Bon dia 14/10/2022

Calces al sol i lladrucs a les estrelles

2 min

Primavera del 2020. En ple confinament, una editora aprofita l’enclaustrament forçós per llegir originals. Al cap de pocs dies, envia als seus amics missatges com ara: “Estic llegint una novel·la d’una autora desconeguda i m’estic morint de riure. És divertidíssima”. Li demanen de què va: una noia de la Cerdanya, una despechá de la vida per un gamarús i gens interessada a exercir de psicòloga, se’n va d’au pair a Atlanta, als Estats Units, a curar-se del mal d’amors i a trobar un camí a la vida que l’ompli.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Es titula Les calces al sol (La Campana, 2022), porta la firma de la Regina Rodríguez Sirvent i s’està convertint en la novel·la revelació d’aquest any. És insòlit que una opera prima estigui escrita amb tant d’ofici, amb seqüències i diàlegs hilarants i punxeguts, ben plantejats i més ben resolts, amb una protagonista tan de carn i ossos que la voldríem seguir en pròximes aventures, i un grup de secundaris inoblidables, tots girant a gran velocitat entre somriures i llàgrimes en un argument esbojarrat però real com la vida mateixa.

Octubre del 2021. El jurat atorga el premi Vilassar de Noir de novel·la negra a Lladrucs a les estrelles (Llibres del Delicte, 2022), tercera novel·la d’Aniol Florensa, un valor segur de l’entreteniment televisiu d’aquest país, que el 2018 va passar per un sotrac vital, una pèrdua de rumb que el va portar a escriure aquesta novel·la negra, una tragicomèdia amb sicaris, especuladors immobiliaris, ciberterroristes i gent desorientada en general que busca un lloc al món.

Són dos llibres per a un públic ampli, amb ganes de passar-ho bé amb una novel·la que no es pugui deixar, d’aquelles en què l’autor agafa el lector de la mà suaument i el fa pensar en la seva pròpia vida a través de la vida dels personatges. És un goig comprovar que aquest país continua comptant amb talent de gent que somia en gran i penca molt.

Antoni Bassas és periodista
stats