Mèdia TV 11/05/2023

Votar a Eurovisió 2023? Quins són els canvis més rellevants

Aquest any l'organització vol donar més poder al públic

3 min
Nieves Álvarez, portaveu de RTVE, comunicant els vots d'Espanya a Eurovisió 2021

BarcelonaEl moment de les votacions és el més esperat d'Eurovisió, i moltes vegades el que vota el jurat professional no coincideix amb el que tria el públic. L'any passat, per exemple, va ser el públic qui va decidir que Ucraïna fos la guanyadora del festival, tot i que el jurat preferia el Regne Unit. El vot del públic afegeix un plus d'emoció al festival i, potser per això, Eurovisió 2023 ha decidit donar-li més pes modificant el sistema de votacions. Enguany, la gran favorita és Suècia amb Loreen i Tattoo. Coincidirà el gust del jurat amb el del públic?

Novetats de les votacions d'Eurovisió

La Unió Europea de Radiodifusió va anunciar al novembre els principals canvis que es viuran en aquesta edició. "Durant els seus 67 anys d'història, el Festival d'Eurovisió ha evolucionat constantment per continuar sent rellevant i emocionant. Aquests canvis reconeixen la immensa popularitat de l'espectacle donant més poder a l'audiència de l'esdeveniment de música en viu més gran del món", va explicar Martin Österdahl, supervisor executiu del festival. Així doncs, els canvis d'Eurovisió 2023 seran els següents:

  • Els vots de l'audiència seran els que decidiran els resultats de les semifinals que se celebraran el 9 i l'11 de maig. Els deu països amb millor puntuació de cada semifinal passaran a la final, que s'emetrà el 13 de maig. Des del 2009 fins a l'any passat es decidia amb el vot del públic i el jurat.
  • Els espectadors dels països no participants podran votar en línia. Ho podran fer a través d'una plataforma online segura, a través de la qual podran fer servir una targeta bancària del seu país.
  • Els vots del jurat professional es combinaran amb els de l'audiència global per decidir el resultat final.

Com ha evolucionat el sistema de vots d'Eurovisió?

No és la primera vegada que el sistema de votació d'Eurovisió ha patit canvis. Al llarg de la seva llarga història, les maneres de puntuar han variat moltíssim. En la primera edició del festival, l'any 1956, per exemple, les votacions es feien a porta tancada i no se sabia quins punts havia tret el guanyador o la resta de participants.

El sistema actual de votació es va començar a confeccionar els anys 70. El 1973 l'organització del festival va decidir que a partir d'aquell moment el jurat seria present al recinte del certamen i que cada país enviaria dos representants, un més gran de 25 anys i un de menys de 25. Cada un dels membres del jurat votaven individualment i, posteriorment, se sumaven els vots dels dos. Tots havien de votar a tots els països i no hi havia els zero punts, així que fins i tot el país que quedava últim no marxava amb el comptador buit.

El gran canvi va ser el 1975, quan es van introduir els cèlebres 12 punts, la màxima puntuació que encara avui dona el jurat professional. En aquest nou sistema, el jurat triava 10 cançons i a la menys votada li assignava un 1 i a les següents  2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 i 12 punts.

L'any 1997, com a part de l'evolució del festival, es va introduir el televot i es va prescindir del vot del jurat. Aquest nou sistema va donar molts maldecaps a l'organització: una crítica habitual era que els països amb poques aliances amb els seus veïns obtenien pitjors resultats, mentre que, per exemple, els països exsoviètics s'ajudaven entre ells. Així, el 2007 es va generar una gran polèmica quan la majoria dels 10 països més votats formaven part de l'Europa Oriental (principalment els països exsoviètics o de l'exiugoslàvia).

Arran d'aquestes polèmiques, el festival va optar per un sistema mixt, semblant al que es fa servir ara. Entre el 2009 i el 2015 se sumaven vots del jurat i del televot de la manera següent: el jurat seleccionava 10 cançons i les puntuava de l'1 al 12, posteriorment el televot feia el mateix. Aquestes dues puntuacions se sumaven i qui treia més nota rebia la puntuació màxima. El 2016, però, es va introduir una nova modificació: jurat i televot voten per separat. Els portaveus de cada país anuncien els vots del jurat i després se sumen els punts del televot globalment i de menys a més puntuació. D'aquesta manera, com va passar a l'edició del 2022, el guanyador final no se sap fins al darrer moment.

stats