privada el va canviar per 'Más que baile', mantenint les sigles MQB. L’espai va tornar a la pública el 2014 amb el nom original, però només se’n va fer una temporada. Ara TVE recupera el format, però ho fa amb un nom nou i l’aval de la BBC.

stats