Llibertat d'expressió
Mèdia TV 10/03/2023

La BBC castiga Gary Lineker per les seves crítiques al govern de Rishi Sunak

La corporació l'aparta del programa 'Match of the day' per piular contra la llei que fa dels refugiats que arriben en pastera uns criminals

4 min
Gary Lineker

LondresLa BBC s'ha plegat a les pressions del govern britànic i de la ultradreta mediàtica del Regne Unit. Aquest divendres a la tarda, la corporació ha anunciat en un ambigu comunicat que Gary Lineker, conductor del programa Match of the day –el resum setmanal dels partits de futbol de la Premier League–, deixa de presentar-lo: "La BBC ha decidit que es retiri de presentar Match of the day fins que tinguem una posició clara i acordada sobre el seu ús de les xarxes socials". La cadena considera que aquesta recent activitat és un "incompliment de les nostres directrius".

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Però Lineker, ex davanter centre de la selecció anglesa i del FC Barcelona, i la cara més ben pagada de la cadena, ha deixat ben clar que no ha acordat res i que ha estat apartat de la seva tasca. "Ells [la BBC] m'han dit que haig de fer un pas enrere", ha assegurat. En solidaritat amb el que pot ser l'acomiadament permanent de Lineker, els analistes de Match of the day i també exfutbolistes Ian Wright i Alan Shearer han anunciat que no prendran part en el programa d'aquest dissabte. Com a resposta al que ja és una veritable crisi de credibilitat de la BBC, en un fet sense precedents, la cadena ha informat a darrera hora de la nit que l'emissió de Match of the Day del dissabte no comptarà ni amb cap presentador ni tampoc amb analistes.

La raó de disputa entre la corporació i l'estrella, potser el rostre més popular de la pantalla, és la crítica que ha fet Lineker aquesta setmana –i que ha indignat els mitjans proconservadors i no pocs diputats de la bancada tory– contra el projecte de llei del govern de Rishi Sunak en relació amb els refugiats. Una proposta que els tracta de criminals i que, si s'acaba aprovant, els impedirà de poder sol·licitar mai asil ni obtenir la ciutadania britànica en cas que hagin entrat al Regne Unit a través d'una pastera pel canal de la Mànega. Els conservadors entenen l'afer com una guerra cultural i creuen que la mà dura contra els refugiats els podrà donar alguna esperança de victòria a les eleccions del 2024.

Dimarts, un dia després que es presentés l'esmentat projecte de llei, Lineker va fer una piulada en resposta a un vídeo de la ministra de l'Interior, Suella Braverman, en què afirmava: "Per l'amor de Déu, això és molt més que horrible". Tot seguit, davant d'una crítica al seu comentari, s'hi va tornar dient: "No hi ha una gran afluència [de refugiats]. N'acollim molts menys que altres grans països europeus. Això és només una política incommensurablement cruel dirigida a les persones més vulnerables en un llenguatge que no és diferent del que s'utilitzava a l'Alemanya als anys 30…"

La comparació evident amb l'Alemanya nazi va fer de Lineker el blanc de les ires dels conservadors i dels seus diaris, així com dels comentaristes més ultres. La ministra de l'Interior, casada amb un jueu, es mostrava dimecres "indignada" per les seves paraules. Grant Shapps, ministre d'Energia, també jueu, s'apuntava al pim-pam-pum. I Penny Mordaunt, la cap de les files conservadores al Parlament, també carregava contra Lineker des del faristol dels Comuns. L'exfutbolista, però, s'hi va tornar. Amb molta ironia li va respondre: "Gràcies per esmentar-me en la teva maldestra analogia. Estic content d'haver estat millor a l'àrea petita que tu al faristol. Els meus millors desitjos". L'exblaugrana jugava amb l'anglès, ja que l'àrea petita d'un camp de futbol és la six-yard box mentre que l'equivalent al faristol del Parlament de la ciutadella és la dispatch box.

Discussions amb el jugador

Dijous a la tarda Lineker havia dit públicament als 8,7 milions de seguidors que té a Twitter que tenia "moltes ganes de presentar Match of the day dissabte". Però la BBC ha truncat aquestes expectatives. La cadena també ha assegurat en el seu comunicat: "La BBC ha mantingut àmplies discussions amb Gary i el seu equip els darrers dies [...]. Quan es tracta de liderar la nostra cobertura de futbol i esports, Gary és inigualable. Mai hem dit que Gary hauria d'evitar opinar lliurement, o que no pot tenir una visió concreta sobre qüestions que li importen, però li hem dit que s'hauria d'allunyar de prendre partit en temes polítics de partit o polèmiques polítiques".

Les acusacions mostren un molt preocupant biaix de la cadena, que trenca la seva tradició d'independència, cada cop més erosionada. De fet, en els darrers mesos, alguns dels periodistes més brillants i coneguts de la televisió han abandonat la BBC pel progressiu ambient d'encotillament ideològic que han experimentat.

Com era previsible, les xarxes socials han reaccionat immediatament. Twitter s'ha omplert de comentaris que denuncien, per exemple, que la BBC hagi permès que el president de la corporació, Richard Sharp, continuï al càrrec tot i que l'any passat es va conèixer que va ajudar a procurar un crèdit el 2021 al llavors primer ministre Boris Johnson de gairebé 850.000 euros poc abans que fos nomenat, a proposta del ja expremier. De la mateixa manera, Fiona Bruce, la presentadora del programa estrella de debats de la BBC1, Question time, està casada amb Nigel Sharrocks, un conegut donant del Partit Conservador, fet que, en opinió d'alguns comentaristes, podria desqualificar-la com a imparcial.

El més sagnant, però, és que el director executiu de la cadena, Tim Davie, és un exmilitant del Partit Conservador, que havia arribat a ser candidat tory en unes passades eleccions locals. Preguntat pels periodistes de l'informatiu de la nit de BBC1, Davie ha defensat aquest divendres al vespre la mesura d'apartar Lineker del programa per tal de respectar la tradició d'"imparcialitat" de la BBC.

Lineker és el pilar de Match of the day com a exfutbolista i brillant comunicador, però també un home compromès socialment i políticament. Actualment, acull un grup de refugiats a casa seva. Com a home de negocis, ara està al darrere de l'empresa que produeix un dels podcasts més seguits del panorama polític britànic, en què participen Alastair Campbell, excap de gabinet de Tony Blair, i Rory Stewart, exdiputat conservador molt crític amb la deriva brexitera i populista del partit dels darrers anys.

stats