Internacional 18/09/2013

Dos veterans excancellers segueixen de prop la campanya electoral alemanya

Helmut Kohl i Helmut Schmidt donen suport enèrgicament als actuals candidats Merkel i Steinbrück

Eva Moyano Sivecas
1 min

BarcelonaEl socialdemòcrata Helmut Schmidt i el conservador Helmut Kohl, de 94 i 83 anys, respectivament, segueixen donant el seu suport als actuals candidats a la cancelleria alemanya participant activament en les campanyes electorals de cadascun d'ells.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Schmidt va ostentar el càrrec de canceller entre el 1974 i el 1982, i Kohl, el seu successor per via de la moció de censura, fins al 1998.

En el sistema electoral alemany el primer vot determina el candidat que pot aspirar a un mandat directe al Bundestag, i el segon vot, la quantitat de parlamentaris que hi tindrà cada partit.

Per aquest motiu, Kohl ha demanat en un anunci de la Unió Cristianodemòcrata (CDU) el suport tancat a Merkel en lloc de donar el segon vot a un dels possibles comandataris, i ha declarat que "cada partit ha de lluitar per si mateix".

Kohl ha donat suport en tot moment a l'aspirant socialdemòcrata Peer Steinbrück, de qui en destaca la "competència en matèria econòmica", recordant el seu pas com a ministre de Finances en la primera legislatura de Merkel.

Tanmateix, l'excanceller socialdemòcrata Gerhard Schröder, en una entrevista conjunta amb Schmidt i Steinbrück per a la revista 'Bild', va dir que la rapidesa en la parla de Steinbrück, que normalment és considerada com un handicap de l'aspirant, li permet ser més eloqüent i convincent que la seva rival en situacions que requereixen respondre de forma presencial i immediata.

La campanya electoral alemanya ha entrat aquesta setmana en la recta final després d'uns sondejos que han donat l'avantatge al partit de Merkel, però sense deixar definida una majoria per a l'aliança, el qual dispara les alarmes d'una gran coalició.

stats