Estrena

TV3 reivindica els CAP amb 'Històries de la primària'

La televisió estrena una docusèrie que mostra el vincle que es crea entre els pacients i els professionals de l'atenció primària

2 min
Una imatge d'un dels capítols d''Històries de la Primària'

BarcelonaSi hi ha un àmbit que en els últims anys ha demostrat ser essencial aquest és el de la salut. La pandèmia va fer aflorar la importància de metges, infermeres i altres sanitaris, però un cop superada la crisi la reivindicació d'aquests professionals ha quedat oblidada. Per donar-los el reconeixement que es mereixen, TV3 estrena aquest dijous la docusèrie Històries de la primària, centrada en metges, infermeres i altres treballadors que exerceixen la seva professió en l'atenció primària, "l'eix vertebrador" del sistema sanitari català. Després de l'emissió a TV3, el capítol setmanal estarà disponible al 3Cat.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Dirigida per Pol Izquierdo, aquesta nova proposta de sis capítols ha entrat amb les càmeres als consultoris de fins a 15 CAPs d'arreu de Catalunya, així com en domicilis de Barcelona, el Bages i el Pallars Sobirà. El responsable d'Històries de la primària assegura que tot el que s'hi veurà és real, sense maquillatge. Això permetrà descobrir el vincle especial que es genera entre els pacients i els sanitaris de primària, a qui Izquierdo lloa com a "dipositaris del malestar dels catalans". El director admet que a ell i al seu equip els va sorprendre "el nivell d'intimitat" al qual han tingut accés i han pogut enregistrar. "Era com si nosaltres no existíssim", remarca.

Donar-hi forma televisiva

Davant d'un contingut d'un valor incalculable –molts pacients expliquen als sanitaris coses que no solen compartir–, la gran dificultat va ser donar-li un format televisiu. Amb els espais del CAP, estàtics i petits, i sense més acció que les converses entre pacients, era necessari trobar la manera que els espectadors aguantessin fins al final de cada episodi. Per aquest motiu s'ha fet un esforç perquè hi hagi un moviment intern amb recursos com ara dividir la pantalla en dos.

Els sis episodis d'Històries de la primària segueixen un fil temàtic. Així, la primera entrega se centra en l'atenció primària en el medi rural, que té condicionants com el fet d'haver de cobrir un territori ampli o haver-se de desplaçar molts quilòmetres en cas d'urgència. El segon episodi tractarà el temps, una qüestió que permet parlar de quanta estona poden dedicar els metges a cada pacient –un dels aspectes que provoca més queixes per part dels usuaris però també dels mateixos professionals, que no poden fer la feina com ells voldrien– o altres temes com la mort o la soledat. Al llarg de la resta de capítols es farà èmfasi en la sexualitat de la dona o la salut mental. Tot i que les reivindicacions professionals dels treballadors de l'atenció primària sí que apareixeran encara que sigui de forma tangencial, des de TV3 remarquen que Històries de la primària no és una anàlisi de l'estat de la sanitat pública. Sigfrid Gras, director de la televisió, argumenta que l'objectiu és "fer veure els grans professionals" que té Catalunya a través d'una proposta rigorosa que també tindrà moments emotius.

Durant la presentació de la nova docusèrie, el conseller de Salut, Manel Balcells, va destacar que a Històries de la primària "hi apareixen tots els rols professionals de la primària". A més, va explicar que mostrar el funcionament dels CAP des de dins era una necessitat: "Els hospitals tenen un gran glamur, però la realitat està en l'atenció primària".

stats