17/07/2023

Silvia Intxaurrondo, més enllà del moment viral

3 min
Silvia Intxaurrondo durant l'entrevista a Feijóo.

L’entrevista a Alberto Núñez Feijóo a La hora de La1 va molt més enllà del moment viral en què Silvia Intxaurrondo li rebatia la dada de les pensions. Val la pena que la recupereu sencera.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Normalment les entrevistes amb dos periodistes estan condemnades al fracàs. Aquesta vegada, en canvi, Silvia Intxaurrondo i Marc Sala van fer d’aquest plantejament una estratègia encertada actuant per blocs. La pregunta de les pensions l'hi va fer Sala, i per això Intxaurrondo va tenir temps i facilitat per buscar la dada correcta. Un company cobria l’altre i els torns feia que tinguessin més temps per pensar que el convidat.

Feijóo, des de l’inici, estava nerviós. Els periodistes semblaven haver-se distribuït els rols del policia bo i l’esquerp. Sala va arrencar afable i Intxaurrondo va clavar l’estocada amb la quarta pregunta: “Usted siempre ha sido un hombre de palabra. Hablando de Extremadura, yo me preguntaba ¿por qué usted obligó a María Guardiola, una mujer de palabra, a romper el compromiso que tenía de antes de las elecciones?” Feijóo va trobar, en els contraarguments lacònics de la periodista, un mur impossible de superar.

Intxaurrondo va demostrar una revisió profunda del cara a cara entre Sánchez i Feijóo i un estudi acurat dels punts tèrbols del PP per fer-los visibles. Li va recordar que en el minut d’or va afirmar que els extrems no saben ni governar ni gestionar. “¿Por qué los ha metido entonces en sus gobiernos para gestionar el dinero público?” Feijóo, desconcertat, va evitar la resposta: “Yo creo que ya le he contestado esta pregunta”. I ella, amb un somriure, va contestar amb suavitat: “No”. Quan la periodista el descol·locava, Feijóo buscava el seu descrèdit: “Yo no sé si usted sabe...”, “No sé de dónde saca usted eso...”. Ella li va recordar que el 2010, després de les promeses de abaixar els impostos, Rajoy va apujar l’IVA, l’IRPF, l’impost de societats i l’IBI. “No dejó sin subir ni el impuesto del tabaco. ¿Por qué tenemos que pensar que usted sí va a cumplir esta promesa?”. Obligant Feijóo a trobar respostes que no tenia preparades feia aflorar el polític més fràgil. Intxaurrondo practicava l’estratègia de l’elogi inicial per, a continuació, trinxar-lo amb la pregunta. Recordant com va mentir sobre el cas Pegasus va dir-li: “¿Cómo un hombre de su formación, de su trayectoria, de su nivel, puede difundir sin contrastar aspectos que afectan a la seguridad nacional?” Feijóo la va atacar recordant-li com ella abans havia pretès mentir amb les pensions per desautoritzar-lo a ell. I va afegir una excusa caducada: “Lo leí en un teletipo de una agencia”. “¿Recuerda qué agencia?”. Òbviament, no la recordava. 

El moment viral d’Intxaurrondo és gairebé una anècdota al costat d’aquesta entrevista magistral. Una entrevista exhaustivament treballada que ens recorda com les cadenes privades han distorsionat el periodisme polític convertint-lo en un espectacle al servei dels seus egos i interessos comercials i de poder. Intxaurrondo ens ha fet memòria del que ha de ser la dignitat d’aquest ofici i el que han de ser, de veritat, les entrevistes polítiques. 

Més informació del 23-J

Mònica Planas Callol és periodista i crítica de televisió
stats