Cap d'Any

Del vestit sense tela de Pedroche a la comparació surrealista de Miki Núñez: així han anat les campanades

'Cachitos de hierro y cromo' ha tornat a posar la cirereta irònica a l'entrada d'aquest 2024

3 min
Laura Escanes i Miki Núñez, durant l'emissió de les campanades

BarcelonaAmb el raïm i el cava a punt, gairebé la meitat de catalans van acomiadar l’any davant del televisor. TV3 és qui lidera habitualment les campanades i enguany optava per la influencer Laura Escanes, acompanyada per Miki Núñez, com a aposta per captar audiència no habitual de TV3 i, de passada, promocionar la plataforma 3Cat, on la model ha triomfat amb el concurs La travessa. Talment a la manera de Pedroche, hi havia certa expectació pel seu vestit (i polèmica a les xarxes), ja que a les promocions apareixia amb una americana descordada i sense samarreta ni sostenidors, en un estil que es podia interpretar com un enfrontament directe amb l’estratègia d’Antena 3.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

A l’hora de la veritat, però, Escanes va aparèixer coberta de cap a peus amb un vestit de festa clàssic de Ze García amb tul brodat de pedreria i color xampany que remetia a l’art noveau, rematat per una capa amb tall canesú, mànigues bollades i cua extrallarga. Amb el presentador d’Eufòria, que repetia de l’any passat, van presentar l’espectacle que oferia l’Ajuntament de Barcelona des de l’avinguda Maria Cristina. Un dels moments surrealistes de la nit, marca de la casa Núñez, va ser durant les evolucions de més de cinc-cents drons que, en perfecta sincronització, formaven diferents figures al cel. En un moment en què es representava un pop, el cantant va dir: “Tots sabem que el pop és un animal molt especial i molt intel·ligent. Una mica com els catalans, no?”. No consta que els catalans tinguin nou cervells com l’entranyable cefalòpode, però difícilment algú es queixarà per la comparació.

Alberto Chicote i Cristina Pedroche a Antena 3.

Mentrestant, a Antena 3 Cristina Pedroche mostrava el seu vestit, potser el que més concepte tenia darrere. Sota la direcció creativa de Josie i en col·laboració amb Greenpeace, la presentadora s’ha mostrat primer abillada d’una capa feta amb material biodegradable, material reciclat i plantes, en una evident referència a l’emergència climàtica. La comunicadora ha fet un discurs en conseqüència i ha referenciat també el naixement, en l'any que marxava, de la seva filla (i la necessitat de llegar un planeta millor als que vindran).

Quan la capa va caure va emergir un vestit molt més breu, amb grans trossos de pell a la vista, i també amb una orientació ecologista, que volia presentar Pedroche com una nimfa de riu, amb el pretext de llançar un missatge sobre la necessitat de protegir l’aigua. El model era una confecció sense tela, feta a partir de gelatina, agar, glicerina i aigua. Aquest material, treballat amb l'escalfor, acaba adquirint un to blau verdós. Les sabates, per seguir amb la coherència, eren de fusta de pi. Internet no ha pogut evitar omplir els timelines de diferents mems, incloent-hi un de quatre imatges d'Els Simpson amb vestits impossibles i missatges que subratllaven com la sèrie havia aconseguit predir de nou el futur.

Ana Mena, Ramón García i Jenni Hermoso a les campanades de La 1.

Un cop Mediaset ha renunciat a ser competitiva amb les campanades (enguany enviaven a Sevilla Marta Flich, vestida de torera i amb mantón de Manila, i Jesús Calleja), hi havia certa expectació per veure què faria La 1, ara que tornava a comptar amb Ramón García. El presentador va portar la seva tradicional capa negra, però va posar-se una jaqueta rosa, cal entendre que com a part del missatge feminista d’una emissió que comptava amb la presència de la futbolista Jenni Hermoso i la cantant malaguenya Ana Mena, vestida –com Escanes– també de Ze García amb un encaix floral.

Una altra de les tradicions de Cap d’Any que triomfa a les xarxes és el programa especial de Cachitos de hierro y cromo, a La 2, on es recuperen fragments d’actuacions pretèrites –i molt pretèrites– amanides pels subtítols més enginyosos de la televisió, que solen comentar aspectes estètics dels looks de l’època, però que també llancen alguns dards. Enguany, quan cantava Bertín Osborne, es podia llegir: “El Darth Vader espanyol: té la veu profunda, un costat fosc i podria ser el teu pare”. Amb Melendi i la seva melenota també hi van sucar pa: “Una barreja de maniquí de segona mà i Puigdemont després d’una baralla amb Junqueras”. I quan va ser el torn d’El Fary, el van rematar amb: “El Rei de la Copla de Carrer vestia com un agent de Tecnocasa i cabia per la porta petita de l’Imaginarium”. I així, subtítol a subtítol, es van fer les tres tocades i el 2024 va quedar inaugurat, televisivament parlant.

stats