Polèmica

Instagram tanca el compte de Cristina Fallarás en què recollia històries d’abusos

La xarxa social s'excusa dient que és "contingut inadequat", en canvi la periodista creu que l'estan "cancel·lant"

Andreu Busquets Juliachs
2 min
Cristina Fallarás

BarcelonaInstagram ha decidit tancar el compte de l'escriptora i periodista Cristina Fallarás, un espai en què recopilava les històries de centenars de dones supervivents de violència masclista.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Aquest moviment va començar arran del petó sense consentiment per part de Luis Rubiales a Jennifer Hermoso durant l'entrega de premis al Mundial celebrat a Nova Zelanda l'estiu passat. En un primer moment la periodista utilitzava el hashtag #Cuéntalo a Twitter, en què va arribar a tenir 2,75 milions d'interaccions de 60 països diferents. Però es va veure obligada a tancar el seu compte pels insults i les amenaces contínues que rebia. Des d'aleshores ha utilitzat Instagram i el hashtag #SeAcabó, un perfil dedicat exclusivament a explicar i denunciar les agressions, maltractaments i tota mena de violències patides per dones arreu del món.

L'escriptora subratlla en declaracions a Público que tenia "milers i milers" de missatges en el seu perfil. "No em tanquen a mi el compte. Tanquen un canal de veu de les dones. Si jo pengés fotos del meu estiu no els molestaria –denuncia–. No molesto jo. Molesta la narració de les violències masclistes que patim". Cada mes la periodista descarrega tots els missatges que rep –això ha fet que no hagi perdut tot el treball d'arxiu que ha fet aquests últims mesos–, però n'ha perdut molts d'altres, fet que ella considera "imperdonable".

La xarxa social ha decidit tancar el compte per "publicació de continguts inadequats", segons ha explicat el diari Público. Fallarás ha dit, en declaracions en aquest mateix diari, que no era la primera vegada que li tancaven el compte, però que aquesta vegada té la sensació que "pot ser la definitiva". En l'hipotètic cas que recuperes el compte, la periodista ha dit que no està segura de si tornaria a utilitzar Instagram. L'activista pretén escriure un llibre que reculli totes les històries que ha anat rebent.

stats