El COI no exclou Rússia de Rio

Seran les federacions internacionals les que decidiran quins esportistes poden participar-hi

Roger Requena
4 min
La bandera de Rússia podrà tornar a ser a prop de l’olímpica en els Jocs de Rio d’aquest agost.

BarcelonaA Rio no pagaran justos per pecadors. Hi haurà esportistes russos als Jocs Olímpics, però no tots, només els que es consideri que han competit net. Així ho va determinar ahir el Comitè Olímpic Internacional (COI), que va dictaminar que només siguin castigats els esportistes russos de qui es demostri que es van dopar. Així, doncs, es permetrà a tots aquells que acreditin que estan nets poder participar als Jocs de Rio. No s’expulsa el Comitè Olímpic Rus perquè no se’l pot culpar de mala praxi, però sí que s’imposen criteris d’elegibilitat molt exigents. Ara es deixa en mans de les federacions internacionals de cada esport la potestat d’aplicar aquests criteris i determinar, en els pròxims 11 dies –els que queden per a la inauguració dels Jocs– quins dels 320 esportistes russos classificats –tots menys els 67 representants de l’atletisme, que continuen exclosos– tenen dret a participar en la cita olímpica.

Una decisió salomònica

“Havíem de prendre una decisió difícil: equilibrar la responsabilitat col·lectiva com a concepte i la justícia individual que mereix cada esportista i ésser humà”, va argumentar el president del COI, Thomas Bach, després de l’anunci de la resolució, que “protegeix els atletes nets i la integritat de l’esport”. Bach considera que el compliment dels criteris estrictes és una manera de “capgirar la presumpció d’innocència”, que, segons va apuntar, va ser presa amb una sola abstenció de 16 vots.

Es tracta d’una decisió salomònica que satisfà gairebé totes les parts: les diferents institucions que conformen el moviment olímpic, el Kremlin, els esportistes russos no implicats i les federacions internacionals. La part menys satisfeta ha estat l’Agència Mundial Antidopatge (AMA), que amb el suport de més d’una dotzena d’agències antidopatge nacionals –incloses l’espanyola i la dels Estats Units– havia reclamat un càstig col·lectiu sever, com ara l’exclusió total de tots els esportistes russos dels Jocs després de la publicació de l’informe McLaren, que va confirmar que el govern de Rússia havia participat en una trama sistemàtica de dopatge organitzat per la qual es van encobrir 580 controls positius de 30 esports olímpics entre el 2011 i el 2015.

A través d'un comunicat, fet públic aquest dilluns, la mateixa AMA s'ha mostrat "decebuda" per la decisió del COI. "No ha considerat les recomanacions del comitè executiu que estaven basades en el resultat de la investigació McLaren i haurien assegurat un enfocament directe, ferm i comú", ha exposat l'organisme.

Les 27 federacions internacionals (totes excepte la d’atletisme), que no han examinat encara la puresa dels russos, hauran d’estudiar cas per cas l’historial d’antidopatge de cada esportista tenint en consideració els controls ordenats per institucions internacionals, no els russos. Un cop recollides les dades, s’aplicaran diferents criteris exhaustius de compliment obligat –i que hauran de convèncer les respectives federacions– per a tots els que vulguin ser a Rio. Amb l’absència d’un test positiu nacional d’antidopatge no n’hi haurà prou: s’analitzarà cas per cas i es posarà en consonància amb les normes relatives a cada esport i modalitat per tal de garantir-ne la igualtat de condicions. No es permetrà, en cap cas, la participació de ningú –ja sigui atleta, funcionari o federació nacional– implicat en un cas de dopatge. A més, cada federació també aplicarà les seves normes.

Totes aquestes federacions hauran de sol·licitar a l’AMA els noms dels esportistes que es van beneficiar del sistema de positius que desapareixen, i que va exposar l’informe McLaren. A més, s’haurà d’estudiar la responsabilitat de les mateixes federacions nacionals. Cap esportista implicat ni federació que els hagi protegit podrà ser a Rio.

Un cop les federacions internacionals remetin la llista dels russos que compleixin les condicions perquè el COI les examini –ahir ja ho va fer la de tenis, que va autoritzar vuit tenistes a competir a Rio–, l’organisme internacional la sotmetrà a un segon judici en què filtrarà i aprovarà definitivament, amb l’ajuda d’un àrbitre independent del TAS, els esportistes que demostrin arribar nets. Els escollits passaran més controls fora de la competició que aniran a càrrec de les federacions internacionals i l’AMA. Els que no els passin, no podran disputar els Jocs.

Rússia agraeix la resolució

“La decisió s'ha adoptat per al benefici de la unitat de l’esport mundial i de la família olímpica”, va manifestar el ministre d’esports rus Vitali Mutkó, que va agrair al COI que no expulsés dels Jocs el Comitè Olímpic Rus (COR). El ministre, vetat pel COI a participar als Jocs per haver sigut citat en l’informe McLaren, va insistir en la idea que cal preservar els drets de cada esportista “de reputació irreprotxable, net de dopatge” per competir en els Jocs. A més, Mutkó va voler precisar que el dopatge “és un plaga mundial, no només un problema per a Rússia”, i per posar-hi fi calen “esforços conjunts dels organismes internacionals i de les institucions de l’Estat”.

La resolució exonera el COR, perquè, segons el COI, “no s’ha pogut identificar un paper actiu” de l’organisme en la trama de dopatge sistemàtic extrem. No ha passat el mateix amb la Federació d’Atletisme Russa, que segons l’informe McLaren, va tramar un cas de corrupció a través d’alguns dels seus funcionaris. A 67 atletes russos, per tant, se’ls manté la prohibició –ratificada pel TAS i la IIAF. En els pròxims dies, el nombre de casos fets públics pot augmentar, però a Rio es parlarà rus.

El COE demana altes sancions als implicats

La Comissió d’Atletes del Comitè Olímpic Espanyol va mostrar el seu suport a la decisió presa pel COI de permetre que els esportistes russos nets vagin als Jocs de Rio. Però, a través d’una carta firmada pel seu president, Ignacio Sola, va insistir en el seu “total rebuig i condemna” a les pràctiques de dopatge utilitzades a Rússia en els últims anys, i va sol·licitar “les màximes sancions per a totes les organitzacions, entitats, dirigents polítics i esportius, esportistes implicats en aquestes pràctiques, així com altres persones que les possibiliten”. Aquest organisme també va demanar al COI i a totes les federacions internacionals “el màxim rigor i la màxima transparència en l’estudi dels diferents esports i esportistes implicats”.

stats