Internacional 08/11/2011

Berlusconi, el magnat de la televisió que ha estat tres cops primer ministre

Silvio Berlusconi, de 75 anys, plegarà del càrrec de primer ministre que ha ocupat en tres ocasions però la seva vocació a la vida no era d'entrada la política sinó els negocis.

Ara
2 min
Manifestació a Roma

BarcelonaEll i la seva família han forjat un imperi mediàtic amb televisions, diaris i publicitat. Entre els seus negocis hi ha també empreses d'assegurances, construcció i alimentàries. La seva fortuna estimada és de 6.500 milions d'euros segons la revista Forbes.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Berlusconi va començar la seva carrera empresarial venent aspiradores després de l'èxit que va tenir com a cantant en creuers. Es va llicenciar en dret i va fundar una constructora a Milà, la seva ciutat natal.

Després d'aquesta primera incursió va fundar una televisió que va ser la llavor de Mediaset, el seu imperi mediàtic que va créixer ràpidament com també ho van començar a fer els seus problemes amb la justícia que el persegueix entre altres per frau fiscal i tràfic d'influències.

La vida política

La seva primera incursió en política va ser quan l'any 1993 va decidir fundar Força Itàlia amb el qual va guanyar les eleccions i va ser primer ministre gràcies a una coalició amb l'ultradretana Aliança Nacional i la Lliga Nord. Però aquest govern va durar només set mesos.

L'any 2001 va tornar a accedir al càrrec de primer ministre després de pactar de nou amb els seus antics aliats i s'hi va estar fins al 2006 quan va perdre les eleccions. Malgrat tot, Berlusconi va ser el polític que més temps va estar al capdavant d'un govern a Itàlia des de la Segona Guerra Mundial.

A les eleccions del 2008 va aconseguir de nou el poder però amb una majoria molt ajustada que ha fet que fins a 50 vegades s'hagi sotmès a vots de confiança a la Cambra en aquesta última legislatura.

Els escàndols judicials

En aquesta última etapa al govern, a més dels escàndols judicials, també l'han perseguit els escàndols sexuals amb el cas Ruby com a gran exponent on se l'acusa d'haver contractat noies menors d'edat per mantenir-hi relacions.

La immunitat que li donava el càrrec de primer ministre va aconseguir allunyar temporalment l'acció de la justícia però una decisió de fa poc menys d'un any va aconseguir portar-lo de nou als tribunals on aquests últims mesos se l'ha vist sovint.

Es calcula que en 20 anys, Berlusconi ha comparegut més de 2.500 vegades en 106 judicis amb un cost estimat global de 200 milions d'euros.

Però no han estat els jutges els que finalment l'han fet caure del poder sinó els mercats i les pressions dins i fora del seu partit per abandonar davant una Itàlia que s'enfonsa cada cop més en la crisi econòmica.

stats