CAMPANYA 23-J

Com seria Espanya si manés Vox?

La formació d'extrema dreta presenta el seu programa electoral per a les eleccions del 23-J

4 min
Santiago Abascal a un acte públic de VOX

BarcelonaVox ha presentat avui el seu programa electoral per a les eleccions del 23-J, en què mostra, de manera molt il·lustrativa, com seria Espanya en el cas que manessin i es pogués aplicar el seu full de ruta. ¿I com seria? Doncs s'assemblaria en moltes coses a la que hi havia abans de l'arribada de la democràcia. D'entrada no hi hauria estat autonòmic (cosa que requeriria una reforma de la Constitució per a la qual es necessiten tres cinquenes parts del Congrés i un referèndum posterior), tampoc hi hauria partits independentistes, ni lleis contra la violència de gènere, ni dret a l'avortament, etcètera. Una Espanya més dels anys 60 i 70 que dels 80 o 90.

Unitat d'Espanya

En el capítol inicial del programa, dedicat a la unitat d'Espanya, defensen que sigui un sol "estat unitari administrativament descentralitzat", és a dir, sense autonomies. Però com que admeten que seria difícil, proposen que d'entrada caldria retornar les competències de Salut, Educació, Justícia i Seguretat a l'Estat. D'aquesta manera, l'estat autonòmic quedaria reduït a la mínima expressió i Catalunya no podria decidir sobre la seva política educativa i no hi hauria immersió perquè hi hauria dret a fer tot l'ensenyament en castellà. De fet, afirmen que volen acabar amb "l'apartheid lingüístic que crea ciutadans de primera i de segona", insistint que el coneixement de les llengües cooficials no ha de ser requisit per treballar a l'administració. Una cosa que molesta molt Vox és la retolació a les carreteres en llengües que no siguin l'espanyol, i per això farien obligatori que tot estigués "almenys" en aquesta llengua. Vox també eliminaria el concert basc i navarrès, tot i que durant el franquisme va estar vigent a Àlaba i Navarra. Per descomptat, els Mossos i l'Ertzaintza s'haurien d'integrar a la Policia Nacional i la Guàrdia Civil.

Els partits, entitats i associacions de caràcter independentista estarien prohibits i haurien de passar a la clandestinitat, cosa que afectaria almenys a la meitat del cos electoral català i al 60% o 70% del basc, que es quedaria sense representació. Es recuperaria el delicte de sedició, el de referèndum il·legal (com diu el PP) i s'afegiria el de traïció, que ara no existeix. S'apujarien les penes per ultratge a la Corona i als símbols de l'Estat. A l'escola es dedicaria "una especial atenció a les gestes i fites dels nostres herois nacionals". No existirien tampoc lleis de memòria històrica.

Drets civils i llibertat educativa

En l'Espanya de Vox no hi hauria ni lleis de violència de gènere, ni lleis d'igualtat (rebutgen explícitament les quotes), ni drets per al col·lectiu LGBTI, ni llei trans (es prohibiria específicament l'hormonació i el canvi de sexe en menors d'edat), ni dret a l'avortament o a l'eutanàsia.

A l'escola s'implantaria l'anomenat pin parental per impedir que els nens rebin formació (per exemple en l'àmbit sexual) no autoritzada pels seus pares i es garantiria l'educació religiosa. L'educació buscaria "enfortir els llaços nacionals" i els currículums serien comuns "a totes les regions" (perquè Catalunya tornaria a ser oficialment una regió).

Economia i polítiques socials

Vox defensa una rebaixa radical d'impostos i de cotitzacions. Per exemple, l'IRPF tindria un tipus únic del 15% per a les rendes inferiors als 70.000 euros i del 25% per a les superiors. ¿I com es finançarien els serveis públics i les pensions, llavors? Ells asseguren que amb l'estalvi que suposaria carregar-se l'estat autonòmic, els organismes públics sobrants i la meitat de ministeris. També es relaxarien les mesures de protecció mediambiental, que consideren "imposicions globalistes", així com les restriccions per a l'ús de cotxes de gasoil a les ciutats. No hi hauria subvencions per a sindicats o patronals i s'implantaria una mena de proteccionisme enfront dels productes de l'estranger en una mena de retorn a l'autarquia franquista. Aposta clara per l'energia nuclear i pels transvasaments. Derogació de la llei de canvi climàtic.

En l'àmbit de l'habitatge es tornaria a la famosa Llei del sòl d'Aznar per incrementar la construcció i es recuperaria la deducció per habitatge habitual (no diuen com evitarien una nova bombolla) i una política de "tolerància zero amb l'ocupació". Els "nacionals" tindrien prioritat sobre els estrangers a l'hora de rebre ajudes. Supressió de la direcció general de Drets dels Animals i impuls de la tauromàquia.

Defensa i immigració

Augment de la inversió en Defensa. Els militars tindrien preferència per ocupar llocs a l'Administració i es permetrien homenatges a colpistes com Francisco Franco perquè consideren que "van lluitar per Espanya des de perspectives històriques diferents". S'augmentarien en general totes les penes i es faria pública la nacionalitat dels agressors sexuals (cosa que afavoriria l'estigmatització de determinats col·lectius). Expulsió immediata dels immigrants en situació irregular, que no podrien ni empadronar-se ni tenir atenció sanitària, i eliminació de les subvencions públiques a les ONG que els ajuden. S'impulsaria la immigració, això sí, de l'Amèrica Llatina.

Política internacional i UE

Retorn de competències de Brussel·les a Madrid i primacia del dret estatal sobre el comunitari, a l'estil del que defensa l'Hongria d'Orbán. Reforma del mecanisme de l'euroordre perquè no hi hagi casos com el de l'expresident Puigdemont. Reforç de les relacions amb l'Amèrica Llatina, ja que "els espanyols no hem de demanar perdó pel nostre passat", en referència a la llegenda negra, que prometen combatre.

Més informació del 23-J

stats