Camí del 23-J

Totes les enquestes de les eleccions generals 2023: Feijóo i Abascal freguen la majoria malgrat el CIS

El PSOE ha anat pujant durant la campanya però el bloc de dretes consolida el seu avantatge

5 min
Alberto Núñez Feijóo ahir davant la junta directiva del PP gallec.

BarcelonaAlberto Núñez Feijóo no arribarà als 160 diputats que el PP fa córrer que necessita per no dependre de Vox, però al líder del PP se li comença a posar cara de president. Aquest dilluns és l'últim dia hàbil perquè els mitjans de comunicació publiquin enquestes i la gran majoria coincideixen en situar Feijóo, de la mà de Santiago Abascal, fregant la majoria absoluta al Congrés. La remuntada socialista dels primers dies va quedar frenada pel cara a cara de dilluns passat, tot i que, un cop passat l'efecte del debat, el PSOE torna a millorar expectatives; amb tot, no són suficients per inquietar el bloc de dretes. Almenys en el 99,9% de les enquestes. L'única que pronostica un escenari completament diferent és la del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), que veu Pedro Sánchez president. En la gran majoria, a més, es detecta una pugna al mil·límetre per la tercera posició entre Sumar i Vox.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El següent gràfic mostra l'evolució de les enquestes publicades pels principals mitjans de comunicació i estudis d'opinió des del mes de gener.

Els pronòstics de totes les enquestes
En percentatge de vot

L’ARA pronostica un final obert de campanya

Ni el bloc d'esquerres ni el de dretes aconseguirien arribar a la majoria absoluta en l'enquesta de l'ARA elaborada per l'Institut Opinòmetre. El PP s'imposaria al PSOE en la lluita per la primera posició amb un màxim de 140 escons. La fortalesa del PP provocaria, però, que Vox empitjorés les seves perspectives i només en el millor dels casos junts arribarien als 170 escons, sis per sota de la majoria absoluta. Per la seva banda, el PSOE, amb una expectativa d'entre 110 i 130 diputats, i Sumar (30-40) podrien arribar a igualar al bloc de les dretes.

La resta de partits, per tant, serien decisius. Entre ells, els independentistes catalans. En l'enquesta, ERC (9-11), competiria amb Junts (7-9) per la segona posició, amb la CUP (1-2) amb possibilitats de repetir presència a la cambra baixa. El PSC seria el vencedor a Catalunya i podria optar a superar el PP per 10 diputats en una autonomia clau per a la Moncloa.

El CIS continua nedant a contracorrent

Per primera vegada amb José Félix Tezanos com a director del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), una enquesta d'aquest organisme va situar el PP (31,4%) lleugerament per sobre del PSOE (31,2%) abans de començar la campanya, però això ja ha estat corregit. El CIS continua nedant a contracorrent i ara torna a veure un Pedro Sánchez amb prou avantatge per revalidar la presidència del govern espanyol. Aquest dilluns, l'enquesta flash elaborada entre el 10 i el 12 de juliol –coincidint, per tant, amb el cara a cara– deixa els socialistes amb un 32,2% dels vots i els populars amb el 30,8%. Sánchez tornaria a ser president perquè, a més, Sumar (14,9%) superaria àmpliament Vox (11,8%). És a dir, el bloc d'esquerres arribaria al 47,1% dels vots i el de dretes al 42,6%. És a dir, exactament a l'inrevés del que pronostiquen altres enquestes elaborades aquests dies.

El CEO veu un PSC imbatible

A Catalunya, el Centre d'Estudis d'Opinió pronostica una victòria incontestable del PSC, que es podria enfilar fins als 18 diputats i duplicaria el partit que quedés en segona posició, ja fos ERC (8-10) o Junts (7-9). El vot dual jugaria a favor dels socialistes i també del PP, que aspira a multiplicar per quatre els resultats del 2019 (6-8). Sumar i Vox, en canvi, patirien els efectes negatius del vot útil i s'haurien de conformar amb entre 2 i 4 escons, amb la CUP probablement fora del Congrés.

