Qui són els 10 favorits per guanyar Eurovisió 2023? Totes les apostes

Suècia, Noruega, Israel i Espanya figuren entre les opcions preferides dels 'eurofans'

5 min
Loreen, la representant sueca

BarcelonaEurovisió 2023, que se celebrarà al Regne Unit, estarà marcat pels temes pop i amb moltes dones empoderades. Les cases d'apostes semblen tenir molt clar la guanyadora d'aquest any, però al festival sempre hi ha lloc per a les sorpreses. Repassem les opcions més ben posicionades per seduir els espectadors i el jurat i endur-se el micròfon de vidre a la gran final del 13 de maig.

Suècia - Loreen i 'Tattoo'

La principal candidata a guanyar Eurovisió 2023 ja sap què és triomfar al festival. Loreen, la rival a batre per a totes les delegacions, es va alçar amb el micròfon de vidre l'any 2012 gràcies a Euphoria, un dels temes eurovisius amb més transcendència popular. Aquest 2023, la cantant sueca filla de pares amazics competeix amb Tattoo, una cançó amb alguns fragments inspirats en The winner takes it all dels també suecs (i eurovisius) ABBA. Amb tot, els eurofans espanyols han assenyalat un altre tema amb el qual Tattoo té semblances més que evidents: el Flying free de la discoteca Pont Aeri. L'inici de totes dues cançons és pràcticament calcat. Malgrat aquests dubtes sobre l'originalitat de la proposta, Loreen és la favorita per guanyar segons totes les cases d'apostes.

Finlàndia - Käärijä i 'Cha cha cha'

La proposta finesa és, si més no, sorprenent: un poti-poti de referències i estils. El raper Käärijä, que va arrasar en la selecció del seu país tant en el vot del jurat popular com del públic, portarà a Liverpool un tema que barreja electrònica, heavy metal i un punt de K-pop. El cantant, de 30 anys i declarat eurofan, ha explicat que la seva cançó parla de l'esperit del seu país. "Finlàndia és un país de festa, heavy metal i pop, i aquesta cançó reuneix tot això", diu. De fet, la cançó referencia nits desenfrenades i pinyes colades.

Ucraïna - Tvorchi i 'Heart of steel'

El país que va guanyar el festival l'any passat no podrà acollir Eurovisió a causa de la guerra, però sí que serà amfitrió al costat del Regne Unit, país que finalment organitza el certamen. A més, la proposta ucraïnesa apareix entre els deu favorits per endur-se el micròfon de vidre també aquest 2023. Els encarregats de revalidar el triomf de la Kalush Orchestra són un duet d'electrònica format per dos exestudiants de farmàcia que es van conèixer a la facultat. La parella va començar a compondre Heart of steel durant el setge de Mariúpol i és un crit d'alerta als perills de la guerra nuclear.

Noruega - Alessandra i 'Queen of kings'

Filla de pare italià i mare noruega, Alessandra és popular per haver estat concursant de The Voice, on va quedar setena. Va créixer a Itàlia, però un cop acabat l'institut es va traslladar a casa dels seus avis a Noruega. Queen of the kings, un dels temes més ben posicionats per plantar cara a Loreen, té una aura misteriosa i juga amb elements del folklore noruec. Alessandra ha explicat que la cançó vol mostrar "la força de les dones, però també la força del poble i com és d'important estar segur d'un mateix. A més, ha afegit que les seves experiències com a dona bisexual han tingut una gran influència a l'hora de crear la cançó.

Espanya - Blanca Paloma i 'Eaea'

Després d'aconseguir el bronze l'any passat, Espanya va a Liverpool amb una proposta d'arrel que barreja la cançó tradicional amb l'electrònica. La cantant d'Elx, que va arrasar al Benidorm Fest, ha deixat bones sensacions en el tour de presentació previ a Eurovisió i això l'ha fet escalar posicions en les cases d'apostes, que la posicionen com la cinquena proposta amb més possibilitats de guanyar. L'Eaea de Blanca Paloma agafa força en el directe i aquest pot ser el seu gran avantatge per assolir bons resultats a Eurovisió. Després del chanelazo hi haurà palomazo?

