TERRORISME
Internacional 19/08/2015

Tailàndia busca l’home de la motxilla

Bangkok pateix un segon atac sense ferits, mentre la policia investiga el sospitós de l’atemptat de dilluns

Jordi Calvet
5 min
Agents de policia netejant el carrer a prop del lloc on es va produir l’explosió, 
 Al centre de Bangkok.

BangkokUn home jove vestit amb samarreta groga enregistrat per les càmeres de seguretat és el principal sospitós de la col·locació dilluns al vespre a Bangkok de la bomba que va provocar una vintena de morts i desenes de ferits en un popular temple hinduista situat al cor de la zona comercial de la capital tailandesa. Les forces de seguretat buscaven ahir el que creuen que és el responsable d’una acció que ha deixat estupefacta la ciutat, acostumada a brots periòdics de violència política però que no ha vist gaires atemptats d’aquest tipus.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les imatges del presumpte autor van córrer per les xarxes socials tan bon punt la policia les va facilitar als mitjans de comunicació. S’hi veia el sospitós dins del temple d’Erawan, un recinte a cel obert situat a Ratchaprasong, una cèntrica intersecció on hi ha alguns dels principals centres comercials de la ciutat i diversos hotels de luxe. L’home es treu la motxilla que duu a l’esquena i la col·loca a sota d’un banc on seia, abans de marxar del temple i allunyar-se de la zona amb un mototaxista. Poc després, en plena hora punta, explotava la bomba que, segons l’últim balanç, va provocar almenys 20 morts i 108 ferits. La majoria d’ells eren turistes de diversos països asiàtics, i entre les víctimes també hi ha una dona britànica, tal com va confirmar ahir el govern del Regne Unit.

“Avui tenim un sospitós. Aquest és l’home que estem buscant”, va dir el primer ministre, Prayuth Chan-ocha, que va qualificar l’atemptat com “el pitjor atac” que ha patit mai el país. En un missatge televisat, Prayuth va mostrar el seu condol, va oferir ajuda als familiars de les víctimes i va fer una crida a la unitat dels tailandesos. “Sembla que encara hi ha un grup d’individus al nostre país que porta a dins un desig malaltís contra la nació. Només busquen benefici polític, destruir l’economia o el turisme”, va dir el també cap de la junta militar que governa el país des del cop d’estat del maig de l’any passat. El primer ministre també va assegurar que la seguretat dels estrangers al país està garantida.

El seu missatge va ser gravat al matí, poc abans de l’explosió d’una altra bomba, aquest cop sense causar víctimes, en un concorregut embarcador del Chao Phraya, el riu que travessa la ciutat. Es tracta d’un important nus de comunicacions de la metròpoli, on conflueixen una línia de metro, el servei de taxi i minibús, i diversos serveis de transport fluvial, inclosos els que fan servir turistes per accedir al centre històric de la ciutat o per visitar-ne la xarxa de canals. Segons la policia, l’explosiu va ser llançat des d’un pont que creua la zona amb la intenció d’impactar contra el lloc on hi havia aparcats els taxis, però l’artefacte va topar contra un pal i de rebot va caure al canal. Altra vegada, imatges d’una càmera de seguretat mostraven el moment de l’explosió just al costat d’una passarel·la, d’on diversos usuaris de les embarcacions fugien a corre-cuita enmig d’un enorme núvol d’aigua.

El cap de la policia, Somyot Pumpunmuang, va dir que aquesta segona bomba era del mateix tipus que la que va explotar el dia anterior a Ratchaprasong, feta amb uns tres quilos de dinamita col·locats dins d’un tub metàl·lic. També va assegurar que els dos atemptats van ser perpetrats pel mateix grup de persones, que podrien fer servir motocicletes per moure’s per la ciutat, i que serien, totes, de nacionalitat tailandesa.

Abans, des de primera hora del matí, agents de la policia científica havien estat examinant i buscant més indicis a l’entorn del temple d’Erawan, considerat un dels centres espirituals de la ciutat, popular també entre visitants asiàtics que hi van a invocar la bona sort. Desenes de persones van deixar roses i postals en aquest espai que no es va reobrir al públic fins al migdia, un cop el personal de neteja va retirar-ne les restes de runa i de sang.

Durant tota la jornada es va especular sobre la possible autoria i els motius de l’atemptat, tot i els esforços del govern per evitar assenyalar cap col·lectiu en concret. El cap de la policia va dir que no descartava cap hipòtesi, inclosa una possible represàlia per la deportació el 9 de juliol a la Xina de 109 uigurs, que havien arribat a Bangkok buscant asil polític fugint de la persecució que aquesta minoria musulmana pateix a mans del règim de Pequín a la regió occidental de Xinjian. La premsa local es va fer ressò d’aquesta teoria alimentada pel nombre de víctimes xineses (2 morts i uns 30 ferits) i per unes declaracions del cap de l’exèrcit, Udomdej Sitabutr, que va atribuir l’atac a “una venjança per una recent operació de les autoritats”. El militar, en canvi, va descartar la insurgència separatista activa en tres províncies del sud del país de majoria malaia i musulmana. Des de fa onze anys en aquesta zona són habituals atemptats amb explosius com el de Bangkok i tirotejos però, fins ara, el conflicte que ha causat més de 6.500 morts no ha afectat altres zones del país.

L’altra possibilitat que recullen les autoritats apunta als camises vermelles, un grup que dóna suport a l’ex primer ministre Thaksin Shinawatra i el seu moviment polític, apartat del poder en el cop d’estat de l’any passat contra el govern de la seva germana Yingluck. Thaksin, que viu exiliat a Dubai, va condemnar l’atemptat i va instar la junta militar a detenir-ne els autors.

Cop al turisme, motor de l’economia

L’atemptat al temple d’Erawan no només buscava provocar un nombre elevat de víctimes, sinó també colpejar el sector turístic, clau per sostenir l’economia tailandesa, que no mostra símptomes de recuperar-se dels últims anys de violència política. Ho reconeixien els militars que des del maig del 2014 governen el país, incapaços de rellançar unes exportacions estancades i contrarestar l’escassa inversió privada i l’elevat deute dels consumidors. El banc central preveu aquest any un creixement de tot just un 2,7%, el més baix de la regió. La xifra podria ser encara pitjor si no fos pel turisme, que representa el 9% del PIB i que des de principis d’any s’ha vist reforçat amb un increment del 29% del nombre de visitants estrangers. Ahir 23 països havien emès alertes per viatjar a Tailàndia, inclosa la Xina, un mercat que aporta una quarta part dels visitants estrangers i on hi va començar a haver cancel·lacions. L’atemptat també va ser seguit per una caiguda del 2,6% de la borsa i la devaluació del baht davant del dòlar al nivell més baix dels últims sis anys.

stats