Crítica TV 27/03/2024

Les preguntes més idiotes per a Dani Alves

3 min
'TardeAR' sobre la sortida d'Alves de presó.

Dilluns a la tarda s'acabava el compte enrere que moltes cadenes estaven fent des de feia dies a l’entrada de Brians 2. Molts programes mantenien en pantalla un petit requadre que vigilava permanentment les portes de la presó. Un recurs que transmet una expectativa i una impaciència incoherent amb la sortida d’un violador. Faltaven tres minuts per a dos quarts de cinc de la tarda i tots els programes que a aquella hora emetien en directe connectaven amb alarmisme amb els reporters que esperaven davant del centre penitenciari. L’espectacle que vam veure a continuació va ser lamentable:

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La repetició en bucle: Els vint-i-nou segons del recorregut a peu de Dani Alves fins al cotxe es van convertir en una passejada eterna. Tots els programes la repetien en bucle per analitzar-la i deixar-la a les grans pantalles del decorat. A Todo es mentira de Cuatro la van repetir sencera fins a setze vegades. A Así es la vida de Telecinco, deu vegades. I una de propina abans d’acomiadar el programa. A TardeAR, vint vegades per arrencar el programa i debatre sobre el cas.

Les pitjors tertúlies: La sortida d’Alves va coincidir amb l’hora de les tertúlies més penoses, sensacionalistes i indocumentades de la graella. Alguns dels convidats a Cuatro i Telecinco, les dues cadenes en directe en aquell instant, cometien errors garrafals. Confonien la fiança amb una multa, s’equivocaven en la xifra econòmica que s’havia hagut de pagar i desconeixien els procediments judicials. Parlaven per aproximació a través de tòpics, crits i soflames.

La manca de context: Va ser incomprensible la incapacitat dels presentadors de Cuatro, Telecinco i La Sexta d’oferir, de bon començament, context informatiu sobre els manifestants que hi havia a la porta de la presó. Fins al punt que alguns tertulians van donar per descomptat que eren espontanis que protestaven per la llibertat provisional d’Alves. Quan ho feien, només algun altre col·laborador més informat tapava la ficada de pota recordant que eren funcionaris protestant contra la conselleria de Justícia per l’assassinat d’una companya. 

La polèmica més absurda: Al Más vale tarde de La Sexta, Cristina Pardo criticava que els Mossos d’Esquadra haguessin acordonat la sortida i escortessin Alves i la seva advocada fins al cotxe. Fins i tot van fer una comparativa amb altres presos famosos sortint de presó per demostrar que el cas no tenia precedents. Oblidava, però, la situació convulsa que s’està vivint aquestes últimes setmanes a les presons de Catalunya. 

El biaix informatiu: Només a TV3, al Planta baixa, van entrevistar l’advocada de la víctima, per recordar que aquell mateix dia havien recorregut contra la decisió del tribunal i per explicar l’impacte emocional que havia provocat la sortida de presó d’Alves a la seva clienta.

L’anhel de declaracions: Molts presentadors i col·laboradors lamentaven que Alves no s’hagués dirigit als mitjans de comunicació, com si les paraules d’un violador tinguessin rellevància.

Les preguntes més lamentables: El pitjor van ser les preguntes que feien, cridant, alguns dels reporters, esperant que Alves parlés. “¿Sigues manteniendo que las relaciones fueron consentidas?”, “¿Crees que ha sido un juicio justo?”, “¿Sigues manteniendo que no fue una violación?”, “¿Mantienes tu inocencia?”, “Dani, ¿cómo has conseguido el dinero?”, “Com estàs, nano?”, “¿Te está esperando Joana?” i, per acabar-ho de rematar, “¿Cómo va a ser hoy la noche?”

Ja es veu a venir que qualsevol entrevista que es faci a Alves en els pròxims dies només servirà per revictimitzar la noia que va patir la violació. Cap d’aquestes preguntes aporta res als fets, més enllà d’estimular el relat morbós d'escoltar un violador i construir una confrontació mediàtica entre les dues parts implicades. El que vam veure només és una prèvia del tractament lamentable que el cas tindrà els pròxims dies.

Mònica Planas Callol és periodista i crítica de televisió
stats