Israel - Noa Kirel i 'Unicorn'

¿Podria ser el 2023 l'any en què Israel guanyarà per cinquena vegada Eurovisió? Si fem cas a les cases d'apostes, no seria estrany. Enguany la seva representant és una de les grans estrelles pop del país, Noa Kirel, que es va fer famosa després de participar en un docu-reality. Kirel ha explicat que la seva cançó parla sobre un caràcter independent capaç de fer front a qualsevol entrebanc. "Hem escollit un personatge que és mitològic, però que també és molt fort i que té la banya apuntant cap a qualsevol que s'hi acosti. Jo veig el nostre país com un país tan fort com això", ha explicat la cantant. Un dels autors de Unicorn va participar en la creació de Toy, la cançó que va donar a Israel el seu darrer triomf a Eurovisió.

Àustria - Teya & Salena i 'Who the hell is Edgar?'

Escoltant la lletra de la cançó austríaca no hi ha dubte quina ha estat la inspiració: l'escriptor Edgar Allan Poe. La proposta, molt irònica i de pop encomanadís, parla del fantasma de l'escriptor nord-americà i, en realitat, és una crítica al tracte que dona la indústria musical a les dones. El duet explica que amb la cançó volien transmetre el que se sent quan arriba la inspiració. "A vegades, la creativitat et travessa com si t'hagués posseït un fantasma", assenyalen. I afegeixen: "Sovint sembla que has de provar-te a tu mateixa una vegada i una altra perquè et prenguin seriosament. En presentar Edgar Allan Poe com a autor de la cançó, volem cridar l'atenció sobre aquesta part frustrant del negoci de la música. És una sàtira".

França - La Zarra i 'Évidemment'

La canadenca d'origen marroquí La Zarra somiava ser una diva francesa des de ben petita i en la seva actuació a Eurovisió podrà complir la seva gran aspiració. Una de les seves grans influències és Céline Dion, que va guanyar Eurovisió el 1988. La cançó que presenta França és misteriosa i elegant, una barreja de sons de la chanson francesa i pop modern. La delegació francesa defineix la seva representant com "una dona i artista moderna amb un segell francès molt chic. És una veu que ens transporta en el temps i ens fa viatjar a diferents èpoques".

República Txeca - Vesna i 'My sister's crown'

La fórmula txeca per a Eurovisió és folklore, pop i una banda formada per dones. Vesna presenta una cançó de sororitat, cooperació i suport. Patricie Fuxová, líder del grup i compositora del tema, assegura que el tema està inspirat en les personalitats de les sis components de la banda. La República Txeca ha participat deu vegades en Eurovisió, no sempre amb la mateixa sort. El 2009, després de tres anys de molts mals resultats, el país es va prendre una pausa del festival i no va tornar a concursar fins al 2015. Un any després, el 2016, es van classificar per primera vegada per a la final d'Eurovisió. En l'edició d'aquest any, tenint en compte les cases d'apostes, no només sembla que no tindran problemes per classificar-se sinó que podrien quedar en el top ten de la final.

Regne Unit - Mae Muller i 'I write a song'

Mae Muller participa en Eurovisió amb la pressió de ser la representant del país amfitrió i amb el repte de superar la segona posició que va aconseguir Sam Ryder l'any passat. La cantant anglesa, de 26 anys i que quan era una nena va aparèixer al videoclip de Grace Kelly de Mika, va començar la seva carrera gràcies a SoundCloud, la plataforma on va començar a pujar les seves cançons. Muller, que es confessa fan de Blanca Paloma, presenta un tema molt pop que vol ser un himne d'empoderament.

stats