25/07/2021

Casado: arruix!

2 min

El PP va celebrar un congrés a Palma aquest cap de setmana per proclamar la seva nova líder i candidata a les Balears, Marga Prohens, i hi va assistir la cúpula en pes del partit, des d’Isabel Díaz Ayuso fins a Teo García i els seus pinyols d’oliva, o la no menys impactant Cuca Gamarra. Casado va arribar a les colònies amb la voluntat de lluir-se, i ho va fer recorrent a un clàssic de l’ultranacionalisme espanyol. Fent com si s’adrecés a nosaltres, els ciutadans de les Balears, ens va alliberar d’un gran pes: “¡No habláis catalán! ¡Habláis mallorquín, menorquín, ibicenco y formeterense! ” És una cançó vella i grotesca que no es creu ningú, però entre les files neofeixistes illenques té el mateix efecte excitant que un “¡Arriba España, viva Franco! ”. Tanta polseguera judicial que va dur (l’esperpent està tan arrelat a Espanya que fins i tot les titulacions acadèmiques es dirimeixen al Suprem), i resulta que el màster de Casado a Harvard era de llengües romàniques i dialectologia.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Naturalment, Casado no té ni la més remota idea de què es parla a les Balears, però va cridar això perquè així li ho van indicar des de l’entorn de l’esmentada Prohens: Casado ha estat sempre fidel al principi d’envoltar-se de gent encara més mediocre que ell, encara que això pugui semblar impossible. Com que són de la casta de politiquets que ho mesuren tot en impactes a la premsa i a les xarxes socials, se suposa que han aconseguit el seu objectiu, perquè se n’haurà parlat un parell de dies, d’aquest moment en què l’amo de la plantació es dirigia als esclaus per aclarir-los en quina llengua parlen. Però és curiós que el PP de les Balears tingui ganes d’insistir en aquest tema, després del fracàs que li va suposar al seu antic líder i president (ara eurodiputat per Ciutadans) José Ramón Bauzá. Un fracàs clamorós, que va suscitar la manifestació més gran mai vista a les Balears, i una vaga indefinida dels docents de l’ensenyament públic que va durar mesos i que va fer història. Bauzá es va enfonsar a les eleccions de 2015 i el PP se’l va treure del damunt en unes primàries, però, pel que sembla, l’odi dels seus dirigents contra la llengua catalana és més fort que qualsevol altra consideració. Autoodi, perquè la majoria són catalanoparlants, mal que els pesi.

La dreta espanyolista es caracteritza pel seu enfrontament contra la ciència: contra els filòlegs, contra els ambientòlegs i els estudiosos del canvi climàtic, contra els epidemiòlegs que estudien el covid-19, etc. Menyspreen el coneixement i exalten la involució i l’obscurantisme: dins el mateix paquet que la negació de la diversitat lingüística (una forma de xenofòbia) hi van la negació de la diversitat nacional, cultural, sexual o de gènere. Hi van l’exaltació de la violència militar, dels toros, dels valors del nacionalcatolicisme franquista i la seva casposa visió del món. A Casado i als qui el segueixen els diem: arruix!, expressió pròpia d’algun d’aquests idiomes que ens atribueixen ells als balears. Si no saben què vol dir, que ho cerquin a un diccionari Vox.

stats