Judici per plagi

El creadors d''Operación Triunfo' reclamen una indemnització de 50.000 euros a 'Eufòria'

El judici de Toni Cruz i Josep Maria Mainat contra el programa de TV3 ha començat avui

ARA
2 min
Imatge de la final d''Eufòria'

BarcelonaAquest dimarts ha començat al jutjat mercantil número 9 de Barcelona el judici per la demanda de plagi interposada per Toni Cruz i Josep Maria Mainat, creadors d'Operación Triunfo, contra Eufòria, el talent show de TV3.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Els dos demandants reclamen una indemnització de 50.000 euros (25.000 per a cadascú) perquè consideren que el programa de la televisió pública reprodueix, "amb minúscules variacions, la mecànica, les fases i els aspectes originals d'Operación Triunfo".

Durant el judici, els perits de Mainat i Cruz i els de la productora d'Eufòria, Veranda TV, i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) han expressat les seves discrepàncies sobre les similituds entre tots dos formats.

L'experta en comunicació audiovisual Gloria Saló, proposada com a pèrit per Mainat i Cruz, ha argumentat que hi ha moltes similituds entre el programa emès per la televisió catalana i OT, tant en l'acompanyament als concursants durant la setmana com en el format de les gales, entre altres qüestions. Saló ha manifestat que en els dos concursos "als participants se'ls dona formació", encara que sigui superior a OT, i insisteix que en tots dos casos l'element principal "no és la convivència", sinó "que cantin, que demostrin talent i que avancin al llarg del programa".

Per la seva banda, el catedràtic en comunicació audiovisual Alfonso Méndiz, que ha comparegut com un dels experts convocats pels demandats, ha subratllat que els programes en qüestió "no pertanyen ni al mateix gènere, ni hipergènere o macrogènere". En el cas d'OT, subratlla que "l'aprenentatge és el contingut substancial del programa", ja que s'analitza "com ha anat la setmana", amb vídeos sobre la preparació dels concursants o les classes amb el professor, de coreografia o de cant, una cosa que suposadament no té Eufòria. Per a l'expert, a OT "l'acadèmia dels concursants és el fil fonamental del programa", a diferència d'Eufòria, en què la gala és la protagonista. D'altra banda, ha subratllat la importància que tenen les segones veus en el cas d'Eufòria, en què, a diferència del programa creat per Mainat i Cruz, el concursant no només és avaluat per la seva capacitat com a solista, sinó també en la tasca d'acompanyament.

Durant el judici, Cristian Trepat, responsable de continguts, programació i cultura de TV3, ha subratllat que el programa de la televisió pública catalana és una evolució d'Oh happy day, concurs musical que també es va emetre a la cadena. Per la seva banda, l'advocat de la CCMA ha demanat que es desestimi la demanda perquè Eufòria és una "obra col·lectiva" que s'ha creat independentment d'Operación Triunfo.

stats