Perspectiva de gènere
Mèdia TV 06/03/2023

L'esport femení triplica la seva presència als informatius de TV3 en sis anys

Ha passat de representar un 3,9% de les notícies esportives a un 10,4%

3 min
Maria Fernàndez Vidal, conductora del 'TN vespre'

BarcelonaEn els últims sis anys la presència de l'esport practicat per dones ha triplicat la seva presència als informatius de TV3 i ha passat de representar el 3,9% de les notícies esportives a un 10,4% del total. Aquesta és una de les conclusions de dos informes del Consell de l'Audiovisual (CAC), un de propi i un altre d'àmbit europeu fet en col·laboració amb altres organismes reguladors dels mitjans.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El consell català assenyala que, si bé les dades de la televisió pública catalana són un senyal de millora, la paritat encara queda lluny. El percentatge de presència de la dona en les informacions esportives és molt menor que en altres àmbits, com ara la informació política, on assoleix el 38,9%. A Catalunya, segons les llicències federades, les dones representen una quarta part (27,3%) del total de l'esport reglat.

Tant en el cas de l'estudi català com en l'europeu s'han analitzat de manera separada tres tipus de programes: informatius, magazins d'esports i retransmissions esportives. L'informe europeu, que és una iniciativa de la Xarxa d'Autoritats de Regulació Mediterrànies (MIR), s'ha centrat en les informacions esportives de diferents televisions públiques europees, com ara les de França, Portugal, Croàcia, Andalusia i Catalunya. L'informe arriba a la conclusió que la infrarepresentació de la dona en les informacions esportives de TV3 també es detecta en totes les altres cadenes analitzades. De fet, els mitjans que surten més ben parats són els catalans i els croats. Per elaborar el treball s'han estudiat tres setmanes de programació del 2022, amb mostres dels mesos de març, abril i maig. En total, les cinc autoritats reguladores dels mitjans que hi han participat han analitzat 1.395 programes i més de 750 hores de programació.

80,4% d'esport masculí i 10,4% de femení

En el cas de Catalunya, s'ha analitzat la programació tant de TV3 com del canal Esport3. L'informe destaca que en els informatius de la televisió pública la proporció d'informació esportiva protagonitzada únicament per dones ha estat del 10,4%, mentre que l'esport masculí s'ha situat en el 80,4%. El 9,2% restant s'ha dedicat a esports en els quals participen conjuntament homes i dones. Pel que fa a l'Esport3, l'informe destaca que la presència de la dona ha estat del 10,5%, una xifra que duplica l'obtinguda en l'estudi del 2016.

Quan es passa a analitzar els continguts dels magazins esportius de l'Esport3, les dades empitjoren substancialment. En aquests programes, el percentatge d'esport femení és del 2,5%, una de les xifres més baixes de tots els casos europeus analitzats. Només Portugal queda per sota de Catalunya: a la RTP1 la presència és de l'1,1%, dada en sintonia amb el que passa als informatius, on l'esport femení només representa un 1,8%.

Un altre dels elements analitzats en l'àmbit dels magazins esportius ha estat quin paper juguen les dones en tertúlies i debats, més enllà de l'actualitat esportiva. Majoritàriament, les dones amb espai en aquesta mena de continguts es troben en canals temàtics com l'Esport3 o el croat SPTV. El canal català és el que obté la proporció més elevada: gairebé el 24% de les intervencions són fetes per dones (al canal croat és del 6,6%).

Finalment, també s'han analitzat les retransmissions esportives, un àmbit que depèn molt de la capacitat de les televisions d'adquirir drets d'emissió de les competicions. En el cas de l'Esport3, s'han registrat un 30,6% de retransmissions d'esports practicats només per dones. La importància de l'accés als drets d'emissió queda clara quan es dona un cop d'ull a les dades de TV3. El seu percentatge és del 100%, però és una xifra amb trampa. Només van fer dues retransmissions esportives (no tenen drets de grans competicions) i van ser dos partits de futbol de la Lliga Iberdrola, jugada per dones.

Les dades dels informes han estat valorades tant per la consellera responsable de gènere del CAC, Laura Pinyol, com per la periodista de TV3 Maria Fernández Vidal, conductora dels esports al TN vespre, i per diverses esportistes. Pinyol ha felicitat la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) per l'aposta per l'esport femení, decisió que creu que ha ajudat a canviar la percepció social que es té de l'esport practicat per dones. Per la seva banda, la periodista ha assegurat que veu factible l’objectiu d’equilibrar la presència d’esport femení i masculí en pantalla: “Depenent dels esports, el camí és més llarg o més curt, però crec que es pot arribar a una paritat en la cobertura informativa tant d’esports masculins com femenins”. Finalment, Laia Codina Panedas, jugadora del FC Barcelona, ha assenyalat que en els últims dos anys les jugadores han notat un canvi en la cobertura esportiva. “Crec que el Barça hi té molt a veure. Sobretot el canvi ve des de quan es guanya la final de la Champions. Es comença a veure que si se’n parla i es dona a conèixer, el futbol femení, i l’esport femení en general, interessa", ha remarcat.

stats