L’article de cada any per aquestes dates!

2 min
L'equip del Disfrutar brindant per la nominació

Com ens explicava Rosa Rodon a l’ARA, el restaurant Disfrutar, de Barcelona, és el número 1 a la llista The World's 50 Best Restaurants. El millor del món. Ho van ser El Bulli i El Celler de Can Roca. Quan ho has sigut, passes a la “reserva”. És per això que Joan Roca ja no competeix. Tant El Celler de Can Roca, a Girona, com el Disfrutar, a Barcelona, tenen tres estrelles de la Guia Michelin.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

La gastronomia catalana, tota, i hi incloc els vins que fem, entre els quals hi ha alguns dels millors del món, és el nostre principal capital cultural i econòmic. A propòsit d’això, i com publicava Trinitat Gilbert a l’ARA, per primer cop la prestigiosa llista Parker donava els mítics cent punts a un escumós de fora de la regió de la Xampanya. I és català: El Turó d’en Mota, enoteca 2001, de Recaredo. Això només ho han aconseguit nou cellers al món: Salon, Bollinger, Louis Roederer, Krug, Jacques Selosse, Ulysse Collin, Cédric Bouchard, Egly-Ouriet i Philipponnat. Els altres cent punts catalans, per cert, són per al mític L’Ermita, d’Álvaro Palacios, al Priorat. Tenim els millors viticultors i els millors restauradors del món, però sembla que només ens ho creiem quan ens ho diuen els de fora. En gastronomia –per tant, en cultura– som els millors.

Hi ha un turisme gastronòmic (enogastronòmic) que viatja de tot el món i a tot el món per tastar el que es fa en aquests restaurants: el menjar i els vins. Aquest turista anirà a Copenhaguen perquè hi ha el Noma, a Lima perquè hi ha el Maido –que va ser, l’any passat, el millor del món– o a Mòdena perquè hi ha l’Osteria Francescana. Em sembla extraordinari que els enoturistes catalans no hagin d’agafar cap avió o vaixell i hotel per anar als millors restaurants del món. Només un tren o potser el metro.

Empar Moliner és escriptora
stats