Mèdia 24/02/2022

Els treballadors de Betevé reclamen la readmissió dels acomiadats

S'han concentrat en una manifestació a la plaça Sant Jaume també en defensa del paper del periodisme cultural i de proximitat

2 min
Imatge de la concentració en suport als acomiadats de Betevé

Els treballadors de Betevé han exigit la readmissió de les dotze persones que van ser acomiadades la setmana passada per la direcció de la televisió municipal de Barcelona, així com dels nou professionals que van perdre la feina el juliol passat. En un concentració a la plaça Sant Jaume, els treballadors de la cadena han rebut el suport d'algunes de les principals institucions del món cultural i social català, com ara l'Acadèmia del Cinema en català, l'Acadèmia Catalana de la Música o el Sindicat de Manters de Barcelona, que han defensat la feina de proximitat de la televisió municipal. Durant l'acte, que ha estat conduït per Brigitta Lamoure, presentadora del programa La Família Barris i una de les afectades pels acomiadaments, s'ha llegit un manifest en què s'ha demanat la dimissió del director de Betevé, Sergi Vicente, i de la directora de recursos, Carme Ponte, i s'ha exigit a la classe política que demostri el seu compromís amb la cadena.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La plantilla de Betevé ha assenyalat que el projecte de Sergi Vicente, reelegit com a director de Betevé el març del 2021, aboca la cadena municipal a la "intranscendència". "Sense singularitat, sense una direcció capaç d'analitzar l'actual situació de l'audiovisual català, sense una visió clara i profunda de què ha de ser un mitjà de proximitat, Betevé està abocada, a curt o mitjà termini, a la desaparició. Coneixem la història: primer fem malbé un servei públic de qualitat, i després el podem privatitzar o fer-lo desaparèixer", han assegurat els treballadors a través del manifest llegit durant la concentració.

La setmana passada la direcció de Betevé va prendre la decisió d'acomiadar dotze dels seus professionals al·legant la necessitat d'estabilitzar econòmicament el mitjà. La mesura ha comportat el tancament fulminant de tres dels espais més emblemàtics de la televisió municipal, La Família Barris, Àrtic i La cartellera. Després de fer-se públics els acomiadaments, Vicente va assegurar a través d'un comunicat que la prioritat de Betevé és "el desplegament d'un projecte basat en el directe que garanteixi un model sostenible i competitiu".

Durant la concentració s'ha posat èmfasi en el fet que la desaparició d'aquests tres programes és una pèrdua important per al periodisme de proximitat i cultural. "En una època fosca per al periodisme, els mitjans públics de proximitat som imprescindibles per recuperar el valor dels mitjans de comunicació per a la ciutadania", assenyalen els treballadors, que creuen que la cadena ha perdut allò que la fa singular i única davant de mitjans més grans i amb més recursos.

L'arrel del conflicte és el procés iniciat pels professionals el 2014, quan van començar a reclamar per via judicial que se'ls considerés part de la plantilla de Betevé. Fins aleshores la immensa majoria hi treballaven contractats a través d'una productora externa. Les sentències que s'anaven acumulant eren totes favorables i, finalment, se'ls va acabar integrant a la nòmina, com a interns, el 2018. Però hi van ingressar amb unes condicions inferiors a les de la resta de treballadors públics de l'Ajuntament equivalents, i el que ara reclamen és resoldre aquest greuge. Des de la corporació municipal, però, no es vol augmentar més el pressupost de la televisió.

Des del comitè d'empresa s'assegura que una de les solucions del conflicte passaria perquè l'Ajuntament de Barcelona aportés diners perquè la televisió segueixi funcionant amb normalitat.

stats