Internacional 08/07/2013

Un atac de l'exèrcit contra els partidaris de Mursi causa més de 51 morts a Egipte

S'intensifiquen els contactes per sortir del bloqueig polític i nomenar un govern provisional. Els salafistes del partit Nour abandonen les negociacions

Ara / Agències
2 min

El CaireAlmenys 51 persones han mort i 200 han resultat ferides, segons fonts mèdiques, en un atac al quarter general de la Guàrdia Republicana, on els islamistes s'han atrinxerat en barricades i protesten des de fa dies en defensa del president derrocat Mohammed Mursi, retingut suposadament en aquest quarter del Caire. Segons fonts militars, els trets han sigut una resposta de l'exèrcit a un "atac terrorista". Els islamistes, en canvi, asseguren que els han atacat mentre resaven a la mesquita de Rabaa, que es troba al costat. Els Germans Musulmans han denunciat "la massacre" en un comunicat i han cridat els seus seguidors a lluitar contra l'exèrcit.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La crisi política a Egipte s'intensifica i cada vegada resulta més difícil constituir el govern interí. El partit salafista Nour, que fins ara formava part de l'oposició que dóna suport al cop d'estat i que era fonamental per incloure la participació islamista en les negociacions, ha anunciat que es retira com a protesta a la violència contra els seguidors de Mursi. Els salafistes també van rebutjar dissabte que el Nobel de la pau Mohamed ElBaradei es convertís en primer ministre, i finalment la presidència es va fer enrere.

D'altra banda, ElBaradei ha reclamat en un tuit que es dugui a terme una investigació independent als fets d'aquesta matinada. Els altres noms que sonen per ocupar el càrrec són el president del Banc Central d'Egipte, Hisham Ramez, i el director de l'Autoritat General d'Inversions, Ziad Bahai el-Din. Tots dos tenen un perfil més tecnocràtic que ElBaradei, una figura polaritzadora. Segons una filtració publicada al diari 'Al-Ahram', una possibilitat que ha agafat força les últimes hores és el nomenament de Bahai al-Din com a primer ministre i ElBaradei com a vicepresident.

Diumenge passat, un atemptat al Sinaí va provocar la mort d'un soldat. Es calcula que, durant els últims cinc dies, almenys 36 persones han mort i més d'un miler han resultat ferides en enfrontaments entre detractors i partidaris de Mursi, i entre aquests últims i les forces de seguretat.

Un cop més, desenes de milers d'egipcis van sortir diumenge als carrers de les principals ciutats del país en manifestacions i concentracions de sentit contrari, un pols que es va iniciar a finals de juny i que no sembla que s'hagi d'acabar aviat. El cop d'estat militar que va deposar dimecres passat el president islamista Mursi ha aprofundit la divisió d'una societat que s'ha anat polaritzant els últims mesos.

stats