Estrena

Albert Om explica l'últim segle de Catalunya amb tresors amagats dels espectadors

El periodista torna a TV3 amb el programa 'Una altra història'

2 min
Albert Om acompanyat dels historiadors Alba Gràcia i Xavier Carmaniu

BarcelonaAcumular objectes a casa pot arribar a ser un problema, però també pot permetre reconstruir la història vital del col·leccionista. El nou programa de TV3 per al prime time de dijous –s'estrena demà a les 22.45 h– fa una mica això: a través de diferents objectes –tresors guardats pels espectadors– es reconstrueix l'últim segle d'història de Catalunya. L'encarregat de comandar aquest viatge cap al passat és Albert Om, que torna a la televisió després que RAC1 prescindís d'ell i el programa Islàndia a final de temporada. L'últim espai que el periodista va presentar a la cadena pública va ser el popular El convidat.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Abans de començar el rodatge del programa, TV3 va obrir una crida perquè els espectadors els fessin arribar propostes d'objectes quotidians que tenien guardats a casa i creien que podien tenir un cert valor històric. En van rebre més de 3.000, que van ser estudiats per tres historiadors que apareixen al programa –Xavier Carmaniu, Alba Gràcia i Queralt Solé– i dels quals es van escollir els 100 que millor explicaven els últims cent anys de la història de Catalunya. En cada programa, el presentador s'acostarà a les històries personals que s'amaguen darrere de cada objecte i buscarà els possibles vincles amb el conjunt dels catalans. Entre tots els objectes rebuts, en una entrevista recent amb l'ARA Albert Om destacava una aportació de la besneta de Francesc Macià: una gorra d'anar a caçar del president.

Un format irlandès

Cada un dels episodis tindrà una localització diferent. En el primer, Om es desplaçarà al monestir de Santes Creus. Hi arribarà amb un dels tractors que van participar en la manifestació del 3 d'octubre del 2017. El monestir també serà el teló de fons per explicar la història d'un conjunt d'eines que es feien servir per assistir parts fa 50 anys. Om també hi descobrirà un soldat de la Guerra Civil que va portar una bala al cos durant 40 anys, i tindrà a les mans el trofeu que Pau Casals va entregar als guanyadors del I Concurs de Castells de Tarragona.

Una altra història resseguirà la geografia de Catalunya i visitarà llocs com el castell de Gardeny de Lleida, el Palau Episcopal de Solsona, l'Institut Pere Mata de Reus, el castell de Santa Florentina de Canet de Mar, la Universitat de Barcelona, el monestir de Santes Creus, el monestir de Sant Pere de Rodes i el Museu d'Art de Girona.   

El nou programa d'Albert Om és una adaptació d'un programa irlandès, National Treasures. El format es va veure a la televisió pública del país i també ha fet el salt a altres indrets com Dinamarca, Nova Zelanda o el País Valencià, on À Punt en va fer una versió presentada per Carolina Ferre i titulada Tresors amb història.

Els objectes seleccionats pel programa i la història que amb ells s'explica quedaran recollits en un arxiu digital i es podran veure en una exposició final al Museu d'Història de Catalunya.

stats