JOCS OLÍMPICS 2016

Rússia, exclosa dels Jocs Paralímpics de Rio per dopatge d'estat

El Comitè Paralímpic Internacional (CPI) ha pres aquesta decisió davant les denúncies del cas McLaren

El Comitè Paralímpic Internacional (CPI) ha exclòs aquest diumenge l'equip rus dels Jocs Paralímpics de Rio, que comencen el 7 de setembre, davant les denúncies de dopatge d'estat recollides en l'informe McLaren. " Suspenem provisionalment com a membre de l'organisme el Comitè Paralímpic Rus i, per això, el seu equip no competirà als Jocs Paralímpics de Rio 2016", ha anunciat Philip Craven, president del CPI, en una roda de premsa des del Brasil.

Craven ha explicat que es van manipular les proves antidopatge de 44 esportistes durant els Jocs d'Hivern de Sotxi 2014, segons l'informe encarregat per l'Agència Mundial Antidopatge (AMA). "Inicialment pensàvem que eren 35 casos, però ahir l'equip de McLaren va afegir-n'hi deu més. Ara tenim 45 proves [de 44 atletes] que van ser suplantades", ha apuntat.

El màxim responsable del CPI ha lamentat que "el programa de dopatge d'estat també hagi involucrat l'esport paralímpic". "Hem estudiat l'informe McLaren amb detall i hem escoltat la part russa, que no ha pogut demostrar que tenia raó. Ho lamentem i ens solidaritzem amb els esportistes paralímpics que no han fet trampes i que no seran a Rio, però no hem tingut cap altra opció", ha afegit.

Només saber la decisió del CPI, el ministre d'Esports rus, Vitali Mutkó, ha avançat que recorrerà l'exclusió davant el Tribunal d'Arbitratge Esportiu (TAS), que tindrà un termini de 21 dies per pronunciar-s'hi. " Aquesta decisió és infundada. Això no és un moviment olímpic. Demostra que no són persones sàvies i serioses que han practicat esport. A l'organigrama del CPI no hi ha ni representants russos", ha dit Mutkó.