Del Born al forn

Què farem al Born? Continuarà sent un espai de memòria del 1714? Se li canviarà el nom? Què passarà? Cap on anem? ¿És més segur volar en libèl·lula gòmfida que en papallona heteròcera? ¿Es pot reencarnar en musaranya la cansalada confitada? Qui ens podria ajudar? Crec que Iñigo Errejón: “ La hegemonía se mueve en la tensión entre el núcleo irradiador y la seducción de los sectores aliados laterales. Afirmación- apertura ”. El líder de Podem ho va escriure a Twitter el 19 de juny del 2015. L’afirmació ja es considera una de les contribucions més efectives a l’alfabetització de la població espanyola. Pocs dies després de la revolució del saber el nou govern municipal d’Ada Colau nomenava comissionat d’Estudis Estratègics i Programes de Memòria Xavier Domènech. Els experiments científics per canviar-ho tot unirien els dos homes.

AQUESTA SETMANA Errejón i Domènech ajudaven la població a entendre, per fi, la fissió nuclear. Entre amanides de neutrons, somriures cinètics i abraçades exotèrmiques, Podem registrava un sol grup al Congrés. Això sí: plurinacional, confederal, multicel·lular, ultracorporal, superespacial... La radiació nuclear de Podem desfent-te en una abraçada com un Hiroshima mon amour. A Espanya, Central Nuclear, sempre una. ¿Serà una nova línia de R+D? ¿La reforma federal constituent camamilla espanyola serà d’aquesta ciència? ¿Aquest experiment es pot assajar a Los Álamos - Catalunya? I al Born - desert de Mojave?

EL NOVEMBRE DEL 2015 Xavier Domènech (quan era comissionat de Memòria) explicava a una entitat memorialista que al Born hi volien fer altres coses. Ja es tenia al cap. Ja s’estava assajant. Per tant, la votació d’aquesta setmana a l’Ajuntament, on Barcelona en Comú, Ciutadans, PSC i PP han rebutjat la proposta d’ERC (que tenia el suport de CiU i la CUP) que el Born mantingués la línia museística i el nom, forma part del nou experiment. No sabem si servirà per esclafar vint ametlles per segon amb la boca d’espasa làser d’un esquirol. O perquè Mary Poppins pugui arribar a la Lluna amb un paraigua de ganxet. No ho sabem, però és evident que s’ha de trobar una solució científica, perquè el Born és un problema.

N’HI HA QUE CREUEN que és un mausoleu nacionalista. Un camp de concentració de la mentida. Una maqueta de la falsificació. N’hi ha que el tancarien i hi muntarien un rocòdrom. Un pipicà. Una pista de paintball... Sí, el Born és perillós com l’energia nuclear. El Born bull. Abrasa. Crema. Per això una possible solució és refredar els reactors 1714. Aigualir (com el grup únic o reformes d’herbes federals, etc.). Barrejar. Capgirar. El Born és atòmic. És la Central Nuclear Catalana. La nostra “zona zero”, com el va definir el seu director, Quim Torra. El Born és un forn perquè allà crema la memòria.

EL 16 DE GENER va fer 300 anys de la promulgació del Decret de Nova Planta. Com tothom sap, va ser un procés d’escolarització en la ignorància que ens va regalar (pagant nosaltres) a tots els catalans una ficció única anomenada Espanya. Un màster de la substitució. Un doctorat en la negació. La màxima crueltat: deixar-te viu i fer-te una lobotomia. Ets i no ets. Per tant, mai acabes de saber qui ets realment. Per molt que aleshores ho tinguessin clar. Els primers, els mestres de la pedagogia del no res. José Patiño, mà dreta de Felip V, superintendent de Catalunya: “ Los catalanes respetan y obedecen no por afecto y amor, sí por el temor de la fuerza superior de las tropas ”. Més: “ Solamente hablan en su lengua materna, y ningún Común hasta ahora escribía, si no es en catalán, sin practicarse el uso de la lengua Española ”. No ens ho acabaríem. Hi ha tanta llenya que crema. D’on neix aquest foc que no fa brases?

NO HI HA CAP CIÈNCIA. N’hi ha que no volen que se sàpiga que ens van cremar. D’altres ho neguen disparant amb llançaflames. I n’hi ha que no hi donen importància. Ho relativitzen, com si fossin petards per Sant Joan. Roda el món i torna al Born, sempre s’ha dit. Tornem. Cap família, cap país fa experiments per tornar a casa. Torna. Perquè casa és casa: no és una altra cosa. I si crema, és perquè hi ha foc. Hi ha vida.

PD. El Born és un lloc problemàtic. El Born és un forn. Aquí crema la memòria de Catalunya. El Born és la central nuclear de 1714 i no es pot ni refredar ni aigualir.