Mèdia 02/06/2014

"Un rei transparent, però no gaire clar": la premsa internacional recorda les polèmiques a l'entorn de Joan Carles I

L'abdicació és notícia arreu del món. 'The Guardian' parla de "final humiliant" i el 'Financial Times' reclama reformes i diu que la "intransigència" del govern espanyol amb Catalunya provocarà una "crisi constitucional"

Ara
5 min
Portada de la web de 'Le Monde' aquest dilluns al matí

BarcelonaL'anunci de l'abdicació del rei d'Espanya, Joan Carles I, ha saltat immediatament a l'obertura de les edicions digitals dels principals diaris europeus, molts dels quals recorden que la monarquia espanyola ha viscut durant els últims mesos una època molt convulsa.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Qui més insisteix en aquest sentit és el francès 'Le Monde', que acompanya la notícia principal de peces que recorden que "una majoria d'espanyols estan a favor de l'abdicació del rei" i que la monarquia s'ha vist involucrada recentment en nombroses polèmiques. "Un rei transparent, però no gaire clar", afegeix el rotatiu, en una informació que va sortir fa uns mesos –i recuperada avui– sobre la publicació dels comptes de la casa reial.

Encara a França, 'Le Figaro' presenta els futurs reis d'Espanya, Felip i Letícia, com "els salvadors de la monarquia", de la qual diuen que, en 38 anys de regnat, no havia estat mai "tan impopular". En aquest sentit, el portuguès 'Publico', recorda que el successor, Felip de Borbó, compta amb una valoració positiva del 66,4% dels espanyols.

'The Guardian': "Un final humiliant"

El corresponsal del 'The Guardian' a Madrid, Giles Tremlett, assegura que l'abdicació "és un final humiliant a quatre dècades a la corona". Pel periodista britànic, tot i que Joan Carles ha estat "generalment" vist com un gran aportador a la democràcia, "l'abdicació no resol els problemes de la monarquia espanyola. Ningú sap on viurà, amb quins diners, o si continuarà sent immune a la justícia", remarca. L'article del 'The Guardian' defensa que el rei "va necessitar una empenta artificial" de la premsa per guanyar-se els ciutadans, i tenia un "pacte" amb els mitjans que "rebutjaven publicar informacions sobre les seves amants o els negocis escandalosos de la gent del seu voltant". Segons el diari, els resultats de les eleccions europees demostren el descontentament dels ciutadans amb els polítics i l'abdicació del rei "marca un exemple per a d'altres parts del trencat sistema espanyol que o bé es reformen o faran front a un final similar".

El 'Financial Times' parla de crisi constitucional per Catalunya

En una línia similar, el columnista del 'Financial Times' David Gardner assegura que l'abdicació "marca d'alguna manera el final de la transició a la democràcia. Però només si provoca altres canvis, com la reforma dels partits polítics, del sistema judicial i de la constitució del 1978, permetrà el procés de renovació que Espanya necessita", afirma Gardner. Per Gardner, editor d'Internacional del diari financer, el príncep Felip "ha assumit més obligacions" recentment, especialment "representar la monarquia a Catalunya, on els sentiments separatistes i la intransigència del govern central sembla probable que provocaran una crisi constitucional aquesta tardor". El periodista de l'FT advoca per un canvi en el model espanyol de mà del futur rei, i parla d'un "moment històric" a la família reial espanyola i a tot l'Estat.

També recorda el polèmic "viatge per caçar elefants que va fer mentre Espanya estava immersa en la crisi financera" l''Independent' britànic, que assenyala que la seva popularitat "es va enfonsar per escàndols" com aquest. Encara al Regne Unit, la BBC explica que "durant bona part del seu regnat, Joan Carles va ser considerat un dels monarques més populars del món, però recentment molts espanyols han perdut la seva confiança en ell".

Per la seva banda, el diari belga 'Le Soir' destaca que el rei "va forjar la seva popularitat conduint la Transició d'Espanya cap a la democràcia", però afegeix que ha tingut "un final de regnat marcat pels problemes de salut i els escàndols", i que al gener el 62% dels espanyols "desitjaven" que abdiqués.

D'altra banda, alguns diaris assenyalen els problemes de salut recents del monarca com a motiu de l'abdicació. És el cas de 'La Repubblica', a Itàlia, que cita fonts de la premsa espanyola. L'holandès 'De Telegraaf' insisteix en aquesta línia i assegura que "és un secret de domini públic que Joan Carles està preocupat des de fa anys per la seva salut". El diari, però, no oblida que "la família reial està embolicada en diversos escàndols" i cita específicament les investigacions sobre la infanta Cristina i Iñaki Urdangarin.

També es refereix als problemes de la monarquia amb la justícia l'alemany 'Frankfurter Allgemeine', que explica que "la família del rei està embolicada en afers de corrupció". "La policia espanyola investiga la seva filla i el seu marit", recorda el diari. També el 'Corriere della sera', a Itàlia, destaca els recents problemes legals de la infanta Cristina, a banda de recordar també les malalties que ha patit darrerament.

A Portugal, el 'Correio da manha' apunta que "la delicada situació que viu la monarquia espanyola des de fa alguns anys hauria estat el motiu de la decisió del monarca".

Un dels mitjans que es mostra més dur amb el rei Joan Carles és el danès 'BT', que en el seu titular d'obertura ja es refereix als "escàndols" en què s'ha vist implicat el rei i que recorda al text la relació amb Corinna i la cacera d'elefants a Botswana. Al mateix país, el diari 'Berlingske' situa com a notícia relacionada la que recull la declaració de la infanta Cristina davant del jutge del cas Nóos.

La premsa americana

La premsa americana ha trigat més a reaccionar davant l'anunci d'abdicació, que ha arribat quan encara era matinada en aquell continent. De totes maneres, 'The New York Times' ja ho recull en una peça que recorda que el rei "té problemes de salut" i "ha estat implicat en escàndols, un dels quals, provocat per la seva decisió de fer un viatge per caçar elefants mentre el seu país estava immers en una crisi financera". A l'Argentina, 'La Nación' fa un repàs de les dates clau en la vida del monarca.

En canvi, la web del canal de notícies CNN és molt més benèvola amb Joan Carles I i titula amb: "Plego, diu el rei que va desafiar el cop d'estat". També el brasiler 'O Globo' retrata el costat més amable del monarca: "En general els espanyols tenen una gran consideració per Joan Carles, de 76 anys, pel seu servei a la nació i la seva defensa de la democràcia després de la mort del dictador Francisco Franco, el 1975. El nucli del seu regnat va ser aconseguir la reconciliació entre els espanyols de diferents tendències polítiques i de diferents religions".

A l'extrem contrari se situa 'The Washington Post', que parla al titular d'un rei "assetjat" i subratlla que "pocs monarques europeus moderns han experimentat un declivi de popularitat més ràpid". "Va arribar com sortit d'una pel·lícula de Disney i va personificar les esperances de tot un país", afegeix el diari, però continua: "Però ni tan sols la seva popularitat va poder superar la devastadora caiguda de l'economia". Segons aquest mitjà, el cas Nóos i el viatge a Botswana, que "va fer-lo semblar aliè als patiments econòmics de molts espanyols", van fer caure la seva popularitat a un nivell "rècord".

stats