La SER i ‘El País’ deixen la dreta sense majoria

El País, com els principals diaris estatals, ha optat pels trackings diaris, en aquest cas elaborats per 40db. Després del cara a cara es va trencar la tendència a l'alça del PSOE, amb el PP creixent i els socialistes baixant en estimació de vot, però la situació ha tornat a estabilitzar-se amb el pas dels dies. Això sí, l'avantatge dels populars és clar: el PP arribaria ara als 131-139 escons –sis més que abans del debat televisiu–, però, amb Vox a la baixa (37-40), encara no arribarien a la majoria absoluta. Ara bé, se situen còmodament per sobre de la suma del PSOE (106-113) i Sumar (35-39).

L'enquesta d'Eldiario.es, elaborada per Simple Lógica, és molt similar. El PP (132-140 diputats) superaria el PSOE (106-114), però en aquest cas sí que les dues dretes podrien arribar a la majoria absoluta en la part alta de les forquilles: Vox (34-40) superaria per poc Sumar (33-39).

El PP supera els 140 diputats en les enquestes d’‘El Mundo’ i ‘La Vanguardia’

El Mundo també fa trackings diaris a través de l'empresa Sigma Dos, amb resultats força més favorables al PP, que seria primera força amb el 35% dels vots i creixent constantment des que va començar la campanya. En el resultat d'aquest dilluns podria arribar als 149 diputats, mentre que el PSOE, amb el 28,3% dels vots, es quedaria lluny amb 106-110 diputats. La fortalesa del PP jugaria en contra de Vox (28-30), però sempre dins la majoria absoluta. Sumar seria tercera força amb entre 33 i 35 escons. El diumenge 9 de juliol La Vanguardia també donava una majoria clara al PP i la majoria absoluta si se suma Vox a l'equació.

Majoria de dretes a Ok Diario, El Confidencial, La Razóni El Español

Tres mitjans conservadors com Ok Diario, El Confidencial i La Razón coincideixen que les dretes estan a prop de la majoria absoluta en les enquestes d'aquest dilluns. La d'El Confidencial, feta per IMOP Insights, és la que menys diputats dona al PP de les tres (132-134) i, en canvi, la que més amunt veu Vox (38-42). En tot cas, les dretes han anat retrocedint en els darrers dies i ara podrien perdre la majoria absoluta (170-176).

A la d'Ok Diario, feta per Data 10-Demoscopia, els populars aconseguirien 148 diputats i Vox, 32; i el tracking de La Razón, fet per NC Report, és l'únic que segueix les previsions que feia l'equip de campanya del PP: el vot útil impulsaria els populars fins als 156 diputats i, en canvi, Vox té en risc la tercera posició amb 26-28. En els tres casos, el PSOE es quedaria al voltant dels 100 escons i Sumar dels 30. Per la seva banda, El Español, en una enquesta signada per Sociométrica, dona 143 diputats al PP i 37 a Vox. El bloc de dretes ha crescut 9 diputats durant la campanya, segons aquest mitjà.

L'enquesta de 20 Minutos, elaborada per DYM a finals de juny, també apunta un escenari similar, tot i que no tan clar. El PP (137-140) podria arribar a la majoria absoluta amb Vox (36-38), però no la tindria garantida.

Les enquestes dA3 Media i Mediaset

Majoria absoluta de dretes a l'última enquesta feta per Gad3 per a Mediaset –el grup de Telecinco i Cuatro– a finals de juny. El PP obtindria una amplíssima victòria a l'acostar-se als 150 diputats i es menjaria Vox, tot i que els 26-30 diputats de l'extrema dreta els permetrien governar junts sense necessitar cap altre partit. El PSOE (106-110) i Sumar (30-34) no tindrien opcions de govern alternatiu. L'enquesta d'A3 Media –Antena 3 i La Sexta– que va elaborar Sigma Dos ofereix una majoria de dretes encara més clara: els populars podrien arribar als 145 escons i Vox n'hi afegiria entre 33 i 35.

Més informació del 23-J

stats