Campanya 23-J

El PP guanyaria les eleccions per un marge estret però el PSOE i Sumar vorejarien la majoria absoluta, segons el CIS

Els populars superarien en dues dècimes el PSOE però Feijóo no sumaria amb Vox

2 min
Yolanda Díaz y Pedro Sánchez durant la reunió que han mantingut a Moncloa

BarcelonaQuan totes les enquestes, i més encara després de l'onada blava del 28-M, pronostiquen una victòria més o menys ajustada del bloc de dretes a l'Estat al 23-J, el CIS fa exactament el contrari. Segons l'organisme que dirigeix José Félix Tezanos, l'esquerra no només no retrocedeix, sinó que avança, ja que tant el PSOE com Sumar podrien millorar els seus resultats fins al punt de vorejar la majoria absoluta. En canvi, el PP i Vox no hi arribarien en cap cas.

El CIS, això sí, pronostica una victòria del PP a les pròximes eleccions del 23-J, però minsa, amb només dues dècimes d'avantatge sobre el PSOE i sense tenir a l'abast la majoria absoluta sumant els seus escons als de Vox. Els populars obtindrien el 31,4% dels vots i entre 122 i 140 escons (ara en té 88). Per la seva banda, Vox trauria el 10,6% dels vots i entre 21 i 29 escons, és a dir, perdria gairebé la meitat de la representació que té ara, que són 52. La suma per la part alta dels dos partits arribaria als 169 escons, a 7 de la majoria absoluta. I per la part baixa serien 143, menys dels 150 que ara suma la triple dreta amb Cs.

El PSOE quedaria en segona posició gairebé empatat, amb el 31,2% dels vots i amb una forquilla d'entre 115 i 135 escons. En tercer lloc quedaria Sumar, la plataforma de Yolanda Díaz, amb un 16,4% dels vots i entre 43 i 50 escons. Els resultats de les dues forces d'esquerres superarien els del 2019 i vorejarien la majoria absoluta (per la banda baixa sumarien 158, que són els que tenen ara, i per l'alta 185, quan la majoria són 176). És a dir, en el pitjor dels escenaris del CIS la suma del PSOE i Sumar es quedaria amb els mateixos escons que el 2019 van obtenir el PSOE, Unides Podem, Més País i Compromís. I en el millor dels casos ni tan sols necessitarien pactar amb els partits sobiranistes catalans i bascos.

Patacada independentista

I és que el CIS pronostica una autèntica desfeta per als partits independentistes catalans. ERC obtindria entre 5 i 7 escons (actualment en té 13), Junts entre 3 i 6 (el 2019 en va treure 8) i la CUP entre 0 i 1 (ara en té 2). En el cas dels bascos destaca el fet que EH Bildu superaria el PNB i trauria entre 4 i 7 diputats, mentre que els jeltzales es quedarien amb entre 3 i 5.

El més sorprenent d'aquest CIS i que, recordem-ho, no recull cap altre estudi demoscòpic, és la fortalesa del bloc d'esquerres, ja que la suma del PSOE i Sumar arribaria al 47,6% dels vots, mentre que el PP i Vox es quedarien amb el 42%, just després del 28-M. Els indecisos tampoc podrien canviar la tendència. Primer perquè són relativament pocs, un 13,8%, i segon perquè el gruix més important d'aquests, el 36,4%, dubten entre el PSOE i Sumar. Un 16,5% ho fan entre el PP i Vox, i un 10,7% entre el PP i el PSOE.

El PSC arrasa a Catalunya

L'enquesta dona el resultat previst per circumscripcions i permet veure els resultats a Catalunya, on el PSC arrasaria i obtindria entre 18 i 22 escons. En segon lloc quedaria Sumar, amb entre 7 i 9 escons. En tercer lloc, atenció, quedaria el PP, amb entre 6 i 8 escons. ERC quedaria quarta amb entre 5 i 7 diputats, i Junts cinquena amb entre 3 i 6. Vox en trauria 2 i la CUP entre 0 i 1. El pronòstic de Tezanos per a Catalunya, on l'independentisme s'enfonsa com el Titanic, és radicalment diferent del que avui mateix ha fet el CEO del politòleg Jordi Muñoz.

stats