Conflicte
Mèdia TV 27/01/2023

TV3 aparta els tècnics del 'Planta baixa' que van punxar la cançó 'Rata de dos patas' mentre apareixia Puigdemont

Els responsables del programa van demanar disculpes pocs minuts després que passessin els fets

2 min
Carles Puigdemont

BarcelonaLa direcció de TV3 ha decidit apartar de les seves funcions els tècnics del Planta baixa que van posar la cançó Rata de dos patas, de la cantant Paquita la del Barrio, mentre en pantalla apareixia la cara de l'expresident Carles Puigdemont. Segons avançava el Nació Digital i després ha confirmat la direcció de TV3, la mesura s'ha pres d'acord amb la productora La Manchester, responsable del programa de tarda. La televisió pública i la productora han acordat que les músiques que se senten al programa, que fins ara es llançaven des de plató, es tirin des de la sala de control i ho faci un treballador de TV3. El director de la televisió pública, Sígfrid Gras, ha explicat avui que no s'ha acomiadat ningú i que el que s'ha fet és "millorar els mecanismes de coordinació entre els equips de la televisió i de la productora". "Serà més segur i més fàcil llançar les cançons des de la sala de regidoria", ha afirmat.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

En la seva compareixença a la comissió de control de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, Gras ha detallat que es va demanar un informe intern per avaluar els fets i es va concloure que l'error va ser fruit d'una mala coordinació. "Va ser un error tècnic que semblava fet expressament", ha reconegut. "Les músiques es tiraven des de plató, ara es tiren des de la regidoria, per un treballador nostre", ha remarcat.

Els fets van tenir lloc el 12 de gener, quan el Planta baixa va dedicar bona part del programa a comentar la cançó de Shakira sobre Gerard Piqué. Durant els passos a publicitat, l'espai va anar fent sonar altres exemples de temes de despit. Un dels que van triar va ser el de Paquita la del Barrio, però va començar a sonar just quan la càmera va fer un gir per enfocar una pantalla en la qual apareixia l'expresident Carles Puigdemont, que havia de comparèixer per explicar la seva situació judicial. Just quan sortia la seva cara, es va sentir la cantant mexicana entonant els següents versos: "Rata inmunda, animal rastrero, escoria de la vida, adefesio mal hecho".

El programa no va trigar a disculpar-se. Just quan van tornar de la publicitat, Agnès Marquès, presentadora de l'espai, va assumir que havien comès un error, que va qualificar de "mala coincidència". "És el que passa en un directe en el qual intervenen 70 persones. Són coses que poden passar i que no ens ha agradat que passés", va remarcar Marquès, que va fer l'explicació al costat d'Òscar Broc, que s'encarregava de punxar les cançons a cada pas a publicitat.

El Planta baixa també va demanar perdó a través de Twitter i es va disculpar personalment amb Puigdemont. "Lamentem l'error tècnic que ha provocat que sobre la imatge de Puigdemont hagi aparegut una cançó no relacionada amb el tema que es tractava al programa i en què apareixien uns qualificatius no apropiats", deia el programa des del seu perfil a la xarxa social.

stats