HISTÒRIA DELS JOCS
Microsites 05/08/2016

La primera dona campiona olímpica

La tenista britànica Charlotte Cooper va guanyar la primera medalla en una competició femenina en uns Jocs Olímpics el 1900, a París

2 min
La primera dona campiona olímpica

Cap d’EsportsLa tenista britànica Charlotte Cooper va guanyar la primera medalla en una competició femenina en uns Jocs Olímpics el 1900, a París, convertits en un desgavell, ja que les proves van ser incloses dins del programa de l’Exposició Internacional, que va arraconar la competició esportiva. De fet, aquesta manca de rigor va ajudar les dones a participar per primer cop en uns Jocs, ja que, inicialment, el baró de Coubertin afirmava que “uns Jocs amb dones serien antiestètics, poc interessants i poc apropiats”. Però, creant concursos a través del programa de l’Exposició, per primer cop les dones van poder ser olímpiques. El primer or femení individual, doncs, va ser el de Cooper. Però dos mesos abans, amagada al calendari, s’havia realitzat la competició de navegació. I formant part de la tripulació del iot Lérina hi havia la primera dona que va guanyar una competició en uns Jocs: Hélène de Pourtalès. De fet, va guanyar un or i una plata, tot i que el 1900 encara no es donaven medalles.

De Pourtalès va néixer a Nova York, el 1868, en una família molt rica. El pare era Henry Barbey, que havia fet fortuna en casar-se amb Mary Lorillard. I els Lorillard eren molt coneguts a Nova York. Tenien un edifici sencer a la Cinquena Avinguda i s’havien fet d’or amb l’empresa de tabac més antiga dels Estats Units, la Lorillard Tobacco Company, fundada el 1760 per un francès que havia hagut de fugir de França perquè era protestant. Aquest senyor, Pierre Abraham, va ser assassinat pels soldats britànics quan van ocupar Nova York en plena Guerra de la Independència, però el negoci va fer fortuna amb marques de tabac tan conegudes com Maverick, Kent, Max i Newport. I aquests diners van permetre a l’Hélène portar una vida ideal. Sense treballar.

L’Hélène va poder viatjar per Europa, on va conèixer Hermann Alexandre, un francès de bona família, capità de l’exèrcit, amb títol aristocràtic i protestant, ja que provenia d’una família hugonot. El 1891 es casaven a París i es passava a dir de cognom De Pourtalès. L’Hélène va compartir amb el seu marit la passió per la navegació, ja que els Lorillard, a Nova York, havien sigut clau en la creació de competicions i clubs de vela. Així que la família, marit, muller i un nebot, van competir als Jocs Olímpics de París i van guanyar una de les proves. Curiosament, el triomf va computar com a suís, ja que residien a Ginebra. Hélène de Pourtalès, la primera campiona olímpica de la història, va morir a Ginebra el 1945. El seu fill, Guy de Pourtalès, va ser un conegut escriptor.

stats