Xarxes socials
Mèdia TV 15/02/2023

Justina Miles, l’altra estrella viral de la Super Bowl

La intèrpret de llengua de signes de Rihanna va captar l'atenció de les xarxes socials pel seu entusiasme

Arnau Mercader
3 min
Justina Miles durant la Super Bowl

BarcelonaLa Super Bowl d’aquest any quedarà marcada pel retorn de Rihanna als escenaris després de set anys retirada per dedicar-se al seu imperi empresarial, Fenty Beauty, i a la seva vida personal. Durant els 15 minuts que va durar l’actuació, l’artista de Barbados va repassar els èxits de la seva discografia com Bitch better have my money, Umbrella o Diamonds i va aprofitar per anunciar el seu segon embaràs. Tot i que l'atenció mundial estava centrada en Rihanna, hi va haver una altra persona que va brillar amb llum pròpia, Justina Miles, la intèrpret de llengua de signes de l'actuació.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Miles és la primera persona afroamericana i amb sordesa a fer una interpretació en llengua de signes durant la Super Bowl. "Valoro l’oportunitat de fer possible que totes les persones sordes gaudeixin d’aquestes cançons i no es perdin l'experiència completa de la Super Bowl", va comentar a la cadena CNBC abans de l’esdeveniment. La seva actuació no va passar desapercebuda i es va fer viral a les xarxes socials. Milers d’usuaris van aprofitar l’ocasió per elogiar la seva energia, entusiasme i talent i compartir el vídeo on se la veu movent-se, ballant i emocionant-se amb la música.

Abans de l’actuació de la mitja part, Miles va fer tàndem amb l’actriu i cantant Sheryl Lee Ralph per interpretar el tema Lift every voice and sing, popularment considerat l'himne nacional negre. "És realment inspirador i empoderador. Aquesta cançó és tan positiva, és tan bella, però no l'escoltes gaire sovint ni en sents a parlar. I hi ha moltes persones que ni tan sols saben que existeix l’himne nacional negre", reflexionava Miles sobre la cançó.

Artista multidisciplinària

Amb només vint anys, la intèrpret en llengua de signes nascuda a Filadèlfia es va fer viral per primer cop l’any 2020 després que una usuària de Twitter compartís un vídeo seu de TikTok. Al clip, Miles ret homenatge a la cançó del raper Lil’ Kim Crush on you. Actualment, acumula més de 147.000 seguidors a Instagram i 57.000 a TikTok. 

Com assenyala a la seva biografia a l’Associació Nacional de Sords, Miles "viu per ballar i expressar-se creativament a través de la música i el llenguatge de signes", ja des de ben petita. Al llarg de la seva carrera va fer destacades interpretacions de música en llenguatge de signes en múltiples concerts arreu dels Estats Units, però també ha destacat en altres disciplines fora de la música. Miles és estudiant de medicina a la Universitat Estatal de Bowie, on també forma part de l'equip d'animadores del campus. La jove va formar part de l’equip dels Estats Units que va guanyar una medalla de plata en la prova de relleus 4x100 als Jocs Olímpics per a Persones Sordes el maig del 2022 al Brasil. També va ser reconeguda com la millor estudiant de la Model Secondary School per a sords.

Miles no va ser l'única intèrpret en llengua de signes de la Super Bowl. Durant els actes previs al partit de futbol americà, Troy Kotsur va interpretar l’himne nacional dels Estats Units. L’actor nascut a Arizona, on es disputava el partit, va guanyar l’Oscar a millor actor secundari per la seva interpretació a la pel·lícula CODA. Colin Denny, de la Nació Navajo, un territori governat per natius nord-americans navahos, va interpretar America the beautiful, amb una combinació del llenguatge de signes tradicional amb el llenguatge de signes dels indis nord-americans.

stats