Mèdia 28/05/2014

Madrid confirma la retallada de canals a TV3

El ministre José Manuel Soria diu que ha de ser la Generalitat qui decideixi quin dels tres múltiplex deixa "caure", tot i que apunta al segon que té la televisió pública

Ara
2 min

MadridEl govern espanyol ha confirmat aquest dimecres la retallada de canals a TV3. Han hagut de passar les eleccions europees perquè el ministre d'Indústria, Turisme i Comerç, assegurés en la sessió de control al Congrés que Catalunya perdrà un dels tres múltiplex que té actualment a partir de l'1 de gener del 2015. José Manuel Soria, però, s'ha volgut espolsar les culpes i ha dit que es tracta d'una reordenació dels canals de TDT que es fa per mandat europeu. A més, ha volgut puntualitzar que la resta de comunitats autònomes es quedaran amb un dels dos múltiplex que tenen actualment.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Des de la Generalitat no es comparteix el diagnòstic i s'assegura que l'alliberament d'espai radioelèctric televisiu que s'atorgarà a les telefòniques per a la xarxa 4G (internet d'alta velocitat al mòbil) no hauria d'implicar perdre un múltiplex (un fragment de l'ample de banda pel qual hi caben quatre canals televisius, o dos en alta definició) ja que hi ha espai de sobres per mantenir totes les emissions.

Soria ha afegit que haurà de ser la Generalitat que decideixi quin dels múltiplex deixa "caure". Actualment els dos públics estan gestionats per la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i el tercer està en règim de concessió a un privat (EDC, participada majoritàriament pel grup Godó). El govern espanyol preveu que la Generalitat tanqui el segon públic, que impediria les emissions en alta definició de TV3 (o bé, alternativament, comportaria tancar algun dels canals petits), condemnaria el 33 i el Super3 a compartir graella per sempre i faria impossible un intercanvi futur amb el País Valencià i Balears.

Fa només sis dies, el ministre Soria va atribuir a "un malentès" la polèmica sobre el segon múltiplex de TV3 i va assegurar que ja s'havia "aclarit". El Govern, en canvi, va denunciar que no havia quedat clar si la televisió pública catalana perdia o no ample de banda. El conseller de Presidència, Francesc Homs, ha anunciat aquest dimecres una reunió amb l'Estat per tractar la crisi sobre els múltiplex de TV3. Assegura que espera que la trobada serveixi perquè el govern espanyol "reconsideri" la supressió "que ens havia anunciat". El Govern fa dos anys que reclama una trobada per parlar d'aquest afer, però només ha topat amb el silenci administratiu com a resposta.

El ministre Soria ha estat interpel·lat pel portaveu d'Esquerra al Congrés, Alfred Bosch. "Quina és la seva política? Discriminar la llengua catalana a la televisió o respectar-la? Els molesta que la gent es comuniqui en català? Els molesta el català?", ha dit. "Perquè quan destinen una gran part de l’espectre a ús militar, vostès fan política; quan el PP va utilitzar la ràdio televisió valenciana com excusa per tancar TV3, vostès fan política; quan vostès van liquidar la ràdio televisió valenciana, feien política; quan pretenen suprimir un dels dos múltiplex públics a Catalunya, vostès fan política perquè o redueixen o la quantitat de canals o la qualitat dels canals".

stats