Internacional 04/05/2013

Israel ataca des de l'aire posicions militars a Síria

Els bombardejos es van dur a terme durant la nit de dijous. Obama sospesa intervenir militarment al país, però de moment creu que cal esperar

M. Gordon / E. Schmitt / D. Sanger
2 min
Un bombarder israelià, en una imatge d'arxiu. EFE

Washington ('The New York Times')L'aviació israeliana va bombardejar la nit de dijous posicions sirianes, d'acord amb una informació facilitada per un oficial de la Casa Blanca consultat divendres a la nit, després que l'administració Obama assegurés que estaven considerant opcions militars al país, incloent-hi bombardejos del mateix exèrcit nord-americà.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'administració Obama no ha donat detalls, però, de l'objectiu del bombardeig israelià, però des de finals del gener Israel ha dut a terme atacs aeris contra bateries antiaèries SA-17 dins de territori sirià, al·legant que estaven a punt de ser traslladades a la milícia xiïta de Hezbol·lah al Líban.

A Israel preocupa l'ús d'armes químiques i la seva possible transferència a Hezbol·lah des de Síria, per això Tel Aviv ha deixat clar que està disposat a prendre qualsevol tipus de mesura per aturar aquests enviaments.

El president de Síria, Baixar al-Assad, ha tingut sempre una estreta relació amb Hezbol·lah, i Síria s'ha convertit en una porta d'entrada de l'enviament d'armes iranianes a la milícia al Líban.

Hezbol·lah ha enviat instructors i consellers a Síria per ajudar Al-Assad en la seva guerra contra l'oposició, segons alts càrrecs de l'administració Obama, i els oficials de l'oposició siriana asseguren que milicians de Hezbol·lah lluiten en el conflicte.

Un portaveu de l'ambaixada d'Israel a Washington va evitar la nit de divendres comentar res sobre l'atac d'Israel, informat primer per la cadena CNN. El diplomàtic va dir en un comunicat: "Israel està decidit a impedir la transferència d'armes químiques i altres armes que intercanvia el règim sirià amb els terroristes, especialment, Hezbol·lah al Líban". L'exèrcit d'Israel s'ha negat aquest dissabte a parlar de l'atac.

L'atac d'Israel arriba després que l'administració Obama –com a part del debat de la seva resposta a la conclusió que Al-Assad ha fet servir armes químiques– consideri opcions militars amb els seus aliats. Aquestes opcions inclouen atacar Síria amb un sistema antimíssils i utilitzar bombardejos militars.

Podeu llegir aquí l'article sencer de 'The New York Times' en anglès.

stats