Mèdia 04/07/2018

La Viquipèdia tanca temporalment contra la nova directiva europea de drets d'autor

Considera que el text, que s'ha d'aprovar demà, "amenaça la llibertat en línia"

Ara
2 min
El comunicat de la Viquipèdia que explica els motius de la clausura temporal

BarcelonaLa Viquipèdia ha tancat temporalment els seus continguts durant aquest dimecres com a mesura de protesta davant de la nova directiva sobre els drets d'autor que té previst aprovar dijous el Parlament Europeu. La web es mantindrà tancada fins aquest dijous al migdia, segons informa l'enciclopèdia en un comunicat, tot i que sí que és possible entrar-hi des de la versió mòbil. A més de l'edició catalana, que ha deixat de funcionar a primera hora de la tarda, també estan inactives altres versions, com la castellana.

Inscriu-te a la newsletter series Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El punt més polèmic de la normativa que demà se sotmetrà a votació al ple de l'Eurocambra és l'article 13, que obliga les webs a disposar d'un mecanisme que filtri automàticament tots els continguts que hi pugin els usuaris, amb l'objectiu de detectar els que infringeixin les lleis de 'copyright'. També ha generat controvèrsia l'article 11, que estableix que les empreses d'internet hauran de pagar als editors de premsa si volen publicar fragments de les seves notícies.

La Fundació Wikimedia, l'entitat sense ànim de lucre que gestiona la Wikipedia, considera que l'aprovació d'aquesta directiva "perjudicaria significativament la internet oberta que avui coneixem", perquè "amenaçaria la llibertat en línia i imposaria nous filtres, barreres i restriccions per accedir a la web".

"Accions com compartir una notícia a les xarxes socials o accedir-hi a través d'un motor de cerca es farien més complicades. La mateixa Wikipedia estaria en risc", afegeix el comunicat, que fa una crida als eurodiputats perquè votin en contra del text, perquè es pugui tornar a debatre, se'n puguin eliminar els articles 11 i 13 i es converteixi en una eina que permeti "l'extensió de la llibertat de panorama a tota la UE i la preservació del domini públic".

stats