Televisió
Mèdia 03/07/2021

TV3 diu adeu a la temporada amb un comiat deslluït

Els problemes pressupostaris de la cadena han deixat 'Com si fos ahir' sense gala de final de curs

4 min
Imatge del final de temporada de 'Polònia'

Amb l'estiu ja entre nosaltres, TV3 es prepara per donar el tret de sortida a la programació per a la temporada de vacances. Abans, però, toca acomiadar el curs regular televisiu. Un canvi de temporada que, degut a les estretors econòmiques de la televisió pública i a la competència ferotge de l'Eurocopa, que s'emet pels canals de Mediaset, s'està fent sense gaire fanfàrria i amb tendència al perfil baix.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

De fet, alguns dels programes més destacats de la graella de TV3 fa dies que van començar les vacances o que ja estan emetent la temporada d'estiu. És el cas del Planta Baixa, de Ricard Ustrell, que abans del pont de Sant Joan va dir adeu a la temporada regular amb un programa especial des del Liceu en què es va fer un homenatge al personal essencial durant la pandèmia. Amb Ustrell de vacances fins al 30 d'agost, el programa informatiu queda en mans de Xavier Rossinyol fins al 16 de juliol, data oficial del final del curs regular a TV3.

També s'ha acomiadat fins a la tardor l'Està passant, un dels programes encarregats d'impulsar les audiències de TV3. L'informatiu satíric de Toni Soler va dir adeu als espectadors el dimarts 29 de juny i durant la resta de setmana s'han emès reculls dels millors moments del programa durant l'any, un curs especialment difícil, tal com va recordar Soler en el seu comiat. El final de temporada a l'Està passant arriba amb canvis darrere de la pantalla, ja que Ignasi Taltavull, fins ara subdirector de l'espai, i el guionista Pepe Tienda anunciaven que deixaven el programa per començar nous projectes.

Un altre dels programes que ja ha abaixat la persiana és el Polònia, que ja ha deixat d'emetre els seus capítols regulars i està oferint especials de resum de temporada. Aquesta setmana es va poder veure un episodi recopilatori dels millors moments musicals, i el 15 de juliol –l'última emissió abans de l'inici de la temporada d'estiu– hi haurà un especial amb les millors paròdies de programes televisius, com ara Crims o Bricoheroes. La parella còmica del Polònia, l'APM?, va tancar la temporada el dia de Sant Joan. El veterà programa segueix en plena forma: ha tancat el curs amb una mitjana de 336.000 espectadors i un 13,8% de quota.

L'altre programa que ja ha tancat per vacances és Tabús, que es va acomiadar dimecres amb un episodi dedicat a la gent gran que va ser el desè espai més vist del dia amb 256.000 espectadors i una quota de pantalla del 12,2%. A diferència del que va passar amb la primera temporada, el programa presentat per David Verdaguer no ha preparat en aquesta ocasió cap episodi amb escenes inèdites i serà substituït a partir de la setmana vinent per Canvi de xip, una de les poques novetats de la programació d'estiu.

Sense final especial

Si tradicionalment la telenovel·la de sobretaula convertia el final de temporada en un gran esdeveniment amb una gala especial que s'emetia en prime time, aquest any s'ha optat per fer un final de festa molt més discret. A Com si fos ahir, que es va estrenar el setembre de 2017, encara li queden dues setmanes en emissió i el final de temporada, que arribarà el 16 de juliol, serà un capítol com els habituals, és a dir, en el seu horari regular, amb duració estàndard i sense cap acompanyament especial. Aquesta decisió no es deu a un mal funcionament de la sèrie, ja que la ficció creada per Núria Furió està plenament consolidada, sinó a un problema pressupostari, tal com explicava la directora de Com si fos ahir, Sònia Sánchez, al programa de YouTube #Fandecarpeta. Durant el mes de juny, Com si fos ahir ha aconseguit la mitjana més alta de la seva quarta etapa, un 18,2%, mentre que el dilluns 21 de juny va registrar el seu share rècord aquesta temporada, un 21,8%. La sèrie tornarà el 30 d'agost, segons ha confirmat Sánchez. Amb la confirmació de la nova temporada, Com si fos ahir deixa enrere la incertesa que va experimentar l'estiu passat, quan va planar sobre la sèrie el dubte de la continuïtat a causa dels problemes econòmics de la cadena, derivats, en part, de la crisi del covid.

Una imatge de 'Com si fos ahir'

La producció que sí que tindrà un comiat una mica més especial serà Moebius, la proposta de ficció per al prime time per fer-se un forat entre els espais més vistos de TV3. El darrer episodi d'aquest thriller ambientat al poble de la Farga s'emetrà el 12 de juliol i, simultàniament, es farà una projecció especial a Caldes de Montbui, on es va rodar la sèrie, a la qual assistiran les actrius i els actors que protagonitzen la ficció. Després de la projecció del capítol al Parc de Can Rius, hi haurà un concert del grup The Sappy's, la banda de Matadepera que apareix a la sèrie. Durant la seva primera temporada, i a l'espera de l'emissió dels seus darrers episodis, Moebius ha registrat unes mitjanes del 15,4% en quota de pantalla i de 350.000 espectadors. L'últim episodi de la sèrie anirà acompanyat d'un especial d'Al cotxe centrat en l'assetjament escolar.

L'altre puntal de TV3 que s'agafa vacances serà el Preguntes freqüents. L'espai d'actualitat política presentat per Cristina Puig serà un dels que dirà adeu als espectadors més tard: ho farà el 17 de juliol i tornarà a la graella un cop acabat l'agost.

stats