Televisió
Mèdia TV 06/03/2023

La Marató 2023 estarà centrada en la salut sexual i reproductiva

L'edició d'aquest any vol inicidir en la necessitat d'una medicina amb perspectiva de gènere

ARA
2 min
La Marató. El moment final de La Marató de TV3 mostra el marcador amb més de 10MEUR recaptats/ Pep Ribas

BarcelonaLa Marató d'aquest any, que se celebrarà el 17 de desembre, estarà dedicada a la salut sexual i reproductiva, segons ha anunciat TV3. És la primera vegada que aquesta jornada solidària i de sensibilització tractarà aquest tema que, segons els professionals de la salut, engloba el conjunt de patologies que  afecten més la població, en tots els aspectes de la vida i al llarg de tota la vida. L'Organització Mundial de la Salut parla d'un estat del benestar físic, mental i social en relació amb la sexualitat.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Les problemàtiques de la salut sexual i reproductiva tenen una prevalença (proporció de persones afectades en una població i moment concrets) de 3 milions de persones a Catalunya. L'edició d'enguany tractarà patologies i complicacions relacionades amb l'aparell reproductor i la medicina reproductiva, i també de les vinculades a l’embaràs i el part, entre d’altres. Així doncs, es parlarà de qüestions com la preeclàmpsia (afecció greu que es caracteritza per l’aparició d’hipertensió arterial i de proteïnes a l’orina durant l’embaràs), l’endometriosi (malaltia crònica en la qual l’endometri, que és el teixit que recobreix l’úter, creix i s’implanta fora de la cavitat original) i les infeccions de transmissió sexual. També del dolor pelvià i el vaginisme (dolor genital causat per una contracció involuntària de la musculatura que envolta l'entrada de la vagina), els problemes associats a la menstruació i a l’etapa de la menopausa, les disfuncions sexuals i les disfuncions del sòl pelvià, com ara el prolapse (caiguda de l’úter per la debilitat dels teixits que l’envolten). Aquesta Marató també inclourà altres problemes com les incontinències urinària i anal, l’esterilitat, la infertilitat, la gestació, els problemes en el part i els càncers de mama, de coll d’úter o de pròstata.  

Amb l'edició d'aquest any, La Marató vol incidir en la necessitat de considerar la perspectiva de gènere en tots els àmbits de la medicina i també de la recerca. Segons molts professionals de la salut, durant molts anys totes aquelles patologies que afecten especialment les dones han estat invisibilitzades i poc investigades.

stats