10/09/2023

Ara Catalunya

3 min
Manifestació un Onze de Setembre.

A Catalunya simbòlicament l'inici del curs polític ve marcat per la celebració de la nostra Diada Nacional l'Onze de Setembre. I és per aquest motiu, segurament, que la Diada ens empeny a tots i totes a reflexionar sobre el nostre país i a establir noves fites i objectius.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Enguany, la Diada ve especialment caracteritzada pels resultats que van deixar les eleccions generals del juliol. I és que, ara mateix, la realitat que tenim al davant és que només hi ha dues opcions: avançar en una nova majoria plurinacional i progressista o una nova oportunitat per a Feijóo i Abascal per retrocedir. Des de Catalunya, el missatge va ser nítid a favor de la primera opció. I és per aquest motiu que els Comuns i Sumar no tenim cap dubte que cal treballar amb les forces catalanistes per trobar la fórmula que permeti complir amb aquest mandat.

Espanya no es pot governar dient que es vol incendiar Catalunya. No es pot governar un país anant en contra de la seva realitat i aquesta serà la lliçó política que veurem en el nou fracàs de Feijóo aquest setembre. Per això ara és moment de treballar pel que necessita el nostre país: un nou govern de progrés a favor de Catalunya i no en contra.

S'estan fent passos importantíssims: el reconeixement del català al Congrés o el debat sobre l'amnistia són només un primer exemple de com l'agenda catalana pot tornar a ser central. L'amnistia és l'últim gran avenç en la desjudicialització que ens queda per recórrer. Un avenç imprescindible perquè a Catalunya puguem tornar a fer política en una situació de normalitat.

Ara hi ha majories, a Catalunya i a l'Estat, favorables a continuar avançant. Per tant, Catalunya té l'oportunitat d’inaugurar una nova etapa de conquestes. I és que dels avenços que siguem capaços de construir en dependrà el futur de Catalunya, però també del conjunt de l'Estat, perquè els avenços de Catalunya signifiquen més democràcia per a Espanya.

Ara a Catalunya tenim una oportunitat per tirar endavant una agenda catalana potent i ambiciosa que posi les necessitats dels catalans i catalanes al capdavant de la llista de prioritats. Estem en disposició de teixir aliances a favor dels catalans i les catalanes, és a dir, del traspàs de Rodalies, de la millora del finançament, de l’impuls del català, de la construcció d'escenaris definitius de desjudicialització i d’avenç de l’autogovern.

Tanmateix, cal no perdre de vista que per aconseguir aquests objectius també cal un Govern de la Generalitat disposat a deixar enrere les excuses i a centrar la seva actuació a exercir el nostre autogovern per afrontar els reptes que tenim com a país, com l’augment de la desigualtat i l’emergència climàtica, i que d’una vegada per totes posi remei als problemes que perviuen en l'educació, la sanitat, les renovables i l’habitatge. Ens cal un Govern amb rumb clar i lideratge, capacitat per complir amb l'acord de pressupostos actual i per fer una proposta de comptes ambiciosos per al proper exercici, que seran cabdals per a l'impuls definitiu que Catalunya necessita i per dotar de sentit aquesta legislatura.

És temps d’acord i de futur, de convertir en realitat avenços significatius que vindran necessàriament d’una negociació amb menys soroll i més discreció, amb menys mirades de reüll i més confiança, amb menys titulars i més profunditat, amb menys forma i més contingut. Ara és el moment de Catalunya.

Jéssica Albiach és presidenta d’En Comú Podem al Parlament de Catalunya
stats